Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Inspecţia Judiciară propune ca jurnaliştii să nu mai primească informaţii din dosare, în cursul urmăririi penale

Publicat

birocratie dosare

birocratie dosare Inspecţia Judiciară (IJ) propune ca jurnaliştii să nu mai primească informaţii din dosare în cursul urmăririi penale, singura comunicare permisă Parchetelor fiind elaborarea unor comunicate care să nu conţină numele celor puşi sub acuzare şi în care să fie descrisă pe scurt fapta şi încadrarea juridică a acesteia. Propunerea a venit în urma unui control la parchete dispus de inspectorul-şef al IJ, Lucian Netejoru.

Inspectorul şef al IJ, Lucian Netejoru, a dispus un control la mai multe parchete din ţară, în urma căruia a fost elaborat un raport care propune să nu se mai elibereze către reprezentanţii mass-media niciun act din cursul urmăririi penale.

Deşi concluziile raportului întocmit de inspectori, obţinut de News.ro, sunt că în general Birourile de presă ale Parchetelor au respectat legea şi caracterul nepublic al anchetelor, totuşi, Netejoru a propus amendarea Ghidului privind relaţia dintre mass-media şi sistemul judiciar.

Astfel, propunerea susţinută de inspectorul-şef al IJ este ca Ghidul să fie modificat, „în sensul de a nu se mai permite eliberarea niciunui act din cursul urmăririi penale”.

O altă recomandare este aceea ca Parchetele să aducă la cunoştinţa publicului modul de soluţionare a cauzelor aflate pe rolul organelor de urmărire penală, dar şi să elaboreze comunicate „cu protejarea datelor cu caracter personal, indiferent de calitatea persoanelor, în conţinutul cărora să fie descrisă pe scurt fapta şi încadrarea juridică a acesteia”.

IJ susţine în raport că a luat în considerare la emiterea acestor recomandări „necesitatea de a se garanta unei persoane cercetate dreptul la un proces echitabil cu respectarea prezumţiei de nevinovăţiei”, un articol din legea privind liberul acces la informaţiile de interes public potrivit căruia se exceptează de la accesul liber al cetăţenilor ”informaţiile cu privire la datele personale”, „caracterul nepublic al fazei de urmărire penală”, o decizie a Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, referitoare la datele cu caracter personal, dar şi „situaţiile create prin aplicarea dispoziţiilor prezentului Ghid, respectiv dezbaterile apărute în spaţiul public a dosarelor aflate în cursul urmăririi penale, ce au condus la o presiune mediatică”.
Raportul urmează să fie prezentat plenului CSM pentru a lua o decizie în acest sens.

sursă: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax