Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Inspectorii Arhivelor Alba au efectuat 49 de controale la instituţii publice şi operatori privaţi, în primele şase luni ale anului. Vezi deficienţele constatate

Publicat

În primele şase luni ale anului, reprezentanţii Arhivelor Naţionale Alba au desfăşurat 49 de acţiuni de control la creatorii şi deţinătorii de arhivă din judeţ. Dintre acestea, 20 au fost controale de fond şi 28 verificări tematice.

În conformitate cu prevederile legale în vigoare, una dintre cele mai importante atribuţii ale Arhivelor Naţionale este controlul pe linie de arhivă la creatorii şi deţinătorii de documente. Au fost planificate 20 de controale de fond la creatorii şi deţinătorii de arhivă din judeţ, atât instituţii publice cât şi operatori privaţi, fiind realizate 21 controale. Acestora li se adaugă 28 controale tematice pentru verificarea unor lucrări de selecţionare.

Principalele deficienţe constatate au fost: nedesemnarea unei persoane responsabilă cu activitatea de arhivă, lipsa nomenclatoarelor arhivistice sau existenţa unora depăşite, lipsa inventarelor arhivistice,  nepredarea la compartimentul de arhivă a dosarelor pe bază de inventare şi procese-verbale de predare-primire, neselecţionarea documentelor cu termen de păstrare expirat etc.

La Comisia de Selecţionare a serviciului au fost înregistrate 27 lucrări de selecţionare şi  17 nomenclatoare. Au fost soluţionate 20 nomenclatoare (15 confirmate, 5 respinse) şi 28 lucrări de selecţionare (19 aprobate integral, 8 aprobate parţial, 1 respinsă).

În conformitate cu prevederile legale, scoaterea documentelor din evidenţa arhivei se face numai cu aprobarea conducerii unităţii şi cu avizul Arhivelor Naţionale în urma selecţionării, transferului în alt depozit de arhivă sau ca urmare a distrugerii provocate de calamităţi naturale.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax