Eveniment
Inspectorii DSVSA Alba încep controale la terase, restaurante, tabere școlare și evenimente publice din județ
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba anunță intensificarea controalelor la unitățile de alimentație publică și industrie alimentară.
Odată cu intrarea în sezonul turistic estival, DSVSA Alba demarează acțiuni de intensificare a controalelor la punctele de lucru ale unităților de alimentație publică și industrie alimentară.
Din categoria unităților vizate de controale în perioada următoare fac parte terasele unităților de tip restaurante, pizzerii, fast-food-uri, tabere școlare de vară, precum și cele înființate cu ocazia organizării diferitelor târguri, zile ale orașelor și comunelor, respectiv mese festive (nunți, botezuri, aniversări, serbări etc.).
În condițiile creșterii afluxului de persoane și, implicit, intensificarea activităților de comercializare, preparare și servire a alimentelor, zonele turistice vor primi o atenție deosebită din partea DSVSA Alba.
„ZERO toxiinfecții alimentare” este deviza DSVSA Alba pentru sezonul estival, astfel au fost constituite echipe pentru efectuarea controalelor oficiale în unitățile de vânzare cu amănuntul pentru verificarea condițiilor de igienă în care funcționează unitățile vizate.
„Acțiunile tematice se desfășoară în perioada 26 iunie – 3 septembrie, perioadă în care inspectorii sanitar-veterinar procedează la verificarea respectării cerințelor care au stat la baza înregistrării sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor a unităților alimentare dar și la verificarea cerințelor generale de igienă”, au transmis reprezentanții DSVSA Alba în cadrul unui comunicat de presă.
În cadrul controalelor, accentul va fi pus pe verificarea eligibilității materiilor prime, pe verificarea respectării cerințelor pentru manipularea, prepararea și depozitarea alimentelor, respectiv pentru expunerea și servirea alimentelor.
„Totodată, se va verifica trasabilitatea produselor alimentare și a implementării procedurilor bazate pe principiile HACCP și a programelor de autocontrol. Nu în ultimul rând se va controla respectarea cerinței privind păstrarea probelor de alimente gătite (timp de 48 de ore).
Totodată, consumatorilor li se recomandă să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spații înregistrate sau autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, să nu cumpere produse alimentare expuse la vânzare în locuri şi condiţii necorespunzătoare (pe stradă, din portbagajul maşinilor etc.); să aleagă alimentele cu atenţie, ținând cont de aspect, miros, termen de valabilitate; să ia în considerare temperatura la care trebuie păstrate alimentele ce necesită păstrare la rece și să verifice prospeţimea în momentul achiziţionării.
Echipele de control vor avea sprijinul Laboratorului Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor, iar pe perioada controalelor vor fi prelevate probe din materii prime, produse finite și teste de sanitație, care vor fi analizate în cel mai scurt timp”, se mai arată în comunicatul de presă transmis de DSVSA Alba.
Sesizările ce țin de domeniul siguranței alimentelor se pot face la umărul de telefon: 0258 835 915 sau la adresa pe e-mail office-alba@ansvsa.ro.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News