Economie
Inspectorii DSVSA fac verificări în județul Alba. Unde sunt derulate controale și recomandări pentru consumatori

Inspectorii DSVSA fac verificări în județul Alba. Este vorba despre controale pentru a preveni apariția toxiinfecțiilor alimentare și pentru a proteja drepturile și interesele consumatorilor în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale Catolice și Ortodoxe, anunță instituția.
Acțiunile derulate în acest sens de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba au început în 19 martie și continuă până în 19 aprilie 2025.
Inspectorii DSVSA fac verificări în județul Alba. Ce se controlează
Inspectorii DSVSA urmăresc:
- Verificarea respectării normelor de siguranță alimentară în piețe agroalimentare, abatoare, centre de sacrificare temporare, unități de tranșare, procesare și depozitare a alimentelor, precum și în unități de vânzare cu amănuntul (măcelării, restaurante, cofetării, hipermarketuri etc.).
- Monitorizarea circulației și sacrificării mieilor, cu respectarea regulilor de bunăstare animală și siguranță alimentară.
- Controlul transportului și comercializării produselor alimentare de origine animală (carne, ouă, lapte, pește etc.).
Unde se fac controale
Controalele urmăresc respectarea condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din:
- toate pieţele agro-alimentare, abatoarele şi centrele de sacrificare cu activitate temporară, unităţile de tranşare a cărnii, unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală
- unităţile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, cantine, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unităţi de tip hipermarket/ supermarket, magazine alimentare etc).
Sancțiuni și recomandări
În cazul constatării unor încălcări ale normelor sanitare veterinare, măsurile aplicabile includ suspendarea activității unității, aplicarea de sancțiuni și confiscarea produselor care prezintă un risc pentru sănătatea publică.
”Transmitem tuturor consumatorilor să achiziționeze produse doar din spații autorizate și înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor pentru că acestea sunt supuse verificărilor de specialitate și prezintă o garanție pentru consumatori.
Cei care cumpără produse, preparate și diferite mâncăruri de la persoane fizice, care le comercializează pe site-uri de anunțuri sau pe rețele de socializare, se expun unui risc iminent de îmbolnăvire și o fac pe propria răspundere. Astfel, pentru evitarea posibilelor episoade de toxiinfecții alimentare, recomandăm achiziționarea produselor tradiționale, cozonaci, prăjituri, platouri cu aperitive și preparate din carne de miel etc., doar de la unități înregistrate, nu și de la persoane fizice neautorizate. Persoanele fizice sau juridice, care comercializează produse alimentare în spații neaprobate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, riscă sancțiuni contravenționale mari.
Controalele sunt efectuate deoarece ne dorim ca unitățile de alimentație publică și operatorii din industria alimentară să respecte condițiile sanitare veterinare, condițiile de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate produsele alimentare, iar în această perioadă să nu existe toxiinfecții alimentare”, atenționează DSVSA Alba.
Ce trebuie să respecte operatorii economici
Potrivit sursei citate, operatorii din sectorul alimentar din unităţile de vânzare cu amănuntul de produse de origine animală şi nonanimală trebuie să se asigure că produsele obţinute şi comercializate către consumatorul final nu prezintă risc pentru sănătatea publică şi că sunt îndeplinite toate condiţiile stabilite de legislaţia în vigoare referitoare la:
- etichetare
- asigurarea trasabilităţii
- parametrii de calitate şi siguranţă ai materiilor prime şi ai produselor finite
- controlul potabilităţii apei
- instruirea personalului
- controlul stării de sănătate
- eliminarea dăunătorilor (insecte, rozătoare, păsări etc.); eliminarea deşeurilor
- întreţinerea şi igiena spaţiilor şi a echipamentelor; aplicarea procedurilor de bune practici de igienă, bazate pe principiile siguranţei alimentului stabilite prin ghidurile de bune practici în cazul producătorilor agricoli crescători de animale sau, după caz, a principiilor sistemului Analizei riscurilor şi de identificare a punctelor critice de control (HACCP), având în vedere tipul unităţii, capacitatea de producţie şi specificul unităţii.
Reguli privind produsele alimentare de bază
Cerințe care trebuie respectate în privința produselor alimentare de bază în perioada premergătoare și în perioada Sărbătorilor Pascale.
Carnea de miel:
- Va fi comercializată doar cu certificat sanitar-veterinar și marcată corespunzător.
- Carnea obținută în spațiile de sacrificare temporare poate fi vândută doar direct consumatorilor, nu și altor unități alimentare.
- Transportul și depozitarea cărnii trebuie să respecte normele sanitar-veterinare privind igiena și temperatura adecvată.
- Marcarea cărnii obținute în centrele temporare se va face cu o ștampilă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, conținând indicativul județului și un cod numeric atribuit de DSVSA.
Ouă și produse din ouă:
- Comercializarea se va face doar în unități autorizate, iar producătorii trebuie să fie înregistrați sanitar-veterinar.
- Transportul trebuie efectuat în mijloace auto autorizate sanitar-veterinar, asigurându-se condițiile de temperatură și igienă corespunzătoare.
- Ouăle trebuie să fie marcate conform legislației și să fie supuse examenului ovoscopic.
- Ouăle cu coaja crăpată sau deteriorată vor fi retrase de la vânzare și dirijate către unități de neutralizare.
Lapte și produse lactate:
- Laptele crud destinat comercializării trebuie să provină doar de la animale sănătoase, crescute în ferme autorizate sanitar-veterinar.
- Brânzeturile trebuie expuse la vânzare doar în spații igienizate corespunzător și protejate împotriva contaminării.
- Comercializarea trebuie să fie însoțită de informații despre produs, producător, data obținerii și locul de producție.
- Ambalajele de vânzare trebuie să fie igienizate corespunzător și să asigure trasabilitatea produselor.
Reguli privind vânzarea de produse din pește, cozonaci, produse de sezon
Pește și produse din pescuit:
- Comercializarea se va realiza doar în unități înregistrate sanitar-veterinar.
- Produsele trebuie păstrate la temperaturi adecvate și etichetate corespunzător.
- Se va verifica dacă peștele și produsele din pescuit sunt corespunzătoare din punct de vedere al examenului organoleptic și nu prezintă paraziți vizibili.
- Gheața utilizată pentru conservarea peștelui trebuie să fie obținută din apă potabilă și să fie menținută pe durata expunerii la vânzare.
Alte produse tradiționale (cozonaci, prăjituri, legume de sezon etc.):
- Se vor comercializa doar în spații autorizate și sub supraveghere sanitar-veterinară.
- Produsele trebuie să fie ambalate corespunzător pentru protejarea împotriva contaminării.
Măsuri pentru prevenirea răspândirii bolilor animale
Pentru prevenirea Pestei Porcine Africane (PPA), a Pestei Micilor Rumegătoare (PMR) și a Febrei Aftoase, vor fi intensificate controalele asupra transportului animalelor vii și al produselor de origine animală.
Transportul și mișcarea animalelor vor fi supuse unor verificări stricte, iar în cazul depistării unor focare, se vor impune măsuri de carantină și restricționare a circulației acestora.
Inspectorii sanitari veterinari, în colaborare cu autoritățile locale și cu Poliția, vor efectua controale în trafic pentru verificarea respectării normelor de siguranță privind transportul animalelor.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News