Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Inspectorii veterinari din Alba au descoperit E-coli într-o probă de lapte crud prelevată de la o fermă de bovine din județ


Publicat

vaci lapte

PRODUCATORI - LAPTEInspectorii veterinari din Alba au descoperit E-coli într-o probă de lapte crud prelevată de la o fermă de bovine din județ. De asemenea, la verificările efectuate la ferma respectivă s-a constatat nerespectarea normelor de igienă corporală a animalelor, întreținerea necorespunzătoare a echipamentelor de muls și igienizarea necorespunzătoare a spațiului de colectare a laptelui.

UPDATE: Ferma cu probleme este din zona Sebeş, iar laptele crud era comercializat la automate de lapte din aceeaşi zonă.

Pentru deficienţele constatate, administratorul unităţii a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.200 lei.

În conformitate cu prevederile Progranului Național de Control privind determinarea prevalenței Escherichia coli verotoxigenă (VTEC) inspectorii din cadrul D.S.V.S.A. Alba au prelevat, conform planificării și a unei evaluări a riscului pentru sănătatea publică un număr de de 6 probe: două probe de lapte crud prelevate din două ferme de bovine, o probă de carne tocată prelevată dintr-un supermarket, o probă de carne proaspătă prelevată dintr-o măcelărie, o probă de carne preparată prelevată dintr-o carmangerie și un produs lactat prelevat dintr-un supermarket.

În urma finalizării investigaţiilor de laborator, pentru 5 probe rezultatul a fost negativ, iar pentru o probă de lapte crud rezultatul a fost pozitiv la E.coli verotoxigenă (VTEC).

După primirea buletinului de analiză de la Institutul de Igienă si Sănătate Publică Veterinară București, inspectorii din cadrul DSVSA Alba au verificat ferma din care a fost prelevată proba de lapte.

La controlul efectuat s-au constatat următoarele deficiențe: nerespectarea normelor de igienă corporală a animalelor, întreținerea necorespunzătoare a echipamentelor de muls și igienizarea necorespunzătoare a spațiului de colectare a laptelui.

Față de aspectele constatate s-au dispus următoarele măsuri: interzicerea comercializării laptelui prin automate de lapte, interzicerea prelucrării laptelui printr-un centru de prelucrare a laptelui. Laptele obținut în fermă a fost dirijat către o unitate de procesare a laptelui în vederea prelucrării printr-un tratament termic care să asigure distrugerea E.coli verotoxigenă (VTEC) și evitarea riscului de îmbolnăvire prin consumul de alimente.

Pentru deficienţele constatate, administratorul unităţii a fost sancționat contravențional conform H.G. 984/2005 cu amendă în valoare de 1.200 lei.

Reprezentanţii DSVSA spun că, prin măsurile dispuse, sănătatea publică nu a fost pusă în pericol. Operatorul alimentar a luat toate măsurile necesare pentru remedierea deficiențelor constatate, iar DSVSA Alba a prelevat probe pentru a verifica eficiența măsurilor întreprinse.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Adriana

    miercuri, 01.06.2016 at 22:19

    Doamne fereste!Păcat ca nu scrieti tot adevărul, si un mai mare păcat ca pe cele 3 dozatoare unde se comercializa acest lapte scrie ca sunt defecte,in urma prădării hotilor….Oamenii au dreptul sa stie cebau consumat,ei si copii lor!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT RUTIER la Vințu de Jos: Motociclist rănit, în urma impactului cu un automobil

Publicat

politie, IPJ, masina politie

Un accident rutier s-a produs marți dimineață, în jurul orei 08.40, în localitatea Vințu de Jos, pe strada Mihai Eminescu. Potrivit IPJ Alba în accident au fost implicate un automobil și o motocicletă. 

Motociclistul a fost rănit ușor, mai transmit reprezentanții IPJ Alba. Din primele cercetări efectuate de polițiști, posibila cauza a accidentului rutier ar fi neasigurarea la schimbarea direcției de mers.

Știre în curs de actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Unul dintre liderii clanului de interlopi Duduianu a fost omorât într-o bătaie de stradă. De la ce ar fi pornit scandalul

Publicat

politie noaptea

Unul dintre liderii Clanului Duduianu,” Pian”, a fost omorât azi noapte, în urma unei bătăi de stradă între mai multe persoane. 

Potrivit presei centrale, scandalul ar fi pornit în timpul unui joc de noroc la care participa și bărbatul, dar lucrurile au degenerat rapid. 

Potrivit digi24.ro, conflictul a fost sesizat în jurul orei 3.00 și s-a produs între mai multe persoane, în sectorul 6.

Conform Poliției Capitalei, la fața locului au mers polițiști din cadrul Secției 20 Poliție, fiind identificate mai multe persoane.

Doi bărbați au fost duși la spital, iar unul dintre ei, în vârstă de 39 de ani, a murit, întrucât rănile erau mult prea grave.

Cercetările au fost preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Serviciul Omoruri din Poliția Capitalei.

sursă digi24.ro.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Alexandru Rafila: Ne așteptăm la o creștere mai rapidă a numărului de cazuri la Terapie Intensivă, dar și a mortalității

Publicat

rafila

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că există un decalaj între creşterea numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi creşterea numărului pacienţilor de la Terapie Intensivă, dar şi a mortalităţii.

”Ne aşteptăm în mod normal în perioada următoare, în următoarele săptămâni, să avem o creştere mai rapidă a numărului de cazuri atât la Terapie Intensivă, cât şi o creştere mai rapidă a mortalităţii”, explică el, citat de g4media.ro.

Rafila a mai declarat luni seară, la Digi 24, că numărul de cazuri noi anunţat luni – 823 – nu reprezintă ”nicio scădere”, ci este cifra obişnuită pentru raportarea de luni, vizând analizele făcute duminica.

”Cea mai mare parte a laboratoarelor private nu lucrează duminica, iar aceste teste, care sunt pozitive în proporţie de peste 10 la sută, sunt teste care sunt făcute, cred că în proporţie de peste 90 la sută sau poate chiar mai mult, pacienţilor simptomatici sau celor care întrunesc definiţiile de caz ale Institutului Naţional de Sănătate Publică, nu sunt teste făcute la cerere”, a explicat el.

El a menţionat că în timpul săptămânii se testează, la cerere, mai multe persoane sănătoase.

”Ăsta este un procent apropiat de adevăr. Noi avem undeva între 10 şi 14 la sută teste pozitive în ultima perioadă, un procent apreciabil, care se menţine ridicat de mai multe săptămâni”, a spus Rafila.

Potrivit acestuia, a crescut numărul pacienţilor la Terapie Intensivă întrucât, statistic, s-a observat că 5 la sută din bolnavi fac forme grave care necesită asistenţă de Terapie Intensivă.

”Există un decalaj între creşterea numărului de cazuri şi creşterea numărului de persoane internate la Terapie Intensivă, dar şi în ceea ce priveşte mortalitatea, e un decalaj de două-trei săptămâni, pentru că, practic, o pesoană care se îmbolnăveşte nu intră de a doua zi la Terapie Intensivă, după o evoluţie de 7-10 zile ajunge în secţia de Terapie Intensivă. De asemenea, mortalitatea crescută apare după un interval mai mare de la creşterea cifrelor. Deci ne aşteptăm în mod normal în perioada următoare, în următoarele săptămâni, să avem o creştere mai rapidă a numărului de cazuri atât la Terapie Intensivă, cât şi o creştere mai rapidă a mortalităţii”, a afirmat Alexandru Rafila.

El a spus că este important să apară cât mai curând trendul descrescător.

sursă g4media.ro.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Investiții de aproape 400.000 de lei pentru funcționarea în condiții de siguranță a centralei hidroelectrice Săsciori

Publicat

Hidroelectrica SA cumpără două servomotoare necesare pentru instalația de acționare a vanei fluture 320/50 CHE Săsciori, ce va permite funcționarea în condiții de siguranță a centralei hidroelectrice. Servomotorii actuali, vechi de aproximativ 33 de ani, prezintă uzură avansată iar vana fluture nu mai poate realiza cursa de închidere. 

SPEEH Hidroelectrica SA a lansat luni, 3 august, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru achiziția a două servomotoare oscilante D300/150-1250 PN 100 – ce vor permite restabilirea rolului funcțional al vanei fluture – un organ de siguranță pe circuitul hidraulic al centralei hidroelectrice Săsciori. De asemenea, furnizarea produselor va contribuit la funcționarea în condiții de siguranță a CHE Săsciori.

Valoarea totală estimată este de 393.172,3 lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, servomotorii fac parte din instalația de acționare a vanei fluture 320/50 CHE Săsciori pusă în funcțiune în anul 1987, anul de PIF al CHE Săsciori.

În urma funcționării îndelungate, aproximativ 33 de ani, aceștia prezintă uzură avansată, cu zone corodate în partea superioară a cilindrului, ceea ce duce la blocarea pistonului cilindru la capăt de cursă. În această situație vana fluture nu poate efectua cursa de închidere, acest lucru se poate realiza doar cu ajutor extern.

Instalația vană fluture VF 320/50 CHE Săsciori are rol de organ de siguranță pe circuitul hidraulic al centralei și este destinată să se închidă în caz de spargere conductă forțată, refuz închidere vană sferică sau pentru revizii și reparații. În situația actuală vana fluture VF 320/50 CHE Săsciori nu poate realiza cursa de închidere, în situațiile în care este necesar acest lucru.

Astfel, aceasta nu își mai poate îndeplini rolul de organ de siguranță pentru CHE Săsciori, fiind totodată prinsă în lista punctelor slabe ale SH Sebeș.

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate