Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Inspectorii veterinari din Alba au descoperit E-coli într-o probă de lapte crud prelevată de la o fermă de bovine din județ

Publicat

vaci lapte

PRODUCATORI - LAPTEInspectorii veterinari din Alba au descoperit E-coli într-o probă de lapte crud prelevată de la o fermă de bovine din județ. De asemenea, la verificările efectuate la ferma respectivă s-a constatat nerespectarea normelor de igienă corporală a animalelor, întreținerea necorespunzătoare a echipamentelor de muls și igienizarea necorespunzătoare a spațiului de colectare a laptelui.

UPDATE: Ferma cu probleme este din zona Sebeş, iar laptele crud era comercializat la automate de lapte din aceeaşi zonă.

Pentru deficienţele constatate, administratorul unităţii a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.200 lei.

În conformitate cu prevederile Progranului Național de Control privind determinarea prevalenței Escherichia coli verotoxigenă (VTEC) inspectorii din cadrul D.S.V.S.A. Alba au prelevat, conform planificării și a unei evaluări a riscului pentru sănătatea publică un număr de de 6 probe: două probe de lapte crud prelevate din două ferme de bovine, o probă de carne tocată prelevată dintr-un supermarket, o probă de carne proaspătă prelevată dintr-o măcelărie, o probă de carne preparată prelevată dintr-o carmangerie și un produs lactat prelevat dintr-un supermarket.

În urma finalizării investigaţiilor de laborator, pentru 5 probe rezultatul a fost negativ, iar pentru o probă de lapte crud rezultatul a fost pozitiv la E.coli verotoxigenă (VTEC).

După primirea buletinului de analiză de la Institutul de Igienă si Sănătate Publică Veterinară București, inspectorii din cadrul DSVSA Alba au verificat ferma din care a fost prelevată proba de lapte.

La controlul efectuat s-au constatat următoarele deficiențe: nerespectarea normelor de igienă corporală a animalelor, întreținerea necorespunzătoare a echipamentelor de muls și igienizarea necorespunzătoare a spațiului de colectare a laptelui.

Față de aspectele constatate s-au dispus următoarele măsuri: interzicerea comercializării laptelui prin automate de lapte, interzicerea prelucrării laptelui printr-un centru de prelucrare a laptelui. Laptele obținut în fermă a fost dirijat către o unitate de procesare a laptelui în vederea prelucrării printr-un tratament termic care să asigure distrugerea E.coli verotoxigenă (VTEC) și evitarea riscului de îmbolnăvire prin consumul de alimente.

Pentru deficienţele constatate, administratorul unităţii a fost sancționat contravențional conform H.G. 984/2005 cu amendă în valoare de 1.200 lei.

Reprezentanţii DSVSA spun că, prin măsurile dispuse, sănătatea publică nu a fost pusă în pericol. Operatorul alimentar a luat toate măsurile necesare pentru remedierea deficiențelor constatate, iar DSVSA Alba a prelevat probe pentru a verifica eficiența măsurilor întreprinse.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Adriana

    miercuri, 01.06.2016 at 22:19

    Doamne fereste!Păcat ca nu scrieti tot adevărul, si un mai mare păcat ca pe cele 3 dozatoare unde se comercializa acest lapte scrie ca sunt defecte,in urma prădării hotilor….Oamenii au dreptul sa stie cebau consumat,ei si copii lor!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax