Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Instalarea de camere video în birourile angajaților, interzisă. Amendă de 4.000 de euro pentru o firmă din România

Publicat

Instalarea de camere în birouri este interzisă, în România. Autoritatea Națională de Supraveghere a amendat o companie pentru acest lucru, considerând că a încălcat GDPR.

Este vorba de o companie financiară non-bancară, Concordia Capital IFN SA, care a fost sancționată cu amendă de 19.772,4 lei (echivalentul sumei de 4.000 de euro).

Sancțiunea a fost aplicată ca urmare a unei sesizări prin care se reclama faptul că operatorul a instalat camere audio-video în birourile angajaților săi cu încălcarea prevederilor legale în materia protecției datelor personale, transmite Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

Autoritatea a reținut că firma nu a făcut dovada că scopul invocat în regulamentul său intern (asigurarea protecției persoanelor, bunurilor și valorilor angajatorului și ale angajaților) este unul justificat și că au fost folosite alte mijloace mai puțin intruzive pentru atingerea acestuia care nu și-au dovedit eficiența.

”În cazul în care sunt utilizate sisteme de monitorizare prin mijloace de comunicaţii electronice şi/sau prin mijloace de supraveghere video la locul de muncă, prelucrarea datelor cu caracter personal ale angajaţilor, în scopul realizării intereselor legitime urmărite de angajator, este permisă numai dacă:

a) interesele legitime urmărite de angajator sunt temeinic justificate şi prevalează asupra intereselor sau drepturilor şi libertăţilor persoanelor vizate;
b) angajatorul a realizat informarea prealabilă obligatorie, completă şi în mod explicit a angajaţilor;
c) angajatorul a consultat sindicatul sau, după caz, reprezentanţii angajaţilor înainte de introducerea sistemelor de monitorizare;
d) alte forme şi modalităţi mai puţin intruzive pentru atingerea scopului urmărit de angajator nu şi-au dovedit anterior eficienţa; şi
e) durata de stocare a datelor cu caracter personal este proporţională cu scopul prelucrării, dar nu mai mare de 30 de zile, cu excepţia situaţiilor expres reglementate de lege sau a cazurilor temeinic justificate.”

Amendă și pentru SMS-uri

Un magazin online care vinde și prin teleshoping tot felul de produse de uz casnic și electronice, de la cratițe și aspiratoare la boxe și ceasuri, a primit o amendă de 4.000 de euro, tot pentru încălcarea GDPR.

Firma Megareduceri TV S.R.L. a fost investgată de ANSPDCP după ce mai multe persoane s-au plâns că „au primit prin sms mesaje comerciale, fără să își fi exprimat consimțământul pentru a primi astfel de mesaje, pe numerele personale de telefon” – spune Autoritatea.

ANSPDCP spune că a contactat firma, dar aceasta nu i-a răspuns, așa că a amendat-o cu 4.000 de euro.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax