Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Instalarea de fotovoltaice, mai scumpă în 2024. Cine va plăti diferența de TVA, de 880 de lei, la subvenția de la stat

Publicat

Instalarea de fotovoltaice, mai scumpă în 2024. Livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice vor avea, începând de anul viitor, o cotă de TVA majorată de la 5% la 9%. 

Raportată la sprijinul oferit de stat prin programul Casa Verde Fotovoltaice 2023, de 20.000 de lei, plus 2.000 de lei contribuția beneficiarilor, creșterea va fi de 880 de lei. 

Instalarea de fotovoltaice, mai scumpă în 2024

Unii dintre instalatorii validați de AFM au anunțat că prețul contractelor beneficiarilor rămâne fix, chiar dacă TVA-ul va crește de la 5% la 9%.

Acest lucru înseamnă că diferența de preț va fi suportată de către instalatori.

Beneficiarii care nu au această clauză prevăzută în contracte vor trebui să suporte din buzunar diferența de TVA, dacă Ministerul Mediului nu va face precizări foarte clare despre modul în care se împarte plata diferenței de TVA pentru subvenția de 20.000 de lei acordată de la stat.

Finanţarea se acordă în cuantum de maximum 20.000 de lei, sub condiţia suportării unei contribuţii proprii a beneficiarului de 2.000 de lei.

Suma finanţată de AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa până la valoarea totală a facturii se suportă de către beneficiar din surse financiare proprii.

Până în prezent AFM nu a comunicat nimic care să aducă clarificări în acest sens.

Nu mai scade plafonul pentru programul Casa Verde Fotovoltaice 2023

Sprijinul din partea statului în cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice 2023 va fi tot de 20.000 de lei, deşi iniţial se vorbea de o reducere până la 10.000 de lei.

În prezent sunt circa 87.000 de beneficiari care aşteaptă să-şi monteze panouri fotovoltaice şi care s-au înscris în această etapă. Cel mai probabil, începând din ianuarie 2024 se vor monta şi primele panouri fotovoltaice.

„În anul 2024, finanțarea care se acordă prin Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională este în sumă de 10.000 lei/ solicitant”, se precizează într-un proiect de OUG publicat miercuri.

Astfel, noul program care urmează să fie lansat în 2024 nu va mai avea o finanțarea de 20.000 de lei/beneficiar. De asemenea și TVA-ul în cadrul noului program va fi de 9%.

Programul „Casa Verde”, ajuns în faza de selectare a instalatorilor validați, a fost suspendat în urma unei decizii a instanței. Astfel, cei aproape 90.000 de beneficiari au fost puși în așteptare. Potrivit procedurii, după acceptarea în program, următorul pas era selectarea instalatorului.

Administrația Fondului pentru Mediu a dat asigurări că toți cei care au fost evaluați și și-au ales instalatorii rămân în program. Cei care au inițiat procedura de selectare a unui instalator, dar nu au finalizat-o ca urmare a suspendării programului, nu își pierd finanțarea.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax