Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Instalații sanitare de la Penitenciarul Aiud, deteriorate după ce deținuții le-au folosit pentru ascunderea obiectelor interzise

Publicat

Penitenciarul Aiud

Instalațiile sanitare din 40 de camere de detenție de la Penitenciarul Aiud vor fi înlocuite, după ce au fost deterioare, fiind folosite de către deținuți pentru ascunderea obiectelor interzise.

De asemenea, în camerele vizate se va înlocui și tâmplăria din lemn cu ferestre PVC cu geam termopan cu folie antiefracție și uși de aluminiu la grupurile sanitare. Investiția este de aproape 580.000 de lei, fără TVA. 

Penitenciarul Aiud a lansat vineri, 28 mai, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru înlocuirea instalațiilor sanitare și a tâmplăriei pentru 40 de camere din cadrul secțiilor I-IV.

Valoarea totală a lucrărilor este estimată la 579.699,99 de lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, imobilul „Secțiile I – IV” (S + P + 3E + M) din cadrul Penitenciarului Aiud, clădire construită în perioada 1889 – 1892 și modernizată în perioada 2005 – 2007 și are în componență 185 camere de deținere.

Exploatarea deficitară de către persoanele private de libertate a instalației sanitare de scurgere a dus la:

  • Deteriorarea sifoanelor de scurgere a cădițelor de duș, prin ridicarea acestora în vederea ascunderii de obiecte interzise
  • Spargerea sifoanelor de pardoseală din grupurile sanitare, tot în vederea ascunderii de obiecte interzise
  • Coloanele verticale de canalizare, prin accesul facil la acestea prin intermediul recordului flexibil al vasului WC, a dus la infiltrații în camerele de la nivelul inferior, pe pereții comuni ai camerei cu grupul sanitar, cât și pe pereții holului. Aceste infiltrații au avut ca rezultat deteriorarea locală a finisajelor pereților și a tavanelor și apariția petelor. Infiltrațiile au devenit vizibile în camerele de la nivelul inferior la destul de mult timp de la deteriorarea instalației sanitare a grupului sanitar de la etajul superior, datorită sistemului constructiv al planșeului clădirii și a grosimii mari a acestuia. Straturile succesive ale planșeului sunt: placă din beton armat de 7 – 8 cm grosime, umplutură din zgură de furnal cu grosimea variabilă (de la 10 cm în centrul camerei, la 50 cm lângă perete) și boltă circulară din zidărie de cărămidă de 15 cm grosime.

De asemenea, tâmplăria camerelor de deținere (cu excepția ușii metalice de maximă siguranță, de acces în camere) este din lemn de rășinoase. Ferestrele sunt realizate în două canaturi (fereastra camerei) și un canat (fereastra grupului sanitar), în varianta cu cercevele duble de geam tras de 3 mm. Dimensiunile aproximative ale ferestrelor sunt de 100 x 120 cm pentru fereastra camerei și de 45 x 120 cm pentru fereastra grupului sanitar. Ușa de acces în grupul sanitar, cu dimensiunea de aproximativ 70 x 200 cm, cu deschidere spre interiorul camerei, este realizată într-un canat, cu toc din lemn.

Se propune astfel înlocuirea obiectelor sanitare existente cu obiecte sanitare antivandalism. Montarea noilor obiecte sanitare va bloca accesul persoanelor private de libertate la elementele de scurgere și de alimentare cu apă rece/caldă a obiectelor sanitare, pentru ascunderea de obiecte interzise și va înlătura infiltrațiile la nivelele inferioare cauzate de distrugeri ale elementelor instalației sanitare a camerelor de deținere.

Se vor înlocui ferestrele de lemn cu ferestre din profile PVC armate cu profile metalice și geam termopan cu folie antiefracție. Ușa din lemn urmează să fie înlocuită cu o ușă din aluminiu, plină.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax