Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Instanțele din Alba au revenit la normal, cu excepția Tribunalului, unde protestele continuă. Neînțelegeri între magistrați

Publicat

justitie

Toate instanțele de judecată din județ, cu excepția Tribunalului Alba, și-au reluat activitatea și au renunțat momentan la protestele împotriva eliminării pensiilor de serviciu.

De luni, Curtea de Apel Alba Iulia și judecătoriile din Aiud, Blaj, Câmpeni, Sebeș și Alba Iulia au început să rejudece toate cauzele aflate pe rolul instanțelor respective.

Excepție face însă Tribunalul Alba.

Potrivit unor surse juridice, situația la Tribunalul Alba este una tensionată. Mai exact, în urma adunării generale, în care majoritatea magistraților au decis continuarea protestului, au existat judecători care nu au fost de acord cu decizia colegilor.

Sursele mai spun că unii magistrați de la Tribunalul Alba au afirmat că la completele lor de judecată activitatea va fi una normală, adică vor judeca toate cauzele, chiar dacă colegii lor protestează.

Justiția din Alba, dar și țară a fost blocată pentru mai bine de două săptămâni din cauza protestelor la care au participat judecători, procurori și personal auxiliar.

Protestele au vizat păstrarea pensiilor de serviciu, dar au fost în zadar, deoarece în 28 februarie Camera Deputaților a adoptat, cu 247 de voturi pentru și 21 de abțineri eliminarea acestora.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comentarii

 1. Un cititor

  marți, 11.02.2020 at 13:00

  Sa va fie rusine,numai voi munciti in tara asta cu doua capete,cu patru maini,mancati cu doua guri,aveti salarii astronomice,va trebuie si pensii pe masura,sunt curioasa sa va vad fluturasul de salariu pe luna februarie,va trebuie greva si pensii speciale cand cu salariul pe un an va puteti cumpara o casa,sau orice masina,voi si bugetarii cu salarii de lux,iar de parlamentari nu mai vorbim,si-au facut salarii(PSD-ul)iar la pensionari si privati praf in ochi.Uitati-va la pretul alimentelor,serviciilor!!!!Numai voi traiti in aceasta tara de nimic!!!Sa va fie rusine!!!!

  • eu

   marți, 11.02.2020 at 18:05

   👍👍

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Carburanții s-au ieftinit cu o zi înainte ca Guvernul să dezbată prelungirea subvenției de 50 de bani pe litru

Publicat

Prețul motorinei a scăzut  miercuri sub 8 lei pe litru, pentru prima oară în ultimele şase luni. România are în acest moment al șaselea cel mai mic preț din Uniunea Europeană, informează Radio România Actualități.

Trendul descendent urmează linia pe care s-a înscris deja și prețul la benzină, ajuns la 7,15 lei pe litru, în scădere cu aproape 12 % față de maximul atins în luna iulie a acestui an.

Guvernul va analiza, joi, ordonanţa de urgenţă care va prelungi de la 1 octombrie până la 31 decembrie compensarea cu 50 de bani a preţului pentru benzină şi pentru motorină.

Subvenţionarea preţurilor la carburanţi este în vigoare de trei luni şi urmează să expire pe 30 septembrie. Impactul bugetar pe această perioadă a fost de 900 de milioane de lei, după cum au anunţat autorităţile.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că este nevoie de prelungirea acestei compensări pentru a contracara efectele negative ale creşterii preţurilor la benzină şi motorină asupra nivelului de trai al populaţiei şi aupra operatorilor economici.

Pentru a intra în vigoare de la 1 octombrie, actul normativ trebuie adoptat zilele acestea în Guvern, transmite redactorul RRA, Andrei Şerban.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Scară exterioară de evacuare în caz de incendiu, pe o latură a Spitalului Județean din Alba Iulia. O nouă licitație, în SEAP

Publicat

Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia caută un constructor pentru realizarea unei scări exterioare de evacuare în caz de incendiu, înaltă de 20 de metri. Aceasta urmează să fie amplasată pe lateralul clădirii principale a spitalului. Scara va permite asigurarea condițiilor de evacuare a persoanelor aflate în clădire în condiții de siguranță, conform normelor de securitate în caz de incendiu. 

Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia a lansat marți, 27 septembrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), o nouă licitație pentru construirea unei scări exterioare de evacuare.

Valoarea totală este estimată la 832.442,87 de lei, fără TVA. 

Reamintim faptul că prima licitație a fost lansată la sfârșitul lunii iunie 2021. Atunci, lucrările erau estimate la peste 450.000 de lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, principalul obiectiv care se dorește să fie asigurat în urma implementării proiectului este de a asigura condițiile de evacuare în caz de incendiu, conform normativelor în vigoare.

Scara metalică exterioară va fi amplasată la fațada sudică a clădirii spitalului, înaltă de 5 etaje. Constructia are amprenta la sol de 30,90 mp și o suprafață desfășurată de 158,40 mp. Dimensiunile proiecției în plan ale scării de acces sunt 9,50 x 4,22 .

Înălțimea maximă a construcției propuse față de cota trotuarului este de 20,20 m. Accesul până la cota 0 a clădirii se face pe un pachet de 7 trepte iar pentru fiecare din cele 5 nivele sunt două rampe de scară cu câte 11 trepte fiecare. Treptele au înălțimea de 15 cm, lățimea de 33 cm și o lungime de 144 cm. Sunt executate din grătare electrosudate tip SP , antiderapante, platbandă portantă 40-4, bare torsionate 5 mm, 330 x 1.400 mm.

Podestele au lungimea de 160 cm și lățimea de 318 cm; sunt realizate din grătare electrosudate tip SP, antiderapante, platbandă portantă 60-4 mm, bare torsionate 5 mm.

Pentru siguranța utilizatorilor au fost prevăzute balustrade metalice cu înălțimea de 1 m. Pentru realizarea acestei scări s-a optat pentru o strucutură metalică în cadre.

Au fost prevăzute prinderi de structura existentă pentru a bloca deplasările pe direcție orizontală. De asemenea au fost prevăzute montanți și contravântuiri din țeavă pătrată 100 x 5.

Întreaga structura metalică va fi termozincată. Treptele și podestele vor fi confecționate din grătare zincate cu înălțimea platbenzii de 40 mm. Balustradele vor fi realizate din cadre țevi pătrate 50 x 5 cu platbandă 40 x 4 și se vor închide cu plasă din sârmă ondulată țesută zincată cu diametrul de 5 mm cu ochiuri pătrate de 52 mm.

Prinderile elementelor balustradei pentru continuizare se vor realiza cu șuruburi cu cap înecat.

Prinderea de clădirea existentă se va realiza la nivelul planșeului/grinzilor clădirii existente cu ancore chimice.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Sebeș: Sesiune de comunicări științifice organizată de Muzeul Municipal „Ioan Raica” şi Centrul Cultural „Lucian Blaga”

Publicat

Municipiul Sebeş va găzdui cea de-a XIV-a ediţie a Sesiunii de comunicări științifice „Multiculturalitate și patrimoniu istoric în Transilvania”. Evenimentul are loc vineri, 30 septembrie 2022, începând cu ora 10.00.

Manifestarea este organizată de Muzeul Municipal „Ioan Raica” şi Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, cu sprijinul municipalității, şi se bucură de participarea a 39 de cercetători, muzeografi, doctoranzi şi cadre didactice de la muzee şi universităţi din România: Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu,  Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica Timişoara, Institutul de Arheologie Vasile Pârvan București, Institutul de Arheologie şi Istoria Artei din Cluj-Napoca, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea, Muzeul Municipal Mediaș, Muzeul Castelul Corvinilor Hunedoara etc.

Lucrările celor trei secţiuni, Arheologie, Patrimoniu şi Istorie, vor fi precedate de deschiderea oficială a sesiunii de comunicări, în cadrul căreia vor fi prezentate şi două dintre publicaţiile ştinţifice recente editate de personalul muzeului. Este vorba de  anuarul științific al muzeului, Terra Sebus.

Acta Musei Sabesiensis, una dintre cele mai bine cotate reviste de specialitate din ţară, ajunsă la cel de al treisprezecelea număr, și de lucrarea semnată de Cornel Tatai-Baltă, Călin Anghel, Radu Totoianu, Colecţia Sava Henţia a muzeului municipal din Sebeş, ediţia a II-a, Editura Mega, Cluj-Napoca, 2022, care prezintă publicului iubitor de artă, în mod exhaustiv, una dintre cele mai importante colecții de tablouri semnate de Sava Henția.

În continuarea programului, începând cu ora 12.00, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș, va avea loc reprezentația de reconstituire istorică „Povestea Încoronării”, susținută de istorici și voluntari ai Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, în cadrul căreia va fi pusă în scenă încoronarea regelui Ferdinand I și a reginei Maria, ca suverani ai României Mari, eveniment petrecut la Alba Iulia, în data de 15 octombrie 1922.

Comunicările participanţilor abordează teme de interes atât pentru istoriografia românească, cât şi pentru publicul pasionat de istorie, amintind aici câteva titluri: Cercetări arheologice în castrul roman de la Apulum, Despre „frumuseţe” şi trucurile ei la scriitori creştini din secolele II-III (Clement al Alexandriei şi Tertullian), O cronică de familie din Mărginimea Sebeşului, însemnările lui Ioan Dan Jinariu din Şugag, 2050 de ani de la crearea statului centralizat şi independent dac – unele aspecte istorice şi istoriografice, Mărturiile unui arheolog şi aventurier în zona Sebeşului. Sir Arthur Evans şi călătoria sa în Transilvania (cca. 1884), Moşteniri. 150 de ani de la naşterea lui Avram Iancu.

Din patrimoniul muzeal albaiulian, Sistematizarea localităţilor în perioada comunistă: între intenţii şi realizări. Cazul oraşului Sebeş (1972-1988), Cimitirele istorice  –  muzee în aer liber. Între conservare şi valorificare, precum şi altele.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO VIDEO: Cum arată Complexul Balnear ”Băile Sărate” de la Ocna Mureș și care sunt cei 3 pași până la deschiderea pentru public

Publicat

Complexul balnear ”Băile Sărate” Ocna Mureș mai are trei pași mici până la deschidere: probele tehnologice (în desfășurare), angajare personal (cu anunțuri și așteptare 20 zile conform legii etc.) și obținerea avizelor ISU și DSP.

Lucrările la complex sunt finalizate, și totul arată impecabil anunță siteul ocnamuresonline.

Așadar dacă toate aceste etape decurg conform planurilor deschiderea se poate face în această toamnă.

Primarul Silviu Vințeler spune că verificările includ funcționarea neîntrerupăt a instalațiilor timp de 72 de ore.

Complexul reprezintă o investiție unică în Transilvania și va fi deschis pentru public în perioada următoare. Autoritățile locale dau asigurări că investiția va rivaliza cu cele din Ungaria.

 

Portalul din Ocna Mureș a postat și imagini din timpul probelor tehnologice.

Există un spațiu generos dedicat tratamentului, cu săli și bazine special concepute, băi elegante, aparatură de ultimă generație.

Vestiarele sunt automatizate la fel și dulapurile în care se depun bunurile personale, toate controlate de un soft, așa cum există la toate complexele de agrement moderne din țară dar și din străinătate.

Investiția este de aproximativ 30 de milioane de lei, într-un parteneriat egal dintre Consiliul Județean și Consiliul Local Ocna Mureș.

Baza de tratament are o suprafață totală de 6400 mp și cuprinde facilități precum: bazine interioare și exterioare cu apă sărată și dulce, zonă de fitness, restaurant, sală de tratament cu nămol, spații pentru proceduri de fizioterapie, recuperare medicală cu un vârf de până la 700 de proceduri pe zi, vara.

Tot în acest an va fi finalizat și complexul sportiv construit în jurul Centrului Balnear, au anunțat autoritățile județene.

Investiția a fost susținută de către Compania Națională de Investiții (15 milioane de lei) și de Primăria Ocna Mureș. Sunt peste 40 000 de mp destinați sportului și relaxării.

Foto/video: ocnamuresonline.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax