Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Instituțiile care vor fi transferate către autoritățile locale, stabilite de Dragnea şi Iohannis. Vor avea asigurate resursele de la bugetul de stat


Publicat

Instituţiile care vor fi descentralizate şi vor fi transferate de la ministere către autorităţile locale au fost stabilite, marţi, de vicepremierul Liviu Dragnea, preşedinte executiv al PSD, şi prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis. Sub autoritatea Consiliilor Judeţene vor trece instituţii deconcentrate ca Direcţiile de sănătate publică, Oficiul Judeţean Agricol, Direcţiile Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu.

„Am hotărât împreună, cele două echipe din partea PSD şi din partea PNL, care sunt ministerele de la care dorim să fie transferate atribuţii şi competenţe şi chiar instituţii către autorităţile locale”, a spus Dragnea, după finalizarea discuţiilor, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu Iohannis.

Potrivit acestuia, s-a convenit, ca principiu general, ca toate competenţele de inspecţie şi control să rămână la nivelul ministerelor.

De la ministerul Sănătăţii, Direcţiile Judeţene de Sănătate Publică vor trece sub autoritatea Consiliilor judeţene, ca şi Centrele Judeţene de Aparatură Medicală, Centrele de Diagnostic şi Tratament, Centrele Medicale şi Ambulatorii de Specialitate.

La Ministerul Agriculturii, actualele Direcţii Agricole, fără Unitatea Fitosanitară, precum şi Oficiile Judeţene de Studii Pedologice şi Agrochimice, Casele Agronomlui, Camerele Agricole actuale, care sunt în subordinea Consiliilor Judeţene, se vor reuni într-o structură care se va numi Oficiul Judeţean Agricol şi care va trece sub autoritatea Consiliului Judeţean.

La Ministerul Mediului, Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului şi Agenţia pentru Pescuit şi Acvacultură vor fi transferate la autorităţile locale, precum şi administrarea şi nu proprietatea plajelor turistice, maritime, fluaviale.

La Ministerul Muncii, Dragnea a spus că s-a intenţionat să se treacă sub autoritatea structurilor locale Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Agenţiile Judeţene pentru Prestaţii Sociale. El a spus că s-a convenit ca săptămâna viitoare să aibă loc o întâlnire cu ministrul de resort, Mariana Cîmpeanu, aceasta transmiţând că ar putea apărea probleme dacă se vor descentraliza aceste două structuri.

La Ministerul Tineretului şi Sportului, Dragnea a spus că vor trece sub autoritatea locală Direcţiile Judeţene pentru Tineret şi Sport, bazele sportive şi de tineret, taberele şcolare şi centrele de agrement, cluburile sportive şi casele de cultură ale studenţilor. El a spus că bazele sportive, taberele şi casele de cultură ale studenţilor vor trece, ca patrimoniu, în domeniul public al judeţului sau al localităţii, după caz.

„Am discutat despre ordinea publică, am stabilit să avem săptămâna viitoare o discuţie cu domnul ministrul Radu Stroe. Am convenit să lucrăm până săptămâna viitoare la o îmbunătăţire a Legii Poliţiei Locale, având ca obiectiv esenţial ca în comunităţile din oraşe şi municipii nivelul de ordine publică să fie mai ridicat”, a spus Dragnea.

La Ministerul Culturii, Dragnea a spus că se vor descentraliza Direcţiile Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu, care vor trece sub autoritatea Consiliilor Judeţene, precum şi imobilele care reprezintă săli sau grădini de spectacol cinematografic, care vor trece în patromoniul Consiliilor judeţene sau locale, după caz, cu excepţia a patru cinematografe mari, pe care ministerul de resort intenţionează să le păstreze la nivel central.

Referitor la Autoritatea Naţională pentru Turism, competenţele de autorizare şi clasificare în Turism vor trece la Consiliile Judeţene.

El a mai spus, în ceea ce priveşte Ministerul Educaţiei, că se va specifica mult mai clar în lege ca organizarea învăţământului tehnic şi profesional să intre în competenţa Consiliilor Judeţene.

În ceea ce priveşte imobilele, el a arătat că palatele şi cluburile copiilor vor trece în domeniul public local, judeţean sau local, după caz, ca şi cluburile sportive şcolare.

Transferul competenţelor şi instituţiilor către autorităţile locale se va face cu asigurarea integrală a resurselor financiare de la bugetul de stat. Acum, de la bugetul de stat, prin bugetul ministerelor respective, se susţin financiar aceste instituţii, aceste competenţe. Banii vor fi transferaţi către autorităţile locale prin anexă distinctă în Legea bugetului de stat pe fiecare judeţ sau autoritate locală în parte, cel puţin pentru 2014″, a spus Dragnea.

El a menţionat că marţi, la Ministerul Dezvoltării, s-a convenit cu delegaţia condusă de prim-vicepreşedintele PNL Klaus Iohannis ca, în 2014, împreună cu alte autorităţi locale şi cu Ministerul de Finanţe, să se gândească un mecanism care să dea siguranţa că pe viitor niciun Guvern nu va putea să reţină la Bucureşti banii pentru finanţarea acestor instituţii şi să oblige autorităţile locale să administreze aceste competenţe numai din fondurile proprii.

 sursa: mediafax

foto: arhivăDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Raul Smecherie

    miercuri, 09.10.2013 at 08:41

    poza de mai sus nu e sursa antena 3 ?

  2. Pingback: Victor Ponta: Proiectul de lege privind descentralizarea va fi adoptat prin asumarea răspunderii Guvernului, în noiembrie | Alba24

  3. Pingback: DESCENTRALIZARE: Şefii instituţiilor transferate în teritoriu, eliberaţi din funcţii de la 1 ianuarie. Ce imobile ajung în administrarea CJ Alba, de la minister | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

29 – 30 octombrie: Maraton de vaccinare, la Sebeș. Ce seruri vor fi folosite pentru imunizare și care este programul

Publicat

Primăria Sebeș, în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică Alba și cu Direcția Generală de Asistență Socială, Medicală și Comunitară Sebeș organizează în perioada 29 – 30 octombrie un maraton de vaccinare în municipiu. 

Cetățenii care doresc să se vaccineze se pot prezenta vineri și sâmbătă, în intervalul orar 08:00 – 20:00, la sediul Centrului de Zi pentru Persoane cu Dizabilități, aflat pe B-dul Lucian Blaga nr. 45 A, în spatele Centrului Cultural „Lucian Blaga”.

În cadrul maratonului de vaccinare este utilizat serul produs de Pfizer – BioNTech și de Johnson & Johnson.

Nu este necesară programarea prealabilă.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

LISTE noi cu dosare aprobate pentru programele Casa Eficientă Energetic și Casa Verde Fotovoltaice. Detalii de la AFM

Publicat

Administraţia Fondului pentru Mediu a publicat noi liste cu dosare aprobate în cadrul Programelor Programelor Casa Eficientă Energetic şi Casa Verde Fotovoltaice.

Casa Eficientă Energetic 2021

Totodată, în cadrul Programului Casa Eficientă Energetic a fost publicată o nouă listă conţinând 87 dosare aprobate în valoare de 4,27 milioane lei.

LISTA dosare aprobate Casa Eficientă Energetic – 27 octombrie

Prin acest program, beneficiarii pot deconta: instalarea de ferestre izolante, izolarea acoperișului, a pereților exteriori, montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilație, corpuri de iluminat cu LED, senzori de mișcare, robineți și conducte noi etc. Condiția eligibilității proiectului este ca eficiența energetică a locuinței să crească cu cel puțin o clasă energetică.

Casa Verde Fotovoltaice 2021

AFM a publicat şi 313 dosare acceptate în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice în valoare de peste 6,257 milioane lei.

LISTA Casa Verde Fotovoltaice – 28 octombrie

Prin programul ”Casa verde”, persoanele fizice își pot instala sisteme fotovoltaice, pentru eficientizarea consumului de energie electrică în locuințe.

Potrivit AFM, sunt liste publicate și pentru programele Rabla Clasic și Rabla Plus, pe site-ul oficial.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Peste 2.400 de persoane controlate de Poliția Alba, pentru respectarea măsurilor în pandemie. Câte au fost sancționate

Publicat

Peste 2.400 de persoane au fost verificate de Poliția Alba, în ultimele 24 de ore, pentru respectarea măsurilor de prevenire a și combatere a efectelor pandemiei de COVID. Polițiștii au dat zeci de sancțiuni.

Potrivit IPJ Alba, au fost verificate 757 de persoane aflate în carantină, 1.385 aflate în izolare și au fost organizate 11 de acțiuni punctuale în cadrul cărora au fost verificate 288 de persoane. Alte 54 de persoane au fost verificate în cadrul altor activități în contextul pandemiei.

Au fost controlate 17 societăți comerciale/ persoane fizice autorizate, 113 terase, restaurante, fastfood-uri, iar reprezentanții acestora au fost informați în legătură cu regulile pe care trebuie să le respecte,  în contextul pandemic actual.

Au fost verificate 79 de mijloace de transport persoane, din care 28 mijloace de transport în comun.

Echipele de control au depistat și sancționat 38 de persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală și 5 care nu au respectat restricțiile de deplasare.

Acțiune cu efective suplimentare în Blaj

Cu ocazia unei acțiuni cu efective suplimentare care a avut loc pe raza municipiului Blaj și a secțiilor de poliție rurală arondate, au fost legitimate 212 persoane, 38 de autovehicule și 5 mijloace de transport în comun, precum și 48 de restaurante, cafenele, hoteluri terase și magazine neesențiale.

Au fost aplicate 41 de sancțiuni contravenționale, din care 17 la Legea 55/2020, pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală.

Care sunt restricțiile ce trebuie respectate – Poliția Alba

– este obligatorie purtării măștii de protecție, în toate spațiile publice închise și deschise, precum și la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun.

– este interzisă desfășurarea activității operatorilor economici care activează în domeniul comerțului/prestărilor de servicii în spații închise și/sau deschise, în intervalul orar 21,00-05,00;

– activitatea restaurantelor, cafenelelor, etc, în interiorul clădirilor și la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în intervalul orar 05.00-21.00; accesul este permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, în baza certificatului verde Covid.

– este interzisă activitatea cluburi și discoteci precum și organizarea și desfășurarea evenimentelor private (nunți, botezuri, mese festive etc.), a concertelor și spectacolelor;

– este interzisă participarea spectatorilor la competițiile sportiv;

– accesul la toate activitățile și evenimentele este permisă doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală;

– accesul vizitatorilor în toate instituțiile publice centrale și locale, operatorilor economici, care funcționează în clădiri de birouri private, este permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării;

– este interzisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 22,00-05,00, cu anumite excepții.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Deputatul PNL Florin Roman, după valul de demisii din Parlament: Cei care pleacă și atacă partidul, să fie excluși definitiv

Publicat

Deputatul PNL de Alba, Florin Roman propune ca parlamentarii liberali care-și dau demisia din comisiile de specialitate să fie excluși din partid în cazul în care critică actuala conducere. Precizarea lui Roman vine în contextul în care mai mulți parlamentari PNL au demisionat din grupurile de specialitate. Ultimul este deputatul Constantin Șovăială, care a trecut în tabăra lui Ludovic Orban.

„PNL este singurul partid istoric ce a rezistat în istoria sa îndelungată, în fața tuturor atacurilor venite din interior și exterior! Și va rezista în continuare!

Sigur că regret plecarea fiecărui coleg parlamentar. Vom pierde probabil 13-14 senatori și deputați din totalul de 134. Dar nu 40 cum vroia fostul președinte. Le mulțumesc celor care rămân fideli PNL. Vom rămâne de departe cel mai important partid de dreapta din Parlament. PNL înseamnă și 250.00 de membri, 1.264 primari și 17 președinți de consilii județene, fideli partidului, nu unui om.

A mai încercat, recent și Tăriceanu să rupă PNL. Iar rezultatul este cunoscut. Nu mai există politic.

O să propun colegilor ca cei care pleacă și atacă partidul, să o facă din afara lui și să le spunem clar: ușa PNL este închisă celor care își bat joc de PNL”, a scris Florin Roman, pe pagina de Facebook.
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate