Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Instituțiile publice ar putea fi obligate să publice cheltuielile de deplasare în interes de serviciu ale salariaților. PROIECT

Publicat

Instituțiile și autoritățile publice ar putea fi obligate să publice din oficiu, pe site-urile proprii, informații complete privind cheltuielile de deplasare ale demnitarilor și salariaților. Un proiect de lege în acest sens a fost depus recent la Senat. 

Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr.544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în 4 iulie.

Potrivit inițiatorilor, un grup de parlamentari de la USR, proiectul urmărește instituirea obligativității autorităților și instituțiilor publice de a publica, din oficiu, informațiile complete privind cuantumul cheltuielilor de cazare, masă, transport intern și extern, diurnă, cadouri, acțiuni de reprezentare și protocol, precum și sursele de finanțare utilizate pentru acestea.

Toate aceste informații ar urma să fie publicate în termen de 20 de zile de la efectuarea fiecărei cheltuieli.

„Inițiativa se aplică deplasărilor efectuate de demnitari și salariați ai autorităților și instituțiilor publice în interes de serviciu și inclusiv deplasărilor efectuate în interes privat dacă acestea se realizează, total sau parțial, prin intermediul unei autorități sau instituții publice”, explică inițiatorii, în expunerea de motive.

Cheltuielile ar urma să fie publicate în format online, pe pagina web oficială a autorităților și instituțiilor publice. Acestea vor cuprinde detalii privind costurile de transport (bilete de avion, tren, autobuz, etc.) și costuri precum: cazare, diurnă, închiriere de vehicule, cheltuieli cu masa, taxe și alte costuri asociate deplasării.

„Prin accesul la aceste informații, cetățenii pot evalua dacă cheltuielile sunt justificate și adecvate și pot sesiza eventualele abuzuri sau nereguli. Astfel, publicarea documentelor facilitează controlul democratic și implicarea activă a societății civile”, mai susțin parlamentarii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax