Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Instituțiile publice dau drumul la angajări. Anunțul fostului ministru al Muncii, legat de locurile de muncă la stat

Publicat

Fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat pe postul ei de Facebook că în curând, instituțiile publice din România vor da drumul la angajări, întrucât au deficit de personal. 

Aceasta a invocat chiar blocaje în unele instituții bugetare, cauzate de lipsa personalului. 

Vezi și SRI face angajări. Locuri de muncă la Serviciul Român de Informații

Postarea completă a fostului ministru:

”Cine caută un loc de muncă, să se pregătească să participe la concursurile organizate, în curând, în instituțiile/autoritățile publice cu deficit de personal. Și să aibă încredere. Vorbesc serios. De ce nu? Nu avem încredere că aceste concursuri sunt corecte? Vă rog să luptăm cu această prejudecată. Fără încredere și implicare, lucrurile nu se schimbă de la sine.

La cererea insistentă a instituțiilor/autorităților publice care nu au putut face angajări tot anul trecut pentru că PSD a blocat angajările (fără nicio evaluare, doar ca să blocheze spunându-le oamenilor din sistemul public, care chiar aveau nevoie, că nu vrea PNL), ieri, în comisia de muncă, s-a votat pentru a se ridica această interdicție, permițându-se angajările pe o perioadă de 6 luni.

DOAR cu încadrarea în limitele bugetare aprobate; nu se poate depăși cu niciun leu bugetul aprobat pentru salarii.

S-au invocat situații de blocaj în administrație (cauze: pensionări în masă, transfer între instituții – chiar sunt curioasă care pe unde a migrat în 2019/2020 pentru că am vedea cel mai bine unde sunt salariile atractive/sporuri, etc.), activitate imposibil de gestionat, direcții cu un singur angajat. Sunt situații și situații în țară.

Urmează plenul dar instituțiile/autoritățile pot începe să se pregătească.

Iată ocazia să se schimbe lucrurile în administrație, să intre/să ocupe poziții oameni performanți, să se organizeze, în mod transparent, concursuri.

Să fie informația privind posturile scoase la concurs cât mai larg difuzată pentru a permite participarea oricărei persoane interesate și competente în domeniu.

Dacă pentru locurile de muncă din sistemul privat informațiile se găsesc la ANOFM, pentru cele din sistemul public fie cauți singur anunțul pe site-ul fiecărei instituții/autorități fie te informezi din site-ul www.posturi.gov.ro (care prezintă lista posturilor vacante din administrația publică, cu filtre după județ, angajator, nivel de execuție sau conducere, data publicării).

Dacă te înregistrezi pe site, vei primi săptămânal un newsletter cu noile posturi disponibile anunțate. De la începutul anului, sunt cam 500 de anunțuri înregistrate. Nu am verificat dacă acest site acoperă toate anunțurile disponibile în țară.

Eu aș aduna aceste informații într-un singur site, le-aș conecta. Ești absolvent al Facultății de Medicină, să spunem, cauți, într-un singur site, locurile de muncă disponibile atât în mediul privat cât și în sistemul public.

Dacă aceste infomații nu îți sunt la îndemână, apelezi la relații și așa devine un mod de a te descurca. Pierdem toți, cu aceste practici perpetuându-se.

Avem nevoie să construim încrederea că poți avea un loc de muncă datorită studiilor și aptitudinilor tale. Cu pași mici, se reclădește încrederea că lucrurile se schimbă în România.

Astăzi, când găsești anunțul, trebuie să ceri condițiile. Și găsești legislație de citit. Nu este normal. Anunțul trebuie să te stimuleze să aplici, să explice ce așteptări sunt de la candidat, ce nivel de salarizare.

De exemplu, la ITMuri, unde aud că este mare deficit de personal și nu se poate face treabă peste tot în țară, pe lângă faptul că nu avem o evaluare pe 2020 asupra eficienței angajaților, sunt curioasă cum sună un anunț de angajare și cam ce persoană din spațiul public s-ar potrivi profilului (având, desigur, posibilitatea să obțină certificările necesare ca funcționar). Căci așa imaginez aceste concursuri. Exigente.

Peste 6 luni, în septembrie, ANFP ne poate spune, de exemplu, ce concursuri s-au organizat după pandemie, ce domenii aveau deficit de personal, ce profil de persoane au intrat în sistem/au ocupat posturile – pentru că poate candida oricine, inclusiv o persoană deja aflată în sistem. Sau dacă prin concursuri, s-a diminuat ponderea celor detașați.

Piața muncii nu înseamnă doar sistemul privat. Cu cât înțelegem ceea ce se întâmplă după pandemie cu atât mai ușor să construim mai departe.

Succes tuturor candidaților. Se poate face treabă și în administrație. Găsiți oameni buni pe care să vă puteți sprijiniți. Nu plecați cu prejudecăți. Cu încredere.

Ocazie bună să contribuim la obiectivul final – o administrație performantă, una la care atunci când te uiți, simți că lucrurile merg bine.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    sâmbătă, 13.02.2021 at 17:25

    Pana nu se va face o analiza a eficientei angajatilor, poti sa angajezi la lipitori de afise la stat cu camionul, ca tot mai trebuie.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax