Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Institutul Național de Statistică: Mai puţin de jumătate dintre români trăiesc în locuinţe branşate la reţele de canalizare

Publicat

lucrari apa canalizare Mai puțin de jumătăte dintre români sunt conectați la sistemele de canalizare. Potrivit unui raport al Institutului Național de Statistică (INS), anul trecut doar 47,7% din populația rezidentă a României (circa 9,4 milioane de locuitori) aveau locuințele conectate la sistemele de canalizare.

Cantitatea de apă potabilă distribuită consumatorilor din toată țara a fost anul trecut de 744 milioane metri cubi, cu un sfert de milion de metri cubi mai puțin decât în 2014, a transmis luni, 18 iulie, INS. Din această cantitate, trei sferturi a fost distribuită pentru uz casnic (561,3 milioane de metri cubi).

În anul 2015, activitatea de evacuare a apelor uzate din gospodăriile populației și din unitățile economice și sociale, precum și tratarea lor în stații de epurare, s-a desfășurat în 313 municipii și orase și în 809 comune. Reamintim că România are 320 orase și municipii, 2861 comune și circa 13.000 de sate.

În ceea ce privește epurarea apelor uzate, populația cu locuințele conectate la sistemele de canalizare prevăzute cu stații de epurare (SCE) a fost de 9.089.707 persoane, reprezentând 45,7% din populația rezidentă a țării.

Necesarul de bază (în ceea ce privește nevoile umane) de apă, care include apa potabilă, cea pentru spălarea rufelor, pentru pregătirea hranei și pentru igiena personala și a gospodăriei este între 25 și 100 de litri de apă pe persoană pe zi, în funcție de clima, de dieta, de activitatea desfășurată. De exemplu, cantitatea minimă de apă necesară pentru băut pentru o persoană care efectuează munca normală variază de la aproximativ 2 l în zonele cu clima temperată, la aproximativ 4,5 litri pe zi în zonele cu climat cald.

Cât privește canalizarea, în localitățile urbane 9 din 10 familii ocupă locuințe dotate cu băi/dușuri și grupuri sanitare situate în interior. La țară însă, e dezastru. Acolo, din cinci case, trei au WC la curte.

sursa: hotnews.ro, insse.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax