Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Întâlnire de lucru între procurori şi poliţişti la IPJ Alba: Măsuri pentru soluţionarea dosarelor penale mai vechi de 6 luni

Publicat

Soluţionarea dosarelor penale, mai exact a celor mai vechi de 6 luni de la începerea urmăririi penale, a fost tema unei întâlniri de lucru între procurori din cadrul Parchetelor de pe lângă instanțele de judecată din judeţul Alba, chestorul principal de poliţie, Ioan Nicolae Căbulea, adjuncţii şefului inspectoratului, şefi de servicii şi şefii poliţiilor municipale şi orăşeneşti.

Au participat la întâlnire procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, Marius Ungureanu, dar şi prim-procurorii parchetelor de pe lângă judecătoriile Alba Iulia, Aiud, Blaj, Sebeş şi Câmpeni.

Scopul întâlnirii a fost identificarea celor mai bune soluţii pentru eficientizarea activităţii de soluţionare a dosarelor penale şi în special a celor mai vechi de 6 luni de la începerea urmăririi penale.

Potrivit reprezentanţilor IPJ Alba, a fost „evidenţiată situaţia dosarelor penale vechi, pe domenii de activitate, structuri de poliţie şi unităţi parchet, principalele cauze care au determinat întârzierea în soluţionare”. De asemenea, au fost puse în discuţie şi măsurile dispuse la nivelul poliţiei şi propunerile pentru eficientizarea activităţii de cercetare penală atât la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, cât şi la nivelul unităţilor de parchet.

Un alt punct pe care s-a pus accentul a fost importanţa cooperării în vederea combaterii evaziunii fiscale şi pe necesitatea întăririi structurilor de investigare a fraudelor, astfel încât dosarele din domeniu să fie soluţionate cu celeritate, iar prejudiciile cauzate prin infracţiune să fie recuperate.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr le-a recomandat poliţiştilor ca în intervenţiile la evenimente să respecte regulile privind folosirea forţei şi a mijloacelor de imobilizare. De asemenea, mijloacele şi tehnicile moderne de investigare să fie folosite cu respectarea strictă a prevederilor legale pentru asigurarea respectării drepturilor omului. „Una dintre priorităţile Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba rămâne operativitatea în soluţionarea dosarelor penale, iar pentru aceasta s-au identificat soluţii de suplimentare a funcţiilor prevăzute la structurile de investigare a fraudelor şi încadrarea acestora cu personal bine pregătit din punct de vedere profesional”, a declarat chestorul principal de poliţie, Ioan Nicolae Căbulea.

O altă întâlnire urmează să aibă loc în vederea clarificării unor aspecte generate de intrarea în vigoare, la data de 1 februarie 2014, a noului Cod penal şi a noului Cod de procedură penală, care prevăd modificări semnificative în activitatea judiciară.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax