Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Întâlnire oficială ADR la Alba Iulia: Discuții privind viziunea de dezvoltare a Regiunii Centru

Publicat

Reprezentanții autorităților publice locale, ai mediului de afaceri și ai societății civile din Regiunea Centru s-au întâlnit astăzi la Alba Iulia pentru a discuta despre domeniile care au nevoie de finanțare, în concordanță cu direcțiile următoarei perioade de programare financiară a fondurilor Uniunii Europene. Întâlnirea de lucru a fost organizată de către ADR Centru pentru discuții referitoare la viziunea de dezvoltare a Regiunii Centru pe termen lung, iar la reuniune au participat membri CRESC Centru și ai Comitetului Regional de Planificare Centru.

Membrii Comitetului Regional de Evaluare Strategică și Corelare (CRESC) Centru, care reprezintă organismul consultativ în cadrul căruia sunt analizate prioritățile de investiții publice la nivel regional, s-au reunit la Alba Iulia, la invitația ADR Centru pentru a fi informați despre stadiul implementării Programului Operațional Regional 2007-2013 la nivelul Regiunii Centru. Rolul CRESC este de a dezbate prioritățile investiționale finanțate din fonduri comunitare sau bugete locale, în vederea atingerii obiectivelor strategiei de dezvoltare a regiunii. Pe aceste baze, la Alba Iulia, acum la finalul anului 2012 a fost prezentată și corelarea proiectelor finanţate sau finanţabile din fonduri publice la nivelul Regiunii, astfel încât reprezentanții autorităților publice locale să-și poată coordona strategiile și proiectele de dezvoltare.

În calitate de coordonator al Comitetului Regional de Planificare (CRP), ADR Centru a organizat și o întâlnire a Comitetului, la Alba Iulia, pentru a transmite informațiile privind activitățile de pregătire a Regiunii Centru pentru noua perioada de programare 2014-2020. Participanții la reuniune au discutat despre stadiul elaborării Strategiei Regionale de Dezvoltare a Regiunii Centru pentru perioada 2014-2020 și despre graficul de activități ce urmează a fi desfășurate de CRP „Centru” în anul 2013. La această întâlnire au fost dezbătute și chestiuni legate de activitatea de planificare regională, cum sunt definitivarea componenței grupurilor tematice de lucru, concluziile cele mai importante rezultate din analiza socio-economică și din analiza SWOT regională, precum și aprofundarea unor aspecte reieșite din aceste analize, prin elaborarea de studii tematice.

„Având în vedere principiul parteneriatului în planificare, la nivelul Regiunii Centru a fost înființat Comitetul Regional pentru Planificare, reprezentând cadrul larg partenerial al Consiliului Dezvoltării Regionale în activitatea de fundamentare a Planului de Dezvoltare Regională pe perioada 2014-2020 și cuprinde persoane care reprezintă instituții și organizații la nivel regional, reprezentanți ai grupurilor de lucru județene, precum şi reprezentanţi ai partenerilor economici şi sociali reprezentativi din Regiunea Centru. Acest comitet are rolul de a aviza documentele de planificare elaborate la nivel regional, pe care le supune apoi pentru aprobare CDR Centru. Ulterior activității de planificare se întocmesc și se implementează proiectele. Acum, în Regiunea Centru sunt contractate fonduri nerambursabile de peste 400 milioane euro, dar sunt și multe cereri de finanțare în evaluare sau în listele de rezervă. Toate aceste priorități de investiții sunt permanent analizate de ADR Centru și de membrii CRESC, astfel încât să nu apară necorelări sau sincope în procesul de absorbție a fondurilor. Practic, astfel de întâlniri de lucru au rolul de a fluidiza procesul de absorbție a fondurilor, iar noi apreciem că, în cadrul Programului REGIO gradul de absorbție va crește de la circa 33% în prezent, la peste 90% în trei ani”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax