Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Interceptările din dosarele penale, RESTRICȚIONATE. Operatorii, obligați să comunice persoanelor vizate cine și de ce îi ascultă

Publicat

interceptari

Camera Deputaților a adoptat o inițiativă legislativă a senatorului PSD Șerban Nicolae prin care interceptările suspecților din dosare penale sunt restricționate aproape complet. Operatorii de date personale sunt obligați să comunice gratuit persoanelor vizate, în termen de maximum 60 de zile, faptul că sunt interceptați, de către cine și în ce scop.

Legea va putea genera situații absurde. De exemplu, un spion va putea fi anunțat, la cerere, că este monitorizat de serviciile de informații. De asemenea, infractorii vor ști și ei dacă telefoanele le sunt urmărite, pe baza unei simple cereri.

Legea prevede obligativitatea operatorilor de date personale să le răspundă în maximum 60 de zile, celor interesați, dacă sunt sau nu interceptați.

Art. 12 (1) Operatorii sunt obligați să instituie măsurile organizatorice, tehnice și de procedură pentru a furniza persoanei vizate informațiile necesare (…) și pentru a asigura transmiterea unui răspuns în legătură cu prelucrările desfășurate (…) sau în legătură cu notificarea persoanelor vizate în cazul apariției unui incident de securitate.

Operatorul are obligația de a informa persoana vizată, în scris (…) Răspunsul se transmite în mod gratuit, în cel mult 60 de zile calendaristice.

De asemenea, operatorul va trebui să transmită solicitantului cine a solicitat interceptarea, pe ce motiv și pentru ce perioadă:

Art. 14 La cerere, atunci când legea nu prevede altfel, operatorul comunică persoanei vizate (…) următoarele informații suplimentare:

Temeiul juridic al prelucrării;

Perioada pentru care sunt stocate datele cu caracter personal sau, în cazul în care nu este posibil, criteriile utilizate pentru a stabili perioada respectivă;

Dacă este cazul, categoriile de destinatari ai datelor cu caracter personal, inclusiv din state terțe sau organizații internaționale;

Orice alte informații suplimentare, în funcție de specificul activităților de prelucrare, în special atunci când datele cu caracter personal sunt colectate fără știrea persoanei vizate.

Art. 16 (2) Operatorul este obligat (…) să comunice (…) și următoarele informații:

Scopurile și temeiul juridic al prelucrării;

Categoriile de date cu caracter personal vizate;

Destinatarii sau categoriile de destinatari cărora le-au fost divulgate datele cu caracter personal.

Operatorul poate, nefiind obligat, să amâne, să restricționeze sau să omită, pentru o perioadă de maximum un an, furnizarea informațiilor referitoare la interceptări persoanei solicitante pentru cazuri precum evitarea obstrucționării bunei desfășurări a procesului penal sau a cercetării și urmăririi penale:

Art. 15 (1) Operatorul poate dispune, după caz, măsura amânării, restricționării sau omiterii furnizării de informații persoanei vizate (…) numai dacă (…) o astfel de măsură este necesară (…) pentru:

Evitarea obstrucționării bunei desfășurări a procesului penal;

Evitarea prejudicierii, prevenirii, descoperirii, cercetării, urmăririi penale și combaterii infracțiunilor sau a executării pedepselor.

Sursă: g4media.ro, evz.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax