Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Interdicții pentru primari, la sfârșit de an: Adio evenimente de sărbători și achiziții din banii rămași. Anunțul lui Boloș

Publicat

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că va propune în guvern reducerea cheltuielilor pe care autoritățile locale le fac, de regulă, la final de an.

Primarii nu vor mai putea plăti pentru mașini, cadouri sau spectacole din banii rămași. „Paranghelii”, le numește ministrul, într-un interviu acordat Europei Libere.

Ministrul Marcel Boloș spune că va propune această măsură Coaliției de guvernare până la finele acestei luni.

Dacă Guvernul își va însuși recomandarea, instituțiile locale nu vor mai putea cheltui, ca în trecut, banii rămași la buget pentru a cumpăra bunuri și servicii care nu sunt esențiale.

Experiența anilor precedenți arată că multe primării sau consilii județene foloseau banii pe care nu-i cheltuiseră în timpul anului pe cadouri sau petreceri de sărbători, mașini, telefoane, mobilă etc.

Interzicerea acestor cheltuieli e vitală pentru ca guvernul să poată încheia anul cu un deficit bugetar de maximum 5,5%, indicator de care depind finanțările prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Prin această măsură s-ar economisi la buget în jur de 4 miliarde de lei.

Ministrul Finanțelor spune că, la finele lunii septembrie, deficitul bugetar depășea 3% din PIB. La acest procent se adaugă încă 1% reprezentând cheltuielile pe care guvernul român pretinde că le-a avut din cauza războiului din Ucraina.

Așadar, în prezent, gaura la buget e deja de peste 4% – adică aproximativ 70 de miliarde de lei.

Sursă: Europa Liberă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax