Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Interlop din Alba Iulia dat în urmărire internaţională, condamnat definitiv într-un dosar de corupţie de la Penitenciarul Aiud


Publicat

Unul dintre cei mai cunoscuţi interlopi din Alba, Raul Rus, zis Pricu, dat în urmărire internaţională, a primit pedeapsa de patru ani de închisoare cu executare. Sentinţa definitivă aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care s-a pronunţat joi în dosarul de corupţie în care a fost judecat şi fostul medic şef de la Penitenciarul Aiud, Vasile Duda. Acesta din urmă a fost condamnat tot la patru ani de închisoare, însă cu suspendarea executării pedepsei.

Înalta Curte a păstrat decizia Curţii de Apel Bucureşti în acest dosar, din decembrie 2012, în ceea ce priveşte perioadele de condamnare la închisoare, însă a modificat pedepsele complementare şi accesorii. Li s-a interzis inculpaţilor doar dreptul de a fi aleşi şi de a ocupa o funcţie care presupune exercitarea autorităţii de stat.

Lista inculpaţilor îi cuprinde pe Mirel Vasile Duda, medic şef al Penitenciarului Aiud, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită; Sorin Gabriel Moldovan, ofiţer în cadrul Penitenciarului Aiud, acuzat de complicitate la infracţiunea de luare de mită; Ionel Marin, care este acuzat de dare de mită, Raul Nicolae Rus, fost Hancheş (zis Pricu), judecat pentru complicitate la infracţiunea de dare de mită şi Marian Stanciu, acuzat de complicitate la infracţiunea de dare de mită. Dosarul a fost trimis în judecată de procurorii DNA la începutul anului 2012.

Raul Rus, fost lider al lumii interlope din Alba Iulia, a primit pedeapsa de 4 ani cu executare. Mai are un rest de 1.200 de zile dintr-o condamnare anterioară, în care a fost eliberat condiţionat. Mirel Vasile Duda a primit 4 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de 6 ani. Aceeaşi pedeapsă a fost aplicată şi în cazul lui Sorin Gabriel Moldovan, în timp ce Ionel Marin a fost condamnat la pedeapsa finală de 4 ani cu executare. Inculpatul Marian Stanciu a primit doi ani cu executare.

Faptele inculpaţilor

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada mai-iunie 2010, Mirel Vasile Duda în calitate de medic şef al Penitenciarului Aiud, a pretins şi primit de la Ionel Marin suma de 500 de euro pentru a-i facilita transferul la Spitalul Penitenciar Dej unde spera să obţină un termen mai scurt de rediscutare a propunerii de liberare condiţionată.

Inculpatul Ionel Marin se afla încarcerat în Penitenciarul Aiud, fiind în executarea unei pedepse de 10 ani închisoare pentru infracţiuni de crimă organizată. Banii au fost remişi prin intermediul inculpaţilor Sorin Gabriel Moldovan, ofiţer în cadrul aceluiaşi penitenciar şi Raul Nicolae Rus.

„La rândul său, inculpatul Marian Stanciu i-a înlesnit lui Ionel Marin legătura cu Sorin Gabriel Moldovan şi Raul Nicolae Rus cunoscând intenţiile lui Ionel Marin şi asigurându-se de colaborarea lor. În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor imobile aparţinând inculpatului Mirel Vasile Duda“, se afirmă într-un comunicat de presă al DNA.

Pricu îi cunoştea pe angajaţii Penitenciarului Aiud având în vedere că a stat aici închis mai bine de patru ani. Raul Rus este judecat pentru infracţiuni de crimă organizată în dosarul “Prostituate pentru VIP-uri”. Judecătorii din Alba au emis pe numele său un mandat de arestare în lipsă. Este căutat de peste un an de zile în străinătate.

Reamintim că pe numele lui Raul Rus (Pricu) este emis mandat internaţional de arestare în Dosarul “Prostituate pentru VIP-uri”, pentru infracţiuni de criminalitate organizată (proxenetism şi trafic de persoane). Din datele de pe Facebook, acesta s-ar afla în străinătate, iar una dintre locaţiile ce apăreau pe pagina sa de socializare era Dallas, SUA.

Citeşte şi

101 cei mai căutați SUSPECȚI și INFRACTORI din Alba. LISTA persoanelor date în URMĂRIRE națională și internațională de Poliție

NOILE CODURI, PENAL și de PROCEDURĂ PENALĂ, au intrat vigoare din 1 februarie 2014. S-a redus limita maximă a pedepsei la mai multe infracțiuni

Efectele NOILOR CODURI: Peste 100 de deținuți de la Penitenciarul Aiud ar putea primi pedepse mai mici sau ar putea fi eliberați

foto: arhivăȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

6 Comentarii

6 Comments

 1. mda..

  vineri, 31.01.2014 at 19:54

  O sa-i cam pupati picioarele

 2. D.FLORIN

  vineri, 31.01.2014 at 22:29

  dupa cate a facut prea putin? trebuia vre-o 15 ani ….

  • bombu

   sâmbătă, 01.02.2014 at 01:42

   sa ne-o *** si mie si lui fataraule

 3. Secret

  sâmbătă, 01.02.2014 at 02:13

  era si timpu, isi merita pedeapsa pentru ca se crede prea sus si nu e si cazul in fine… o sa fii prins cat de curand si vei plati pentru faptele tale si cele care nu ai fost prins si celelalte !

 4. bad boy

  sâmbătă, 01.02.2014 at 13:21

  Ce ma enerveaza ziarele astea,vorbesc tot aiurea!!!Ce mandat de arestare international mai desteptilor,cand ala nu apare in lista de pe pagina interpolului cu urmăriți?Si degeaba ziceti ca e „cautat”,pt ca politia romana nu isi prea da interesul sa-l prinda,iar in strainatate politia nu e interesata de el daca nu apare pe pagina de urmarit „international”,il cam sufla de praf :-))))

  • moderatorul de serviciu

   sâmbătă, 01.02.2014 at 13:37

   cauta la raul hanches ( este noul nume a lui pricu)- raul rus este numele vechi pe care il stie toata lumea

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

10 ani de închisoare pentru criminalul de la cafeneaua din Sebeș. Curtea de Apel Alba Iulia i-a micșorat pedeapsa cu trei ani

Publicat

stancu valer (2)

Decizie finală în cazul crimei de la Sebeș, petrecută în urmă cu doi ani. Magistrații Curții de Apel Alba Iulia l-au condamnat la 10 ani de închisoare pe Valer Stancu, bărbatul care l-a ucis cu o lovitură de cuțit pe Adrian Ilie Bercuciu, zis Adiță.

Pedeapsa a fost micșorată în raport cu sentința Tribunalului Alba, dar judecătorii au crescut în schimb daunele acordate părților civile. În plus, lui Stancu i se deduce perioada petrecută în arest preventiv. 

Solutia pe scurt: ”Admite apelurile declarate de inculpatul Stancu Valer și de părțile civile (…) împotriva Sentinței penale nr. 16/2019 pronunțată la 04.02.2019 în dosarul nr. 1733/107/2018 al Tribunalului Alba, și în consecință:

Desființează sentința penală atacată, în ceea ce privește latura penală, cu privire la cuantumul pedepsei închisorii aplicate inculpatului Stancu Valer și în ceea ce privește latura civilă, cu privire la cuantumul despăgubirilor civile acordate părților civile cu titlu de daune morale precum și a dispoziției de obligare a inculpatului la plata dobânzilor legale calculate la debitul principal, și procedând la o nouă judecată în aceste limite:

Reduce de la 13 ani la 10 ani durata pedepsei închisorii aplicată inculpatului Stancu Valer, pentru comiterea infracțiunii de omor (…) deduce din durata pedepsei principale aplicate inculpatului durata reținerii și arestării preventive din 16.05.2018 la zi.

Majorează cuantumul despăgubirilor acordate părților civile, cu titlu de daune morale acordate părților vătămate.

Menține celelalte dispoziții ale sentinței penale apelate care nu contravin prezentei decizii.

În temeiul art. 275 alin. 3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat în apel rămân în sarcina acestuia.

În temeiul art. 275 alin. 6 Cod procedură penală, onorariul apărătorului desemnat din oficiu pentru inculpatul apelant, în cuantum de 1.736 lei, va fi avansat din fondurile Ministerului Justiției și va rămâne în sarcina statului.

Definitivă. Pronunțată în ședință publică, azi 03.06.2020. Document: Hotarâre 288/2020 03.06.2020”.

Reamintim că în prima instanță la Tribunalul Alba, Stancu a fost condamnat la  la 13 ani de închisoare cu executare și la plata către părțile civile suma de 3.527 lei drept daune materiale şi 80.000 daune morale.

Stancu a recunoscut fapta din 16 mai 2018 și a ales ca judecata să se desfăşoare în forma simplificată, pe baza probelor adunate de procurori în 2 luni. Pe toată durata judecării, bărbatul a stat în arest preventiv, aproape doi ani.

Crima care a zguduit Sebeșul s-a petrecut într-o după-amiază de mai. Atunci, o ieșire la cafea alături de soţie și prieteni s-a terminat tragic pentru tânărul Adrian Ilie Bercuciu, zis Adiță.

CITEȘTE ȘI: FOTO-VIDEO: CRIMĂ la Sebeş. Un tânăr de 32 de ani a murit, după ce a fost înjunghiat, în plină stradă, de un bărbat

Tragedia s-ar fi produs pe fondul unui confict mai vechi între cei doi bărbați. Atunci, potrivit soției sale, care a fost audiată în calitate de martor, la ieșirea din bar, în parcarea cafenelei, au fost întâmpinați de către Stancu. Potrivit femeii, soţul ei ar fi știut că Stancu vorbea cu alte persoane de un posibil conflict între cei doi bărbați.

Între cei doi bărbați ar fi început o discuție în care Bercuciu l-ar fi întrebat pe Stancu ce are cu el și de ce a auzit de la alte persoane că ar vrea să îi facă rău.

În timpul discuției, Stancu i-ar fi spus victimei să rezolve problemele ”bărbatește” cu o luptă unu la unu, propunere pe care Bercuciu ar fi acceptat-o.

Potrivit soției, acesta din urmă și-ar fi dat hainele și ochelarii jos, apoi între cei doi ar fi avut loc o discuție mai aprinsă. În acel moment, tânăra ar fi observat că inculpatul a scos un cuțit de circa 15 centrimetri cu care l-ar fi lovit pe bărbat o singură dată în jurul pieptului.

Cu ultimele puteri, Adrian l-ar fi lovit cu un pumn în zona feței pe Stancu, după care s-a prăbușit la pământ.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Președintele PSD, Marcel Ciolacu: Cel mai bun candidat al partidului la alegerile prezidențiale este doamna Gabriela Firea

Publicat

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că cel mai bun candidat a partidului pentru funcția de președinte al României este Gabriela Firea, actualul primar al Bucureștiului. 

Acesta a mai spus că în cazul unei alianțe electorale cu Pro România condus de Victor Ponta, decizia cu privire la candidat se va lua în interiorul alianței. Chiar și în aceste condiții, Ciolacu a spus deschis că o preferă pe Gabriela Firea.

”În acest moment, cred că cel mai bun candidat pentru această foarte înaltă funcție, este doamna Gabriela Firea, de departe” a spus Ciolacu.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Mașinile abandonate cel puțin 6 luni pe domeniul public pot fi ridicate de autorități. Ce vehicule sunt considerate fără stăpân

Publicat

Mașinile lăsate cel puțin șase luni pe domeniul public vor putea fi ridicate de autorități, potrivit unui proiect de lege adoptat miercuri de Parlament. De asemenea, autovehiculele înmatriculate în străinătate pot fi incluse în categoria vehiculelor fără stăpân

Anterior acestei legislații, termenul era de un an pentru ridicarea mașinilor de pe spațiile publice.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege care prevede că pot fi incluse sub incidenţa Legii 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân şi autoturisme înmatriculate în străinătate, potrivit digi24.ro.

Potrivit proiectului de lege, „vehicul fără stăpân” este vehiculul de orice categorie, fără plăcuţă de înmatriculare sau alte marcaje oficiale, ori înmatriculate în străinătate, staţionat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale, al cărui proprietar sau deţinător legal este necunoscut. „Vehicul abandonat” este vehiculul de orice categorie, aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale de cel puţin 6 luni, al cărui proprietar sau deţinător legal este cunoscut, însă există indicii temeinice că acesta nu respectă condiţiile legale pentru a circula pe drumurile publice.

Citeste mai mult
Publicitate

CÎMPENI

VIDEO: „Școala vieții” l-a făcut manager de spital, viața l-a dat jos. Scandalul de la Spitalul din Câmpeni, la Jurnalul DIGI24

Publicat

Criza sanitară generată de COVID-19 a arătat, încă o dată, deficienţele majore ale sistemului de sănătate. Multe spitale cu manageri numiţi politic au fost la un pas de colaps.

În timp ce oamenii se îmbolnăveau şi unii chiar mureau din cauza virusului, politicienii au început un adevărat război pentru controlul politic al spitalelor. DIGI24 a dedicat o emisiune scandalului de la Câmpeni, legat de schimbarea managerilor, un joc de ping-pong între PNL și PSD.

Citește și: Schimbare cu scandal la vârful Spitalului Câmpeni. Șeful PSD Alba și primarul orașului, despre noul manager: ”un chelner”

La Câmpeni, în judeţul Alba, primarul PSD îi acuză pe liberali că i-au dat omul jos şi au numit la conducerea spitalului un chelner. Liberalii spun că omul lor a fost director de restaurant şi e competenet pentru a conduce spitalul. După numai trei săptămâni, primarul l-a demis pe liberal şi şi-a pus din nou propriul om.

Domnul care a stârnit o tornadă politică la Câmpeni este Valentin Gog, membru PNL și angajat al unui resturant. În oraș, lumea-l știe de Vali. Pe Facebook, prietenii reali și virtuali îl știu de absolvent de școala vieții. Că așa se declară el însuși.

Valentin Gog: „Şcoala vieţii e cum să zic eu, şcoala… eu zic că şcoala vieţii a mea face mai mult decât poate şi a domnului primar cu două facultăţi. Mai mult decât facultăţile dânsului. Dânsului, clar… Şcoala vieţii îţi oferă posibilitatea să iei deciziile corecte şi de moment, să ieşi dintr-o situaţie critică în orice moment, să te descurci.”

E atât de convins că e neîntrecut la descurcat în orice situație încât i se pare foarte potrivit să conducă și un spital, lucru care i s-a și întâmplat, pentru scurtă vreme, din motive și conexiuni politice. A ajuns șef de spital cu ocazia stării de urgență, când ministrul putea numi direct managerii

Valentin Gog: „Eu vin din mediul privat, ştiu cum se fac banii în mediul privat, am o organizaţie foarte bună, am nişte performanţe în mediul privat deosebite, la fosta fabrică unde am fost director de producţie nu am scăzut niciodată sub 110 la sută producţia. Automotive componente electrice, o fabrică multinaţională care chiar e ok. (Reporter: Ce legătură are asta cu un spital?) Are, organizare, multe, decizii pe moment, foarte multe.”

Așadar, pentru că are școala vieții și pentru că are carnet de membru PNL, domnul Gog a ajuns director de spital la el în localitate. În locul unul domn numit manager pe filiera PSD. Doar că la București s-a petrecut o zdruncinătură politică și zgâlțâiala s-a simțit până la Câmpeni.

Urmăriți un scurt fragment din reportajul va fi difuzat astăzi la Jurnalul de Seară , din campania „Statul la stat”, pe Digi24.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate