Connect with us
Publicitate

AIUD

Interlopul Ioan Clămparu, printre autorii unei cărți realizate la Penitenciarul Aiud. Volumul, dedicat lui Mihai Eminescu

Publicat

O carte semnată de mai mulți scriitori din Aiud, poliţişti de penitenciar în colaborare cu câțiva deţinuţi, a fost lansat vineri, 13 ianuarie 2023, la Centrul Cultural Sâncrai din Alba.

Printre autorii cărții se numără și celebrul interlop Ion Clămparu. Este vorba despre un volum de poeme, eseuri, proză scurtă, lucrări de grafică și fotografie realizate în Penitenciarul Aiud, în anul 2022.

Alături de celebrul Ion Clămparu, supranumit și Cap de Porc, printre autori se mai numără și Rareș Vladimir Ghenoiu, fost membru al unei grupări care falsifica cărți de identitate și permise de conducere.

Un alt scriitor este și Ion Dăneasă, condamnat la 27 de ani de închisoare, în 2010, pentru o dublă crimă.

Cine este Ioan Clămparu

Clămparu a fost considerat ani întregi unul dintre cei mai importanți interlopi din Europa. Se spune că acesta controla cu mână de fier o rețea de mii de prostituate, printre care multe minore.

A fost acuzat inclusiv de afaceri cu cocaină. A fost căutat timp de 12 ani prin Interpol, iar prețul pus pe capul său era de 3.800.000 de euro.

Considerat de presa iberică unul dintre cei mai periculoşi traficanţi de fiinţe umane, Clămparu, poreclit şi Cap de porc, s-a predat autorităţilor din Spania în toamna lui 2011.

Reţeaua pe care Clămparu a iniţiat-o a avut ca model modul de acţiune, regulile şi pedepsele utilizate în cadrul Camorrei italiene.

Acesta a ajuns o legendă a lumii interlope din Spania, fiind temut inclusiv de mafia albaneză.

Comunicatul Centrului Multicultural Liviu Rebreanu din Aiud

Centrul Multicultural Liviu Rebreanu Aiud – Direcție Municipală de Cultură, propune publicului aiudean și nu numai, o serie de manifestări culturale care să cinstească memoria poetului Mihai Eminescu, născut pe 15 ianuarie 1850.

Evenimentele dedicate Zilei Culturii Naționale vor fi deschise vineri, 13 ianuarie, de la ora 10:00 la Centrul Cultural Castel Sâncrai unde va avea loc lansarea cărții „Liter-Art, Penitenciarul Aiud”, ediția 2022 (Editura Napoca Star, Cluj Napoca, 2022), un proiect al Centrului Multicultural „Liviu Rebreanu” Aiud – Direcție Municipală de Cultură și al Penitenciarului Aiud – Serviciul educație și asistență psihosocială, în parteneriat cu Asociația Pakiv Alba Iulia.

Participanții la proiect:

Andrei Bako, Zoltan Balog, Lucian Gabriel Cocicodar, Ion Clămparu, Ion Dăneasă, Ramona Dărămuș, Cosmin Georgiu, Rareș Vladimir Ghenoiu, Ioan Hădărig, Casandra Ioan, Vasilică Ionuț Loghin, Lucian Marcu, Arpad Mathe, Mihuț Moldovan, Remus Oprea, Sebastian Ciprian Sabău, Marian Tîrchilă, Lucian Florin Țărean, Marcel Vișa semnează în volum poeme, eseuri, proză scurtă, lucrări de grafică și fotografie realizate în Panitenciarul Aiud, în anul 2022.

Luni, 16 ianuarie, de la ora 13:00 va avea loc Simpozionul „Eminescu și cultura națională” în sala I.I.C. Brătianu din cadrul Primăriei Municipiului Aiud.

Temele dedicate lui Eminescu vor fi:

„Momente din viața lui Mihai Eminescu” – prof. Despina Stanciu, președinta ASTRA, Despărțământul Ovidiu Hulea Aiud;

„Tinerețea lui Mihai Eminescu” – prof. Cosmin Georgiu, director adj. Centrul Multicultural Liviu Rebreanu Aiud;

„Proza fantastică la Mihai Eminescu. Teme și motive din narațiunea realitate-ficțiune”- dr. Alin Florea, bibliotecar responsabil Biblioteca Liviu Rebreanu Aiud;

„Poezia postumă a lui Mihai Eminescu” – Ioan Hădărig, manager Centrul Multicultural Liviu Rebreanu Aiud.

Va avea loc de asemenea lansarea cărții „Ovidiu Hulea. Din periodice”, Ediție de Dana Grigoriță, Editura Napoca Star, Cluj Napoca, 2022. Prezintă: Despina Stanciu, Dana Grigoriță și Ioan Hădărig

Publicul prezent se va putea delecta cu un recital de muzică al lui Marius Moga și Claudiu Cordea, pe versuri de Mihai Eminescu.

La Aiud se va putea admira expoziția stradală „Poeme de Mihai Eminescu. Fotografii de Mircea Albu”, în lunile ianuarie și februarie, în spațiul de expoziții stradale – Primăria Municipiului Aiud, coordonatorii expoziției fiind Andrei Bako și Balog Zoltan.

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, duminică, 15 ianuarie 2023, la Aiud, Muzeul de Științele Naturii din cadrul Centrului Multicultural Liviu Rebreanu Aiud, poate fi vizitat gratuit.

Sursă foto: captură video NCN

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax