Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

INTERVIU | Ionuț Fulea, președintele UAIFMR: Folclorul ar trebui învățat din școală, ține de identitatea noastră


Publicat

ionut fuleaInterpretul Ionuț Fulea, președintele Uniunii Artiștilor Interpreți de Folclor Muzical din România, afirmă, într-un interviu că folclorul autentic ar trebui învățat de copii din școală deoarece ține, la fel ca religia, de identitatea noastră ca popor.

El povestește cum a apărut UAIFMR, care are printre membri pe Nicolae Furdui Iancu, Ioan Bocșa, Veta Biriș, Sava Negrean Budașcu, Dinu Iancu Sălăjanu, dar și artiști de folclor din generații mai tinere care doresc apărarea folclorului autentic, de calitate, de tendințele kitsch din lumea spectacolului de astăzi. De asemenea, Ionuț Fulea relatează despre campania „Fii popular”, prin care s-a încercat mobilizarea a cât mai multor tineri pentru îmbrăcarea costumelor populare tradiționale, și, nu în ultimul rând, despre activitatea sa artistică.

Reporter: Domnule Ionuț Fulea, sunteți președintele Uniunii Artiștilor Interpreți de Folclor Muzical din România (UAIFMR), printre ai cărei membri fondatori vă aflați. Cum anume a apărut ideea înființării unei asemenea uniuni și când anume s-a materializat ea?
ionut fuleaIonuț Fulea: În 2008, eram la Festivalul de Folclor Mamaia împreună cu câțiva colegi din generația mea și discutam vizavi de conduita noastră, respectiv că nu prea avem timp să ne vedem unii cu alții și că ne întâlnim doar la evenimente. Împreună cu aceștia, am zis să ne întâlnim, sigur, negândindu-ne la o formă juridică, să încercăm să construim ceva, să ne întâlnim în fiecare an, să ieșim cu familiile, să ne cunoaștem și altfel, nu neapărat doar ca și colegi de scenă. Le-am spus că eu o să mă ocup de chestiunea asta. De aici am dezvoltat un pic și am spus că dacă tot ne întâlnim, hai să ne întâlnim mai mult și să încercăm să construim — pentru că ideea de a fi împreună este foarta faină și importantă pentru noi, în primul rând pentru generația mea, pentru că nimeni până acum nu a mai făcut o asemenea chestiune, să adune la un loc un număr cât mai mare de artiști — plecând și de la problemele pe care noi le avem, probleme profesionale, am zis să ne constituim într-o formă juridică.

În 2009, împreună cu Consiliul Județean Alba, am pregătit o tabără, unde am chemat mai mulți colegi. Atunci, în 2009, la Sălciua, am pus, practic, bazele formei acestei asociații. Voiam să ne constituim ca un sindicat, ca o asociație, nu știam foarte bine. Am ajuns la concluzia că cel mai bine ar fi să avem această formă de uniune. Colegii au fost de acord cu ideea și în 2010 deja am accesat mai mulți artiști, cu care ne-am întâlnit la Pianu de Jos, când am aprobat și statutul, pe care deja îl construisem împreună cu un avocat, am stabilit condiții, obiective, cotizații etc. În februarie 2011, am primit statutul oficial de ONG. Apoi a fost foarte simplu să ne mișcăm și am încercat încet-încet să construim, ne-am făcut un site. Ceea ce este foarte important este că toți pe care i-am cooptat au fost alături de această idee.

Reporter: Ce artiști se numără printre membrii fondatori?
Ionuț Fulea: Nicolae Furdui Iancu, Ioan Bocșa, Veta Biriș, Dumitru Fărcaș, Sava Negrean Brudașcu, Mariana Anghel, Mariana Deac, Dinu Iancu Sălăjanu, Marius Ciprian Pop, Viorica Macovei, Alexandru Pugna, Nicoleta Voica, Andreea Voica, Petrică Mîțu Stoian, Constantin Enceanu, Niculina Stoican, Mariana Ionescu Căpitănescu și Ionuț Fulea. Practic, am constituit această asociație pe trei generații. De de? Pentru că îmi doresc ca această uniune să aibă continuitate. Avem generația de dinaintea mea — Nicolae Furdui Iancu, Ioan Bocșa, Veta Biriș, Sava Negrean Brudașcu, Dumitru Fărcaș, avem generația noastră, cu Mariana Anghel, Dinu Iancu-Sălăjanu, Mariana Deac, Marius Ciprian Pop, Constantin Enceanu etc și avem generația de după noi, reprezentată de Viorica Macovei. În 2013, am cooptat în uniune douăzeci de tineri, care reprezintă practic a patra generație. Sunt foarte buni toți și sunt din toate zonele etnofolclorice ale țării.

Reporter: Ce tineri interpreți se află printre cei mai noi membri ai uniunii?
Ionuț Fulea: Bogdan Toma, Sebastian Stan, Traian Stoiță, Vlăduța Lupău, Oana Carmen Bozga, Iulia Bucur, Alexandru Brădățan, Andreea Haisan, Emilia Dorobanțu, Paul Ananie, Daniel Pop, Cătălin Hașa, Ina Todoran, Adina Popa, Olimpia Guzu, Anuța Iuga. Aceasta vine la începutul generației a V-a.
Reporter: Care este scopul principal și, de asemenea, care sunt obiectivele Uniunii?
Ionuț Fulea: Aici, în special, avem o mare legătură și o mare importanță are în context Legea dreptului de autor. Știm foarte bine că folclorul nu este protejat, folclorul este o creație colectivă și, atunci, orice cântec care apare pe sticlă, pe scenă, nu poate fi atribuit unui artist, pentru că vine altul din spate care îl preia, îl modifică. Dorim în egală măsură să păstrăm ceea ce preluăm, să nu deteriorăm doar din dorința de a fi mai altfel decât cei dinaintea noastră. Este unul din obiective, dar cel mai important este educația muzicală tradițională.

În 2012, am pornit un proiect-pilot, la nivelul județului Alba, de a face educație în școli, educație tradițională. Am implicat Inspectoratul Școlar Județean, cu care am făcut un contract și un parteneriat. ISJ a pus la dispoziție profesorii de muzică, în special din mediul urban, pentru că (în urban — n.r.) aici apare influența kitsch-ului, iar uniunea a venit cu partea practică, de exemplificare, la tot ceea ce a predat profesorul de specialitate. Am venit cu artistul. Am dorit ca elevul căruia noi ne-am adresat, aici mă refer la copii din clasele V-VIII, să aibă o altă întâlnire cu artistul pe care îl vede doar la televizor, să poată sta de vorbă cu el, să-i vadă comportamentul, să îi cunoască personalitatea, și atunci am adus artistul în sala de curs. Noi am exemplificat prin membrii uniunii ceea ce profesorul de specialitate le-a spus tehnic. Educația muzicală, din punctul nostru de vedere, este foarte important să se facă pentru elevi din clasele V-VIII, în perioada aceasta, pentru că elevii altfel înmagazinează și percep ceea ce ține de tradiții, obiceiuri (…) Dacă acum implementez această educație tradițională, peste 10-20 de ani, când copilul ajunge la maturitate, să poată distinge singur ceea ce este bun, valoros, ce-l reprezintă pe el ca popor, ca identitate și ceea ce este rău, adică influența kitsch-ului asupra modificării filonului autentic.

Reporter: Acest proiect-pilot va avea și o continuitate?
Ionuț Fulea: În acest an, în cadrul Taberei de instruire și pregătire a tinerilor interpreți de muzică populară, organizate în august la Alba Iulia, am făcut o selecție în rândul elevilor din clasele V-XII, elevi pe care uniunea îi va susține financiar și tehnic, în primul rând pentru a face educație tradițională și, de ce nu, pentru a deveni, poate, mâine, poimâine, artiști reprezentativi ai României. Acest proiect-pilot pe care l-am promovat în Alba, acum îl certificăm prin educația acestor elevi. Am ales șase elevi din 17 care au participat. Poate dacă promovarea era puțin mai agresivă am fi avut mai mulți doritori. Noi dorim să sprijinim în special elevii care nu au posibilități financiare și își doresc tare mult să cunoască folclorul autentic, să cânte, să-și perfecționeze calitățile vocale, repertoriul, ținuta. Eu îmi doresc ca acest proiect să-l dezvolt, dar pentru asta ai nevoie de finanțare. Am început să cooptez în uniune oameni de afaceri, sunt oameni care iubesc folclorul și iubesc artistul de folclor. Îmi doresc să implic un număr de oameni de afaceri care să susțină această idee.

Eu îmi doresc mai mult, poate reușesc, pornind de la acești șase copii, să dezvoltăm o școală de folclor sau o academie de folclor, să încercăm să susținem cât mai mulți elevi care doresc să facă acest lucru. Să încercăm, prin sprijinul acestor oameni de afaceri, să susținem educația acestor copii. Sigur că și cotizația pe care membrii uniunii o dau, în valoare de 500 de lei pe an, este importantă, dar nu este suficientă, de aceea ne-am îndreptat spre oamenii de afaceri. Sper ca prin acești oameni de afaceri să putem dezvolta o școală de profil. Oamenii sunt foarte deschiși. Este un obiectiv foarte important pentru mine ca tot ceea ce ține de educație muzicală tradițională să încerc să dezvolt și să găsesc variante de susținere pentru aceste proiecte. Sper să reușesc prin acești oameni. Important este că sunt oameni de afaceri care vin înspre noi, financiar, sunt oameni care susțin o idee, și nu pe Ionuț Fulea.

Reporter: Din câte cunosc, Uniunea a militat, încă de la înființare, și pentru introducerea folclorului în școală.
Ionuț Fulea: Mă bucur că în 2010 în Parlament se discuta despre inițiativa noastră de a introduce folclorul în școală, în varianta opțională. Cred că este foarte important ca folclorul să fie în prima fază opțional. Îmi doresc să promovez folclorul în școală. Sigur că acum trebuie să ne îndreptăm către instituțiile abilitate, cum ar fi Ministerul Învățământului, care ar putea veni în sprijinul nostru pentru a încerca să implementăm acest proiect. Nu știu în ce măsură se va putea face acest lucru, dar cred că este foarte important, așa cum avem religia în școală, dorim să avem și folclorul în școală, pentru că ține de identitatea noastră. Mai ales acum, în contextul ăsta european, când se cere unitate în diversitate sau diversitate în unitate, cred că e foarte important să facem educație.

Prima știrbire a folclorului apare de la noi, de la cei care suntem pe scenă și cântăm folclor, că încercăm să schimbăm piese, nu ne mai preocupă să căutăm. Nu trebuie să mai mergi la țară, că e foarte greu să mai găsești bătrâni care cântă — e simplu să te duci la institutele de specialitate de la București și Cluj Napoca, avem instituții care au cules folclor și au o bibliotecă foarte mare din punctul ăsta de vedere. E foarte simplu doar să le accesăm și să consultăm profesorii de specialitate, să ne putem forma un repertoriu pe care să-l promovăm. Dar, din păcate, tinerii în special, tinerii care vor să apară pe scenă, vin cu cântece modificate, făcute de anumite persoane, doar din dorința de a avea un repertoriu. Din păcate, ei nu înțeleg că ceea ce este făcut nu este durabil. Nu pot performa, pentru că nu-și creează o personalitate în domeniu.

Reporter: În această vară, UAFMR a organizat la Alba Iulia spectacolul ‘Suflet de român’, eveniment care s-a remarcat și prin ineditul acțiunii ‘Fii popular’. Cum anume a apărut această idee?
Ionuț Fulea: ‘Fii popular’ este o campanie de conștientizare a cetățenilor cât de important este portul popular. Această campanie era începută înainte să o promovăm noi la Alba Iulia de colegi mai tineri din uniune, care au făcut o pagină de Facebook care se cheamă ‘Fii popular’. Am preluat această idee și am zis să o implementăm la Alba Iulia să vedem reacții, să vedem cum este perceput acest proiect. ‘Fii popular’ înseamnă să îmbraci (ca spectator — n.r.) elemente tradiționale, cum ar fi o ie, un brâu, un ilic, un șerpar, o căciulă tradițională, din zona din care provii. Am stârnit interes pentru, în primul rând, găsirea unui costum popular. Încă mai sunt, dar ar trebui doar scoase de la naftalină. Aici mai apare un fenomen. Bătrânii care mai au costume nu vor să le dea, pentru că vor să se îngroape cu costumul popular. E un lucru care ține de tradiție, dar în egală măsură nu este foarte bine pentru că noi avem nevoie de modele, de costumele respective, ca să le purtăm mai departe. Îmi doresc ca acest proiect, împreună cu concertul ‘Suflet de român’, să le promovăm, în prima fază, regional, în Transilvania.

Reporter: Care sunt criteriile de accedere în uniune?
Ionuț Fulea: Este o comisie, formată din președinte, cei doi vicepreședinți, un etnomuzicolog și un dirijor, care analizează dosarul pe care candidatul îl depune la uniune — în prima fază se face o adeziune, formular care se descarcă de pe site-ul uniunii, se semnează și se trimite la uniune. Apoi se cere respectarea criteriilor pe care noi le-am impus prin regulament — să ai un portofoliu artistic, să ai preocupări autentice, reale, să nu ai cântece făcute. Criteriile nu sunt nici foarte exigente, dar, în egală măsură, încercăm să ținem o ștachetă cât de cât ridicată. Încercăm nici să nu ne deschidem foarte mult, dar nici să ne închidem, pentru că sunt foarte mulți artiști care merită să fie în această uniune, dar din păcate, e foarte greu să deschizi această paletă, pentru că nici nu vreau să duc în derizoriu uniunea. Ea trebuie să aibă o anumită calitate, o anumită ținută. Încercăm ca pe parcursul unui an să aducem în atenția comisiei un număr limitat de artiști care doresc să vină în uniune.

Reporter: Cine mai face parte din conducerea Uniunii?
Ionuț Fulea: Dinu Iancu Sălăjanu și Ioan Bocșa sunt vicepreședinți, iar Teodora Zărnescu, profesor de muzică la Liceul ‘Regina Maria’ din Alba Iulia, este secretarul uniunii.

Reporter: Sunteți unul din cei mai apreciați interpreți de folclor. Ați fost și premiat de către mitropolitul Ardealului pentru promovarea valorilor creștine. Ați scos până în prezent șase albume, din care unul de colinde, acesta din urmă împreună cu Veta Biriș. Când anume vor putea asculta iubitorii de folclor un nou album cu cântece interpretate de dumneavoastră?
Ionuț Fulea: În 2010, a apărut cel mai recent album, ‘Mândra mea, mândră de la Ciugud’, care a fost editat după zece ani, după cel din 2000, ‘Nu-i lumină nicării’. Cel din 2010 este un album care adună mai multe cântece din repertoriul unor artiști care nu mai sunt în viață. Am căutat să-mi formez un alt repertoriu pentru acest album, nu am reușit. Probabil că nici nu m-am preocupat foarte mult și am zis că decât să fac kitsch-uri, mai bine readuc în atenția publicului cântece care au fost cântate odată de artiști care nu mai sunt în viață. A prelua și a duce mai departe în aceeași formă, sigur cu trăirile tale, cu interpretările tale, cântece care sunt cunoscute, nu este un lucru rău și cred că toți tinerii ar trebui să facă acest lucru, decât să aducă în atenție kitsch-uri, prostii, făcături. Acum, cred că pentru mine ar fi potrivit să înregistrez un album de romanțe și cântece de petrecere. E și vârsta potrivită pentru așa ceva (43 de ani — n.r.), vocea este matură, este cizelată, este aranjată și potrivită pentru un asemenea album. Nu pot să vă spun că va apărea anul acesta, anul viitor sau peste doi ani. Unui artist cred că îi trebuie și acel impuls interior să spună ‘da, acum am dispoziție să fac acest album’. Îți trebuie o stare. (Agerpres)Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat deputat PSD, Tuhuț Radu: Investiții importante pentru dezvoltarea județului Alba, respinse de Guvernul PNL și USR-PLUS

Publicat

”Guvernul PNL și USR-PLUS a respins absolut toate amendamentele asupra legii bugetului de stat pe anul 2021 care au venit de la partidele de Opoziție, în ciuda faptului că acestea vizau investiții extrem de importante pentru dezvoltarea localităților și creșterea calității vieții.

M-am așteptat, de la parlamentarii de Alba ai celorlalte partide, să susțină toate amendamentele care vizau investiții pentru obiective din județul nostru. Nu aș putea vota împotriva unui proiect care aduce bunăstare locuitorilor din Alba. Înțeleg politica, însă pentru binele județului toți parlamentarii trebuie să facă front comun, indiferent de mesajul și directivele primite de la centru.

Vă prezint o parte dintre amendamentele pe care le-am depus pentru Alba, cu mențiunea că acestea nu au fost alese deloc aleatoriu, ci după consultarea primarilor, astfel încât să fie în concordanță cu nevoile și așteptările oamenilor:

– Reabilitare, modernizare și extindere ambulatoriu, oraș Abrud;

– Construire rețea de canalizare menajeră în localitățile Cisteiu de Mureș și Micoșlaca;

– Reabilitare termică Liceul Teoretic Teiuș clasele I-VIII

– Regenerare urbană socio-culturală a orașului Teiuș prin construire centru pentru tineret, construire centru pentru expoziție, amenajare trotuare și refacere scurgere ape pluviale;

– Modernizare străzi rurale în localițile Pețelca și Căpud;

– Reabilitare drum comunal DC 306 Ciugud – Daia Română;

– Dezvoltarea serviciilor socio-educative la nivelul comunei Ciugud prin construirea unei grădinițe cu program prelungit;

– Modernizare infrastructură rutieră în comuna Cricău;

– Modernizare, extindere și reabilitare Școala Gimnazială Gârbova;

– Realizare sistem alimentare cu apă și rețea de canalizare menajeră în localitatea Galda de Jos;

– Reabilitarea și modernizarea sistemului de iluminat public din comuna Ciuruleasa;

– Reabilitare școală gimnazială, comuna Poiana Vadului;

– Construire rețea canalizare menajeră și stații de epurare în localitatea Șibot și Balomiru de Câmp;

– Reabilitare sală de sport, comuna Șugag;

– Dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuțiea gazelor naturale în vederea creșterii nivelului de flexibilitate, siguranță, eficiență în operare, precum și de integritate a activității de transport, distribuție și consum final în comunele Săsciori, Șugag și Blandiana;

– Refacere drum comunal D.C. 191 Lunca Vesești-Culdești-Runc-Ponorel;

– Captare și extindere rețea de apă, în comuna Bucium;

– Reparație capitală dispensar uman, comuna Vidra.

Le mulțumesc, cu această ocazie, tuturor parlamentarilor care au fost pro acestor proiecte, cu toate că voturile nu au fost suficiente pentru a trece. De asemenea, tuturor deputaților și senatorilor din județul nostru le propun ca pe viitor să susținem, în unanimitate, orice investiție pentru județul nostru, indiferent de la persoana sau formațiunea politică de la care provine”, a declarat într-un comunicat de presă,  Tuhuț Radu Marcel, deputat ales în circumscripția nr. 1, județul Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

CJSU Alba: Cum începe școala la Mihalț și Șona și ce măsuri pentru diminuarea răspândirii COVID 19 s-au luat în Blandiana

Publicat

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba a emis duminică, 7 martie o serie de hotărâri în ceea ce privește măsurile luate pentru răspândirea COVID 19 în comuna Blandiana, dar și în ce scenarii va începe școala la Școala Gimnazială Ion Breazu Mihalț și Școala Gimnazială Șona.

La nivelul comunei Blandiana unde rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 este între 1,5 și 3/1.000 de locuitori, începând cu data de 08.03.2021, ora 0000, se instituie măsuri pentru diminuarea impactului riscului, astfel:

a) Organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este permisă, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului;

b) Se interzice organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private, sau a altor evenimente culturale;

c) Se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, etc.) atât în spații deschise cât și închise (saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente, terase, etc.);

d) Se interzice desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private;

e) Se interzice circulația în interiorul localităților pentru persoanele aflate în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri;

f) Se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 2300-0500, cu următoarele excepții:

deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
deplasarea în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori decesul unui membru de familie;
g) Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor în interiorul clădirilor, este permisă în intervalul orar 0600-2300, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului;

h) Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă în intervalul orar 0600-2300, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului;

i) Măsurile stabilite la lit. g) și lit. h) se aplică și operatorilor economici care desfășoară activități în spațiile publice închise care au un acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin 2 pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent;

j) Pe perioada în care activitatea operatorilor economici menționați anterior este restricționată sau închisă, este permisă prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și a băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective;

k) Prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt permise în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu excepția celor prevăzute la lit. i), cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 m între mese și participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri și al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor;

l) Nu este permisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci;

m) Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, cu obligația respectării orarului de lucru cu publicul între orele 0600-2300.

Se revocă scenariile de funcționare pentru unitățile de învățământ Școala Gimnazială Ion Breazu Mihalț și Școala Gimnazială Șona, prevăzute în Anexa la Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba, nr. 50 din 05.03.2021;

Ținând cont de faptul că la nivelul comunelor Mihalț și Șona, rata de incidență cumulată din ultimele 14 zile, a cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus SARS-COv-2 este de peste 6 cazuri/1000 de locuitori, în unitățile de învățământ Școala Gimnazială Ion Breazu Mihalț și Școala Gimnazială Șona, cursurile se vor desfășura exclusiv online, în intervalul 08-12.03.2021.

Hotărârile adoptate de CJSU Alba până la data adoptării prezentei hotărâri își mențin aplicabilitatea în măsura în care prevederile acestora nu contravin măsurilor stabilite în prezenta hotărâre.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Câți elevi din clasele terminale pot participa fizic la cursuri în scenariul roșu. Ministerul Educației a transmis clarificări

Publicat

Ministerul Educației a transmis duminică noi informații către toate inspectoratele școlare și către toate școlile din țară, necesare pentru clarificarea modului de funcționare al școlilor în scenariul roșu.

Astfel, activitățile didactice se vor realiza cu prezența fizică a maximum 15 elevi pe clasă pentru clasele a VIII-a și maximum 17 elevi pe clasă în cazul claselor a XII-a și a XIII-a.

Citește și DOCUMENT: Ce elevi merg de luni la școală. Se modifică scenariile: ORDIN emis de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a clarificat prevederile referitoare la funcționarea claselor terminale în școlile din scenariul roșu, dar și posibilitatea prezenței fizice în toate clasele, în toate școlile, indiferent de scenariu, cu excepția carantinei scrie digi24.ro

Astfel, unitățile de învățământ au obligația asigurării accesului la educație pentru toți preșcolarii sau elevii în unitățile de învățământ preuniversitar cu respectarea tuturor normelor de protecție, conform scenariilor aplicabile fiecărei școli.

Citește și Ministrul Educației dă asigurări că elevii vor susține examenele naționale în format fizic, la datele stabilite

Câți elevi din clasele terminale pot participa fizic la cursuri

Potrivit noilor precizări, nu se impun restricții pentru învățământul preșcolar și învățământul primar organizat în școli care funcționează în scenariul roșu. Înjumătățirea numărului elevilor are loc doar pentru clasele terminale, adică a VIII-a, a XII-a și a XIII-a.

În cazul claselor a VIII-a, pot merge simultan la școală fizic maximum 15 elevi, în timp ce pentru clasele terminale din învățământul liceal, limita este de 17 elevi.

În situația în care toți elevii dintr-o clasă doresc să meargă la cursurile fizice, atunci se revine la sistemul hibrid: o săptămână de cursuri online și o săptămână de cursuri în format fizic. 

Potrivit ministrului Educației, sistemul hibrid a generat pierderi majore însă este „răul cel mai mic” pe care îl putem alege în situația actuală.

Dacă numărul de elevi permis într-o clasă este depășit însă cu un elev sau doi, fiecare instituție de învățământ trebuie să stabilească cum se va face rotația, astfel încât toți elevii care își doresc, să aibă acces la cursurile fizice.

Vezi și EVALUARE NAȚIONALĂ 2021: Modele de subiecte pentru examen, clasa a VIII-a. Teste și bareme, setul 2 – Română și Matematică

Prezența fizică în scopul participării la orele remediale este permisă în toate unitățile de învățământ care organizează cel puțin o grupă de învățământ remedial, pentru toți elevii care solicită acest lucru prin înscrierea în programul de ore remediale (din toate clasele și din toate școlile, indiferent de scenariul în care funcționează, cu excepția celor din localitățile carantinate). Grupele pentru orele remediale sunt formate din 10-12 elevi.

Citește și Ministrul Educației: Posturile de directori de școli vor fi scoase la concurs. Titularizarea profesorilor, pe durată determinată

Documentul prin care au fost transmise instrucțiunile:

Noile modificări din Ordinul comun semnat de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației

Ministerul Educației și Ministerul Sănătății au făcut modificări la ordinul comun ce reglementează modul în care se desfășoară cursurile în școli.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis, vineri, la solicitarea ministrului Sorin Cîmpeanu, că elevii care au de susținut examene naționale pot veni la școală fizic, chiar dacă localitatea în care se află are o rată de incidență a cazurilor de COVID mai mare de 3 la mie, dar nu depășește, totuși, 6 la mie.

O noutate a ordinului comun este că aceste cursuri pentru elevii din anii terminali se vor desfășura cu prezență fizică doar a jumătate din numărul total de elevi înmatriculați. Practic, se ajunge la un scenariu hibrid.

O altă prevedere importantă este că va fi permisă organizarea în școli, cu prezență fizică, a cursurilor de recuperare a materiei pierdute (cursuri remediale) pentru absolut toate clasele.

Potrivit documentului, în cazul unei rate de incidență de până la 6 la mie, vor rămâne deschide grădinițele, iar școala se va face cu prezență fizică pentru elevii din ciclul primar și pentru elevii din clasele a VIII-a, a XII-a , a XIII-a, precum și pentru elevii din anii terminali din învățământul profesional și postliceal.

De asemenea, în aceste localități sunt permise organizarea în școli, cu prezență fizică, a cursurilor remediale pentru toate clasele.

În cazul în care localitatea intră în carantină,  atunci cursurile se mută online.

O altă prevedere este că masca de protecţie nu este obligatorie în cazul preşcolarilor, indiferent de vârstă, și nici în timpul tuturor orelor de educație fizică desfășurate în aer liber.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Zbor deasupra rezervației naturale ”Calcarele de la Valea Mică”. Legenda ”degetului lui Dumnezeu” și povestea uriașilor

Publicat

La mică distanță de drumul național care face legătura dintre Zlatna și Alba Iulia, se află un paradis natural. La Valea Mică, mai multe pietre uriaşe străjuiesc drumul care străbate satul și formează rezervaţia naturală „Calcarele de la Valea Mică”.

Puțină lume vizitează acest loc, deși este unul dintre cele mai interesante din județul Alba și este foarte accesibil (aproximativ 2 kilometri de drum asfaltat, de la DN 74).

Reporterii Alba24 au vizitat zona și au filmat rezervația, de sus.

Aria naturală reprezintă două blocuri calcaroase (klippe de calcare atribuite perioadei geologice a jurasicului) de dimensiuni şi înălţimi diferite (12 şi 20 metri), care mărginesc drumul comunal DC 67 şi pârâul Valea Mică, afluent al Ampoiului, aflate la contactul părţii central-sudice a Munţilor Metaliferi cu Munţii Vinţului.

Pe abruptul stâncilor calcaroase s-au dezvoltat specii ierboase specifice zonei. Dintre cele două calcare, cel mai mult atrage atenţia cel mai înalt numit şi ”Degetul lui Dumnezeu”, denumit astfel pentru că seamănă cu un deget şi care poate fi remarcat din orice zonă a satului.

În piatra uriaşă se află câteva mici peşteri, unde, cu mulţi ani în urmă, locuiau pustnici.

Legende cu uriași

Formaţiunile calcaroase de aici au dat naştere şi unor legende. Una dintre ele spune povestea de dragoste dintre niște uriași, și totodată oferă o variantă legendară a apariției formațiunilor albe care ”păzesc” satul.

„Demult, tare demult, pe vremea uriaşilor, o fată pe care o chema Mica stăpânea pe-aici. Ea îşi făcuse un răstoc, adică pusese zid de piatră în calea apei, să se adune un băltoc bun de scăldat.

Aşa a închis ea valea şi-şi petrecea zilele zburdându-se în apele reci de aici. Odată, pe când se scălda, a surprins-o un fecior frumos, cu numele de Bulz. Au început a se plăcea.

În curând au hotărât să se căsătorească. Dar sora Micăi, Marea, care era mai vârstnică, s-a supărat foc pe soră-sa, că vrea să cosească otava înaintea fânului, adică că vrea să se căsătorească înaintea ei şi a uneltit cu vrăji asupra tinerilor Mica şi Bulz.

Astfel, într-o bună zi, Marea s-a prefăcut într-un val mare de apă şi a curs puhoaie spre răstocul în care se scăldau soră-sa Mica, cu logodnicul ei, Bulz.

Cum a venit de după dealurile din faţă, pe neaşteptate, a rupt întâi stavila apei, apoi a încercat să-i înece pe cei doi. În acest timp, însă, a sosit aici împăratul uriaşilor. Nemulţumit de cearta lor, acesta a blestemat-o pe Marea să rămână apă curgătoare fără astâmpăr, fără odihnă şi să nu îngheţe nici iarna.

Aşa a rămas Valea Mare până în ziua de astăzi. Pe Bulz l-a blestemat să fie stană de piatră la capătul răstocului, iar pe logodnica lui, Mica, pentru că nu a ştiut din vreme să-şi împace sora, a prefăcut-o în apă curgătoare, care să treacă veşnic pe lângă logodnicul ei, Bulz, dar să nu se poată opri niciodată”.

În apropierea satului se află şi Mănăstirea ”Buna Vestire”.

La Valea Mică, sat care aparţine din punct de vedere administrativ de Zlatna, se ajunge foarte uşor, din drumul naţional 75. Sunt aici circa 120 de case sau ”fumuri” cum spun oamenii locului.

Aproape 400 de persoane trăiesc în acest mic paradis natural, care a devenit mult mai accesibil după asfaltarea drumului comunal. Cu toate acestea, oamenii păstrează încă tradițiile populare și străvechi.

Rezervația Calcarele de la Valea Mică

Rezervaţia Calcarele de la Valea Mică a fost înfiinţată prin Decizia 175/1969 a Comitetului Executiv a Consiliului Popular a Judeţului Alba.

A fost ulterior încadrată la categoria rezervaţiilor naturale, corespunzătoare categoriei a IV-a IUCN.

Rezervaţia Calcarele de la Valea Mică, situată administrativ în oraş Zlatna, sat Valea Mică, este o rezervaţie geologică, constituită din două blocuri calcaroase, cel din est având înălţimea de 20m, iar cel din vest de 12m, ce domină maiestuos depozitele de fliş intens erodate.

Suprafaţa rezervaţiei este de 1 hectar. Aria de interes ştiinţific o reprezintă cele două blocuri de calcare ce străjuiesc pârâul Valea Mică şi drumul alăturat.

Zona tampon cuprinde terenul din jur pe o rază de 100 m în cuprinsul căreia să nu se amplaseze construcţii care să afecteze efectul peisagistic

Scopul principal al Rezervaţiei Calcarele de la Valea Mică este cel de conservare a diversităţii geologice.

De asemenea se urmăreşte excluderea şi prevenirea activităţilor de exploatare sau utilizare a resurselor naturale care contravin obiectivului de conservare, precum şi asigurarea de condiţii pentru activităţile educaţionale, recreative şi de cercetare ştiinţifică.

Geologia – Kllipe calcaroase de vârstă jurasică care constituie o prezenţă insolită în depozitele haotice ale flişului din M-ţii Metaliferi. Sunt blocuri desprinse dintr-o faleză calcaroasă, alunecate pe taluzul continental şi însedimentate în formaţiunile cretacice de fliş, detaşându-se în relief prin eroziune selectivă

Relieful – rezervaţia este situată în partea central-sudică a M-ţilor Metaliferi, la contactul cu Munţii Vinţului.

Ea se înscrie distinct în relief prin doi piloni masivi , secţionaţi de apa părăului Valea Mică sub forma unei mici chei, prin care se strecoară şi drumul comunal. Blocul de pe malul stâng, mai povârnit, are o înălţime de circa 16 m, iar blocul din dreapta, mai impozant, are forma unui pilon înalt de circa 30m, cu pereţi verticali, dedublate de un gheb mai scund.

Hidrografia: Arealul ocrotit aparţine bazinului mijlociu al râului Ampoi, subbazinul pârâului Valea Mică, care s-a adâncit în bancul de calcare, creând o mică cheie de aproximativ 10m lungime şi 6m lăţime

Solurile aparţin etajului solurilor brune podzolite şi brune acide, formate pe formaţiuni de fliş cretacic. Pe calcare se întâlnesc petice de rendzine şi de soluri humico-calcice, dar în cea mai mare parte apare roca la zi.

Vegetaţia: este sub forma unor graminee petrofile instalate pe fisurile stâncilor şi în locurile cu pantă mai redusă, unde s-au înfiripat asociaţii ierboase pioniere

Acces: de pe DN 74 Alba Iulia -Abrud, până la km 31,5 situat între satele Galaţi şi Pătrângeni , din dreptul indicatorului către satul Valea Mică se bifurcă spre sud DC67, traversează podul peste râul Ampoi spre satul Valea Mică.

Rezervaţia se află la 1,2 km de la bifurcare, la mică distanţă de la intrarea în localitate, în imediata vecinătate a bisericii, fiind practic străbătută de drumul comunal, care trece prin cele două blocuri calcaroase.

Posibilităţi de campare: Nu există amenajat un loc de campare, dar se poate campa în curţile localnicilor din imediata apropiere, cu aprobarea lor

Posibilităţi de alimentare: în satul Valea Mică se găseşte un magazin mixt – cârciumă cu un program neregulat. Se pot cumpăra unele produse autohtone (lapte, brânză, ţuică etc.) de la localnici.

Atenţionări: Cheile sunt declarate rezervaţie naturală (custode oficial ATE Trascău Corp Zlatna), fapt care impune respectarea normelor de turism civilizat, bazat pe principii ecologice şi menţinerea unor relaţii respectuoase cu localnicii.
În rezervaţie se interzic :

– recoltarea de eşantioane, roci sau alte materiale;
– exploatarea materialului din grohotişurile situate la baza stâncilor;
– executarea de construcţii, deschideri de cariere sau lucrări de îmbunătăţiri funciare;
– aprinderea focului în afara vetrelor special amenajate, distrugerea marcajelor şi a tablelor indicatoare;
– practicarea turismului pe poteci neamenajate;
– executarea de lucrări agricole şi silvice de amploare ( cosit şi păşunat intensiv, tăieri de regenerare etc.).
– activităţile industriale, chiar de mică amploare, inclusiv exploatarea calcarului şi a altor materiale de construcţie
– realizarea oricăror construcţii, cu excepţia celor care vor deservi activităţilor de cercetare, gospodărire sau administrare a rezervaţiei, sau a celor tradiţionale (sălaşuri, adăposturi);
– montarea de panouri publicitare, altele decât cele de popularizare a ariei protejate;
– deversarea şi depozitarea deşeurilor menajere sau industriale; turiştii au obligaţia de a evacua deşeurile pe care le generează pe timpul vizitării Rezervaţiei
– perturbarea liniştii în rezervaţie;
– desfăşurarea de activităţi de tip off-road (maşini de teren, motociclete, ATV-uri)

În rezervaţie se pot desfăşura următoarele activităţi:

– păşunatul cu efective mici de animale, cositul;
– tăieri de igienă fără a afecta structura arboretului, cu respectarea amenajamentelor silvice şi a legislaţiei în vigoare şi consultarea custodelui;
– se vor păstra funcţiunile existente şi procentul de ocupare a terenului ;
– se pot construi adăposturi în stil tradiţional pentru localnici şi animale;
– activităţi de practicare a cicloturismului, pe drumurile care traversează cheile şi pe traseele marcate.
– practicarea alpinismului , dar numai pe trasee amenajate şi cu echipament adecvat. Nu se vor deschide, modifica sau repitona trasee fără acordul cutodelui.

Toate activităţile susceptibile de a avea un impact, chiar şi minor, asupra rezervaţiei, trebuie avizate de custodele ariei protejate, respectiv Asociaţia de Turism şi Ecologie Trascău Corp Zlatna.

Posibilităţi de practicare a turismului:

În prezent, numărul de turişti este redus, în principal din cauza lipsei capacităţii de cazare în zonă şi a lipsei includerii rezervaţiei într-un circuit turistic.

Se poate caza la localnici, însă condiţiile sunt precare. Se poate alege cazarea în Zlatna şi/sau în Ampoiţa, şi apoi efectuarea de excursii de o zi.

Diverse: Situarea bisericii în imediata apropiere a rezervaţiei sporeşte atractivitatea acesteia. Se poate vizita, cu aprobarea parohului local, preot Liviu Bota (casa parohială este peste drum de şcoală).

Surse: viziteazazlatna.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate