Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Interzicerea telefoanelor mobile în școli. Elevii care încalcă repetat regulile de folosire la școală ar putea fi exmatriculați

samsung telefon emag

Publicat

Interzicerea telefoanelor mobile în școli. Elevii care încalcă repetat regulile de folosire a telefonului mobil la școală ar putea fi exmatriculați. Ministrul Educației, Ligia Deca, a explicat luni seara la Digi24 că noul regulament prevede sancțiuni care merg „de la avertisment verbal sau scris până la sancțiunea cea mai gravă care este exmatricularea”.

Potrivit acesteia, fiecare școală poate alege dacă adoptă o regulă generală, care interzice utilizarea telefoanelor în timpul orelor și prevede o zonă de depozitare la intrarea în clasă, fie o regulă mai strictă, similară cu cele aplicate în alte țări europene.

Astfel, pentru elevii care insistă să folosească telefoanele mobile în timpul orelor, fără acordul profesorului în scop didactic, sancțiunile încep de la un avertisment verbal și pot merge până la exmatricularea elevilor care deranjează desfășurarea cursurilor.

„Există în regulament o serie de sancțiuni care merg de la avertisment verbal sau scris până la sancțiunea cea mai gravă care este exmatricularea. În funcție de gravitatea faptei se aplică o sancțiune adecvată”, a clarificat Ligia Deca la Digi24.ro.

Interzicerea telefoanelor mobile în școli. Ce măsuri pot lua unitățile de învățământ

Potrivit ministrului Educației, a fost introdus în regulamentul propriu au unităților de învățământ posibilitatea de a interzice de tot utilizarea telefoanelor mobile pe perioada activității în școală. În regulamentul general de organizare și funcționare al sistemului de învățământ se prevede faptul că acestea nu pot fi utilizate în timpul orelor de curs.

„Am lăsat la latitudinea școlii pentru că sunt școli unde se ajunge ușor, părinții pot ajunge ușor dacă apare o urgență, dar sunt și școli în zone îndepărtate, unde, de exemplu părinții au nevoie să ia legătura cu elevii pentru a ști când trebuie să-i preia, când există o urgență și așa mai departe.

Fiecare școală știe comunitatea, știe nevoile, știe posibilitățile și atunci pot decide fie să meargă pe regula generală, fără telefoane în timpul orelor, cu zonă de depozitare la intrarea în sala de clasă, fie să meargă pe o regulă și mai strictă, cum am văzut în alte state europene: interzicerea cu totul a telefoanelor mobile în școli, sigur, cu excepțiile date de utilizarea lor în scop educațional. Dacă profesorul le consideră utile pentru o lecție interactivă, ele pot fi utilizate punctual”, a explicat Ligia Deca.

Utilizarea în exces a telefoanelor mobile, impact negativ asupra performanței

Ministrul Educației a precizat că există o confirmare științifică a faptului că utilizarea în exces a telefonului mobil aduce un impact negativ asupra performanței.

„Dependența digitală este o problemă reală a lumii noastre, iar cei care sunt în dezvoltare, copiii, elevii au nevoie de sprijin suplimentar pentru a își putea echilibra timpul online cu timpul de interacțiune socială reală”, a mai precizat Ligia Deca.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate