Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Intoxicaţia cu plumb, ameninţare subestimată pentru sănătatea publică. Studiu

Publicat

Intoxicația cu plumb, o problemă care a fost mult timp subestimată în ceea ce privește impactul său asupra sănătății publice, a fost recent subiectul unui studiu publicat în revista Lancet Planetary Health.

Potrivit acestui studiu, consecințele intoxicației cu plumb sunt comparabile cu cele ale poluării aerului și au fost asociate cu 5,5 milioane de decese cauzate de boli cardiovasculare în întreaga lume în 2019. Acesta a afectat, de asemenea, capacitățile cognitive ale copiilor cu vârsta sub cinci ani, mai ales în țările în curs de dezvoltare.

Intoxicaţia cu plumb. Cum s-a efectuat cercetarea și evaluarea privind consecințele intoxicației cu plumb asupra sănătății

Pentru a ajunge la aceste concluzii, studiul a fost condus de doi economiști ai Băncii Mondiale, care au evaluat nivelul de intoxicare cu plumb în populația a 183 de țări, folosind estimări bazate pe analize de sânge.

Aceste estimări au fost realizate în cadrul programului Global Burden of Disease, care servește drept bază pentru numeroase studii în domeniul sănătății publice.

Ei au comparat apoi aceste date cu consecințele preconizate ale intoxicației cu plumb asupra sănătății.

Plumbul poate fi găsit în diferite surse, cum ar fi alimente, veselă și îngrășăminte, iar intoxicația cu plumb este cunoscută pentru legătura sa cu numeroase boli.

Rezultatele studiului arată că intoxicaţia cu plumb ar fi responsabilă pentru 30% din decesele cauzate de boli cardiovasculare la nivel global

Conform acestui studiu, intoxicația cu plumb este responsabilă pentru 30% din decesele cauzate de boli cardiovasculare la nivel global, un nivel de șase ori mai mare decât estimările anterioare.

Această cifră este considerată „enormă” de unul dintre autorii studiului, Bjorn Larsen, de la Banca Mondială.

Se sugerează că rolul plumbului în declanșarea bolilor cardiovasculare poate fi chiar mai semnificativ decât cel al fumatului sau al colesterolului.

Intoxicaţia cu plumb. Rezultatele studiului a creat dezbateri în rîndul cercetătorilor

Cu toate acestea, rezultatele studiului au fost întâmpinate cu prudență de către cercetători, care au subliniat că există anumite incertitudini legate de metodologia folosită.

Un expert în poluarea atmosferică, Roy Harrison de la Universitatea din Birmingham, a afirmat că este dificil de evaluat cu precizie gradul de intoxicație cu plumb în populațiile din țările în curs de dezvoltare.

De asemenea, se ridică întrebări cu privire la contribuția exactă a intoxicației cu plumb la dezvoltarea bolilor cardiovasculare.

Studiul se bazează în mare măsură pe un factor de risc ridicat, bazat pe un studiu realizat exclusiv în Statele Unite.

Cu toate acestea, indiferent de dezbateri și incertitudini, rezultatele impresionante ale acestui studiu ar putea avea un impact major asupra sănătății publice dacă se confirmă.

Chiar dacă este considerată o ipoteză interesantă în forma sa actuală, studiul subliniază importanța continuă a cercetării asupra intoxicației cu plumb și a protecției împotriva acesteia pentru sănătatea publică globală.

sursa foto: pixabay

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax