Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Învăţământul obligatoriu ar putea fi prelungit la 15 clase: Primii doi ani de grădiniţă şi ultimii de liceu

Publicat

elevi scoala

Învăţământul obligatoriu în România ar putea fi extins la 15 clase, fiind incluşi primii doi ani de grădiniţă şi ultimii doi ani de liceu. Un proiect în acest sens se află în dezbateri, la Camera Deputaţilor. 

Potrivit legislaţiei actuale, învăţământul obligatoriu cuprinde 11 clase, adică de la clasa pregătitoare şi până la clasa a X-a.

În expunerea de motive, iniţiatorii, parlamentari PSD şi UDMR, subliniază importanţa anilor de grădiniţă.

“La prima impresie, grădiniţa poate părea doar un loc de joacă, un spaţiu unde părinţii ocupaţi îţi pot lăsa copiii. Dar nu este doar o măsură practică la care apelezi în aceste cazuri, nici nu trebuie privit ca pe un mediu agresiv şi nociv, în care copilul mai mult se îmbolnăveşte, se loveşte şi se bate cu alţi copii. Acestea fiind temerile frecvente ale părinţilor şi unul dintre motivele pentru care dau copilul cât mai târziu la grădiniţă sau deloc.

Cu toate acestea, grădiniţa contribuie la dezvoltarea psihică a micuţilor şi se concentrează pe diverse abilităţi necesare pentru viitor”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

“Alineatele (1) si (2) din Legea Educaţiei Naţionale nr 1/2011 cu modificările şi completările ulterioare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea 1, nr 18 din 10 ianuarie 2011, se modifică şi se completează după cum urmează:

1.Alineatul (1) al articolului 16 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(1) Învăţământul general obligatoriu este de 15 clase şi cuprinde ultimii 2 ani ai învăţământului preşcolar, învăţământul primar, învăţământul gimnazial şi primii 2 ani ai învăţământului secundar superior.

Învăţământul preşcolar şi învăţământul liceal devin obligatorii până cel mai tarziu în anul 2020. 2. Alineatul (2) al articolului 16 se modifică şi va avea următorul cuprins:

2.Obligaţia de a frecventa învăţământul obligatoriu de 15 clase, la forma cu frecvenţă, încetează la vârsta de 18 ani”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax