Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Investiția anului în Alba: Noua fabrică Mercedes de la Sebeș va aduce în județ cea mai avansată tehnologie din domeniul auto

Publicat

Piatra de temelie a unei noi fabrici, care va produce motoare pentru mașinile electrice Mercedes, a fost pusă joi la Sebeș.

Proiectul este derulat prin intermediul subsidiarei Daimler Mercedes – Star Assembly SRL Sebeș.

Noua linie este programată să demareze în 2025 și marchează o etapă importantă în transformarea locației din Sebeș. Investiția asigură locuri de muncă în locație și în toată regiunea. Statul român sprijină activ dezvoltarea sitului de producție, au transmis reprezentanții companiei.

Ce spun reprezentanții companiei despre investiție

Frank Deiß, Președinte Mercedes-Benz Drive Systems, Manager Producție Powertrain Mercedes-Benz Cars și Manager fabrică Mercedes-Benz Untertürkheim:

„Producerea unităților de antrenare electrică pentru viitoarea generație de modele Mercedes-EQ complet electrice la fabrica noastră din Sebeș marchează continuarea, în mod consecvent, a transformării rețelei noastre globale de producție a grupului motopropulsor.

Prin implementarea noului domeniu de activitate, vrem să stabilim direcția pentru un business sustenabil și să pregătim Star Assembly pentru un viitor complet electric.

Sunt sigur că echipa grozavă de aici își va continua exemplar povestea de succes cu noul produs.”

Noul domeniu de producție marchează o etapă importantă pentru Star Assembly în tranziția de la componentele convenționale la cele electrice și întărește angajamentul Mercedes-Benz față de forța de muncă locală și dezvoltarea viitoare a regiunii.

Fondată în 2013, Star Assembly este responsabilă pentru asamblarea mai multor tipuri de cutii de viteză pentru rețeaua globală de producție Mercedes-Benz de astăzi.

Odată cu producția, începând cu 2020, a variantelor hibride de transmisii cu opt trepte cu dublu ambreaj, compania a făcut deja un pas important către e-mobilitate.

În procesul de transformare, Star Assembly își sprijină angajații cu o varietate de măsuri axate pe programe de formare specifice în domeniul e-mobilității și digitalizării, transmit reprezentanții companiei.

Gheorghe Achim, Director General Star Assembly:

“Acest nou produs electric este un pas important în istoria companiei noastre. Suntem pregătiți să dezvoltăm locația de la Sebeș într-o fabrică de ultimă generație care produce unități de antrenare electrică și să ne aducem contribuția la strategia Mercedes-Benz de mobilitate electrică.

Această investiție reprezintă, de asemenea, o dovadă a calificării înalte și a performanței remarcabile a oamenilor noștri.

În același timp, mulțumim guvernului pentru colaborarea consecventă și sprijinul activ în dezvoltarea locației noastre de producție.”

Date despre investiție

Noua hală de producție va avea o suprafață de aproximativ 30.000 de metri pătrați și va găzdui funcțiile de asamblare și logistică.

Construcția va fi realizată pe amplasamentul actual al fabricii Star Assembly. Lucrările sunt planificate să înceapă în primul trimestru al anului 2023, după finalizarea pregătirii terenului.

Noua facilitate va fi neutră din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon. Pentru aprovizionarea cu energie, compania se bazează în întregime pe energii regenerabile.

Capacitatea preconizată de producție a noului obiectiv va fi de aproximativ 500.000 de unități pe an.

„În județul Alba, la Sebeș, a fost pusă piatra de temelie a primei capacități de producție a unităților de antrenare electrică ce vor echipa noua generație de Mercedes EQ, modele complet electrice.

Evenimentul este mai mult decât o nouă investiție, reprezentând evoluția economiei locale către electrificare și către noile tehnologii, județul Alba făcând acest pas în viitor alături de unul dintre cele mai mari și apreciate branduri la nivel mondial.

La eveniment a fost prezent și Nicolae Ciucă, Premierul României, alături de membri ai Guvernului”, informează Consiliul Județean Alba.

Când va fi demarată producția

Construcția halei se va realiza într-o perioadă de 15 luni, producția urmând să fie demarată în prima parte a anului 2024.

Pentru această investiție, compania germană a obținut un ajutor de stat în valoare de 185,4 milioane de lei.

Valoarea totală a investiției, incluzând și dotările, se ridică potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor la 674 milioane de lei.

„Decizia de a continua investițiile la Sebeș, într-o nouă unitate de producție care va realiza elemente pentru vehiculele complet electrice confirmă valoarea resursei umane din județul Alba și importanța sistemului de învățământ dual, pe care județul Alba l-a promovat în ultimii 10 ani”, a declarat Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba la ceremonia de joi.

La Star Assembly sunt ansamblate cutii de viteze automate cu dublu ambreiaj în opt trepte, precum şi transmisii cu nouă trepte de viteză pentru Mercedes-Benz.

Grupul Daimler are, prin cele două filiale din România, Star Transmission Cugir şi Star Assembly Sebeş, peste 3.000 de angajaţi.

Istoria prezenței Mercedes în Alba începe în 1995, când UM Cugir producea primele roți dințate pentru Mercedes.

Ulterior, s-a format la Cugir o societate mixtă, româno-germană, căreia Consiliul Județean Alba i-a pus la dispoziție 4 hectare de teren, producția acesteia dezvoltându-se și diversificându-se.

În 2009 se ia decizia înființării fabricii de cutii de viteze de la Sebeș care, până astăzi, a produs 1 milion de cutii de viteză, exportate pe tot mapamondul, aproape fiecare a 2-a mașină al mărcii produsă în ultimii ani fiind echipată cu o cutie de viteze fabricată în județul Alba.

Foto principală: stcu.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Rr

    sâmbătă, 18.02.2023 at 09:16

    Pai ce investiție e asta dacă statul subvenționează așa mult?
    Practic statul ii scutește de taxe și impozite pe câțiva zeci de ani.
    Statul de fapt pierde, nu câștigă nimic.

  2. IlieDeLaPrimarie

    duminică, 19.02.2023 at 18:48

    Statul nu pierde. Pierdem doi noi, cei care plătim taxe din salariile noastre mizere, pentru prosperitatea șefilor de la Mercedes care se plimbă in limuzine de lux prin toată țara.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax