Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Investiţii de 4 milioane lei în comuna Meteş, în 2018. LISTA lucrărilor propuse pentru acest an


Publicat

Mai multe investiţii sunt bugetate de Primăria Meteş pentru anul 2018. Unele sunt lucrări deja începute, altele sunt în faza de proiectare. Bugetul comunei intră la vot în Consiliul Local, pe 16 februarie.

În total, programului de investiţii pentru dezvoltarea comunei Meteş în acest an i-a fost alocată suma de 4.145.040 lei, dublu faţă de anul trecut, potrivit administraţiei locale.

Lista investiţiilor propuse:

– modernizare infrastructură rutieră: extindere reţea de drum modernizat comuna Meteş, Faza II Judeţul Alba

– finalizarea lucrărilor în vederea recepţiei Căminului Cultural în localitatea Tăuţi

– amenajarea sediului nou al Primăriei comunei Meteş

– realizarea unui centru social, Poiana Ampoiului

– reabilitare şi modernizare Şcoala Gimnazială cu clasele I-VIII Meteş – Corp 2

– modernizare drumuri comunale în Comuna Meteş, Faza III

– modernizare drum comunal Calea Târgului, localitatea Ampoiţa

– modernizare drum comunal Valea Varului, localitatea Ampoiţa

– reabilitare şi modernizare: Şcoala Gimnazială cu clasele I-IV Ampoiţa şi Şcoala Gimnazială cu clasele I-IV Tăuţi

– modernizare drum vicinal Calea Ivascanilor, localitatea Ampoiţa

Obiective noi de investiţii în anul 2018 (faza de proiectare):

– modernizare drumuri comunale în comuna Meteş, Faza IV, Judeţul Alba

– construire bază sportivă în localitatea Tăuţi

– înfiinţare sistem de canalizare centralizată în Tăuţi şi Ampoiţa

De asemenea, şi unităţile de cult din comuna Meteş vor beneficia de susţinere financiară prin bugetul local. O altă sumă importantă, 419.680 lei, va fi alocată asistenţei sociale, care cuprinde: indemnizaţii persoane cu handicap, ajutoare încălzire, tichete sociale gradiniţă sau drepturi copii CES Şcoala Meteş. Nici proiectele pentru tineri nu lipsesc din planurile administraţiei locale.

“Bugetul de venituri şi cheltuieli care este la dispoziţia unei comunităţi este limitat. Din acest motiv, este imposibil pentru un primar sau consiliu local să poată satisface toate nevoile comunităţii respective. Unii cetăţeni vor străzi mai bune, cu trotuare civilizate. Alţii vor spaţii de joacă pentru copii. Alţii şi-ar dori ca şcolile şi grădiniţele unde merg copiii lor să arate frumos, să fie dotate cu tot ce le trebuie şi să asigure un grad cât mai ridicat de confort. Şi eu îmi doresc ca localnicii din Meteş să beneficieze de toate condiţiile favorabile pentru un trai decent, însă puţini ştiu că măsura în care urmează a fi realizat un lucru sau altul ori, şi mai mult, modul în care se acordă prioritate unor investiţii în faţa altora se stabileşte prin sumele care se alocă pentru fiecare capitol al bugetului local”, a declarat primarul comunei Meteş, Dan Cosmin Opruţa.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

INCENDIU în localitatea Valea Verde, comuna Sohodol. O casă a luat foc. Pompierii intervin cu două autospeciale

Publicat

pompieri

Un incendiu a izbucnit sâmbătă seara în localitaeta Valea Verde din comuna Sohodol. Din primele informații, flăcările au cuprins o casă nelocuită. 

Potrivit ISU Alba, Stația de pompieri Câmpeni împreună cu SVSU Sohodol intervin pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la casa de locuit în localitatea Valea Verde, comuna Sohodol.

Din primele informații arde o casă nelocuită.

Pompierii intervin cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD.

Acțiunea este în dinamică, revenim cu detalii.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Vine iarna! Zăpadă de aproape jumătate de metru pe Transfăgărășan. Ninge în mai multe zone din țară

Publicat

În mai multe zone din țară deja ninge, iar pe Transfăgărășan zăpada atinge și jumătate de metru. De asemenea, a nins abundent în ultimele ore în Harghita, Vatra Dornei și în Bucegi.

Pe Transfăgărășan, ninge fără oprire, zăpada s-a depus peste drumuri, iar utilaje intervin, după cum se poate poate vedea în imaginile publicate, sâmbătă, de Salvamont Argeș.

Și vântul a bătut puternic, iar temperaturile au coborât până la minus zece grade Celsius.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO REPORTAJ: Sebastian Ispas, artistul tatuator din Alba Iulia care imortalizează pe piele poveștile de viață ale clienților

Publicat

Tatuajele fac parte din evoluția omului în societate încă din cele mai vechi timpuri. De la simboluri sacre sau apartenența la un trib, tatuajele au evoluat și au devenit adevărate opere de artă pe canvasuri vii. 

Am vrut să aflăm povestea tatuajelor, dar mai ales povestea din spatele omului  care tatuează, așa că am stat de vorba cu Sebastian Ispas, unul dintre cei mai cunoscuți artiști tatuatori din județul Alba. 

L-am găsit pe Sebastian la treabă, în studioul său din Alba Iulia, ”Atelier 11”, deschis de aproape un an și jumătate.

”S-a născut mai mult ca o idee”

Sebastian tatuează de peste șapte ani, însă pasiunea pentru artă și desen este una genetică. Parcursul a fost unul firesc: ambii părinți artiști plastici și profesori în domeniu, a urmat Liceul de Arte din Alba Iulia, iar apoi o facultate de design la Timișoara.

tatuaje Sebastian Ispas

Prin vara lui 2014, i s-a înfiripat ideea de a tatua: ”Am zis că pot să fac, că e foarte ușor și cu multă sudoare și perseverență mi-am dat seama că pot să fac treaba asta la un nivel mai avansat”, ne-a spus Sebastian în timp ce lucra la un tatuaj.

Un mare ajutor și îndrumător la început de drum a fost pentru Sebastian, Marius Bercea, unul dintre cei mai vechi tatuatori din Alba Iulia.

”E o senzație unică”

Momentul în care pune acul pe pielea clientului este o senzație unică pentru Sebastian, dar în același timp e nevoie de multă responsabilitate și trebuie să ai foarte multă grijă.

tatuaje Sebastian Ispas

Primul tatuaj pe care l-a făcut a fost pe o prietenă, iar al doilea pe un alt prieten, acela fiind și primul tatuaj care l-a mulțumit pe acesta.

În timp, cu multă muncă, dedicație și sute de ore petrecute cu aparatul de tatuat în mână, tânărul din Alba Iulia a ajuns la nivelul la care este acum.

Însă, trebuie să fi într-o continuă evoluție și să te perfecționezi pe zi ce trece, ne-a mai spus Sebastian.

”Noi tatuatorii avem și un mic rol de psiholog”

Oamenii prin desene, prin tatuaj vor să își expună viața lor, povestea lor. Fiecare tatuaj în sine reprezintă o poveste, iar pentru a o tatua cât mai bine, tatuatorul afla povestea de viața a persoanei respective.

tatuaje Sebastian Ispas

Între tatuator și client trebuie să existe o încredere reciprocă: clientul să fie încrezător, că artistul poate duce la bun sfârștit un proiect, iar tatuatorul să fie mulțumit la finalul ședinței că totul a ieșit așa cum și-a propus el.

Clienții trebuie să se regăsească în tatuajele lor la sfărșitul proiectului. A tatuat toate categoriile sociale și oameni din diferite domenii: medici, avocați, polițiști, ospătari, frizeri.

Tatuajele încă sunt privite cu puțină reticiență, dar trendul este într-o continuă schimbare.

Fiecare tatuator își are clientul lui și fiecare client are tatuatorul lui, din punct de vedere financiar

”Sunt persoane cărora prețurile mele li se par un pic cam mari, altele care zic ca sunt oke, iar altele zic că e prea puțin, diferă de la caz la caz. De obicei oamenii nu conștientizează că treaba asta o fac pentru o viață, nu îmi dai mie banii, ții dai ție cu alte cuvinte”, a spus Sebastian despre partea financiară.

Se câștigă bani din tatuat, dar investiția este destul de mare, mai ales dacă ai salon. Chirii, consumabile, servicii, taxe la stat, toate trebuie să se regăsească în prețul unui tatuaj, a mai completat acesta.

tatuaje Sebastian Ispas

În concluzie, realizarea unui tatuaj, este în primul rând o încredere reciprocă între tatuator și client. Mai presus de partea financiară, povestea celui care își face tatuajul trebuie să se regăsească perfect în ceea ce a ieșit în urma interacțiunii dintre acul de tatuaj, tușul și pielea clientului.

Mai exact, prioritar pentru Sebastian este ca la finalul unui tatuaj realizat în salonul său din Alba Iulia, clientul să plece fericit, iar el să fie mulțumit de munca pe care a facut-o.

Un video reportaj realizat de Cristian Panu și Raul Baciu – alba24.ro. 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: SPAP Sebeș, lucrări de dezinfecție în toate școlile de pe raza municipiului

Publicat

Începând cu data de 15 octombrie, toate unitățile de învățământ de pe raza municipiului Sebeș își desfășoară activitatea în mediul on-line.

Având în vedere incidența cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-COV 2, autoritățile publice din Sebeș au prevăzut activități de dezinfecție în toate școlile din oraș, în această perioadă când prezența fizică a elevilor este suspendată, astfel încât, la reluarea cursurilor, acestea să fie pregătite pentru a primi elevii și cadrele didactice.

Lucrările de dezinfecție au fost efectuate de către Serviciul Public de Administrarea Patrimoniului (SPAP) Sebeș.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate