Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Investiţii de doar 210.000 de euro şi 35 de locuri de muncă noi create în 2011, în județul Alba


Publicat

Judeţul Alba a atras, în 2011, 30 de mii de euro, investiţii străine noi. Acesta este rezultatul unei analize făcute de ziarul Gândul care citează date  făcute publice de BNR pe baza cărora a realizat o hartă a investiţiilor din România în anul trecut. Suma cu care abia dacă ai putea să îşi achiziţionezi un apartament este şocant de mică, mai ales dacă ne comparăm cu vecinii din Cluj, care se poziţionează pe primul loc ca număr de investiţii noi atrase în 2011.

Statisticile arată că, în 2011, valoarea investiţiilor străine directe (ISD) din România s-a ridicat la suma de 1,9 miliarde de euro, conform datelor făcute publice de către reprezentanţii Băncii Naţionale a României (BNR). Circa 24% din această sumă a reprezentat valoarea investiţiilor străine noi, care a fost de circa 455,3 milioane de euro. O analiză realizată la nivelul fiecărui judeţ ne arată că, din acest total,  doar 30 de mii de euro le reprezintă investiţiile străine noi realizate în Alba.

În judeţul nostru, alte 180 de mii de euro au fost obţinute din investiţii româneşti noi, iar numărul locurilor de muncă create în 2011 nu este nici el  unul foarte mare. Potrivit aceleiaşi analize, în 2011 investiţiile străine şi româneşti au adus în Alba doar 35 de noi locuri de muncă.

Potrivit gândul.info, Clujul a fost anul trecut judeţul care a atras cele mai mari investiţii străine noi, în valoare totală de 120,37 de milioane de euro. Pe locul al doilea în acest top se află judeţul Olt. Următoarele trei poziţii au fost ocupate de către judeţele Prahova, Sălaj şi Constanţa, care au reuşit să atragă, în total, investiţii străine noi în valoare de 107,48 de milioane de euro.

Cele mai multe locuri de muncă, respectiv 1.052, au fost create anul trecut în judeţul Timiş. Peste 900 de locuri de muncă au fost create, de asemenea, în judeţe precum Prahova şi Satu Mare.

În 2011, cele mai prost poziionate judeţe din punct de vedere al investiţiilor străine şi româneşti au fost Argeş, Bistriţa-Năsăud, Buzău, Dolj, Giurgiu, Gorj şi Mehedinţi, unde nu au fost demarate nici un fel de investiţii.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

6 Comentarii

6 Comments

 1. HH

  duminică, 08.04.2012 at 22:38

  SOCANT !!! NE DEPASESC SI UNELE STRAZI DIN ORASE MICI DIN GERMANIA SAU CHIAR SI DIN GRECIA !

 2. el conquistador

  luni, 09.04.2012 at 08:36

  Judetul Alba are o imagine negativa in unele ambasade datorita experientelor neplacute intimpinate de investitorii straini in relatia cu autoritatile din judet, inclusiv sau in primul rind Alba Iulia. De aceea, cind li se cere sfatul (iar investitorii seriosi o fac) ambasadele recomanda alte judete pentru investitii.
  Sa nu uitam si tzeapa pe care a tras-o Grup Corint si primaria Alba Iulia guvernului Norvegiei de la care au sifonat aproape un milion de euro pentru a curata de pamint poarta a VII-a.
  Sa nu uitam ca desi Alba Iulia este infratita cu multe orase, infratirile astea s-au cam „racit” din cauza delegatilor nostri care in timpul vizitelor stateau *** decit sa discute atragerea de investitii
  Sa nu uitam ca „autoritatile” noastre au facut tot ce a fost posibil ca sa inlature investitiile straine care ar fi putut ameninta afacerile baronilor locali.
  Si sa nu uitam de zvonurile conform carora investitorilor li s-ar fi cerut comisioane pentru a li se permite investitia.
  Sa nu uitam…….

 3. geta

  luni, 09.04.2012 at 09:00

  e bine pt. un judet de oameni lenesi si slab pregatiti profesional

 4. cornel

  luni, 09.04.2012 at 16:14

  Ne plangem si dupa aia tot pe Hava-l votam!
  Ca n-avem pe cine.
  Sanchi.

  • aleluia

   marți, 10.04.2012 at 10:20

   poate tu nu il ai decit pe hava. uite rezultatele. eu votez pe altcineva. pe oricine, numai pe hava nu!

 5. km0

  vineri, 13.04.2012 at 22:04

  Nu mai pasa conducerii judetului. Sunt prea preocupati cu furatul.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

S-a redeschis Transalpina, cel mai spectaculos drum din România. Circulația pe tronsoanele problemă, permisă în timpul zilei

Publicat

Autoritățile anunță că începând de miercuri se poate circula pe Transalpina. Șoseaua aflată la cea mai mare înălțime din România și considerată cea mai spectaculoasă din țară, a fost deszăpezită de utilaje. Totuși prin zonă nu pot circula deocamdată decât autoturismele.

Circulația este permisă doar pe parcusul zilei.

„În data de 16.06.2021 ora 13.00 a fost redeschis traficul rutier pe Dn7A (Transalpina) între localitățile Voineasa – Ranca , între orele 07.00-21.00, pentru autovehiculele cu masă maximă autorizată mai mică de 3.5t. Între orele 21.00-07.00 traficul rutier este închis”, au anunțat reprezentanții IPJ Vâlcea.

Transalpina (DN 67C) este cea mai înaltă șosea din România, cu punctul cel mai înalt în Pasul Urdele (la 2.145 m).

Drumul face legătura între orașele Sebeș, din județul Alba şi Novaci (Bengeşti), din județul Gorj, o parte fiind anual închis pe perioada iernii – adică tronsonul Curpăt (la capătul lacului Oașa) – stațiunea Rânca.

Transalpina, în judeţul Alba, are 79 de kilometri, până la limita cu judeţul Vâlcea. În total, şoseaua alpină străbate 148 de kilometri.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Sauna care funcționează în cadrul Bazinului Olimpic din Alba Iulia, redeschisă. PREȚURI

Publicat

Sauna care funcționează în cadrul Bazinului Olimpic Alba Iulia a fost redeschisă, au transmis miercuri reprezentanții Primăriei. Aceasta va funcționa între orele 7:00 – 10:00 și 18:00 – 21:00.

Tariful de intrare pentru elevi, studenți la zi, pensionari, șomeri în plată, persoane cu handicap este de 5 lei/15 minute. Tariful de intrare pentru adulți este de 10 lei/15 minute.

Prețul abonamentului de intrare la saună pentru elevi, studenți la zi, pensionari, șomeri în plată, persoane cu handicap (durata unei ședințe fiind de 15 minute) este:

 • pentru 10 ședințe: 40 lei
 • pentru 20 ședințe: 75 lei
 • pentru 30 ședințe: 100 lei

Prețul abonamentului pentru adulți (durata ședință 15 minute) este:

 • pentru 10 ședințe: 80 lei
 • pentru 20 ședințe: 150 lei
 • pentru 30 ședințe: 200 lei

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Tinerii actori din România se întâlnesc în septembrie la Alba Iulia. Două zile de teatru la ”Gala tânărului actor – HOP”

Publicat

”Gala tânărului actor – HOP” se va desfășura în 2021, la Alba Iulia, în zona Cetății Alba Carolina, în perioada 2 – 4 septembrie. 

Ce este gala tânărului actor? Este o competiție adresată actorilor, de până în 33 de ani care au terminat o facultate de teatru. Aceștia participă la o preselecție on-line iar dacă vor fi selectați vor participa propriu zis la gala în sine.

În timpul evenimentului tinerii actori selectați își vor prezenta timp de două zile, în fața publicului dar și a unui juriu momentele artistice.

Tema evenimentului din 2021 este Caragiale, fie că vorbim despre forma clasică sau despre reinterpretarea operelor.

Anul acesta directorul artistic al evenimentului este coregraful Gigi Căciuleanu.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

FOTO: Lacul Beliș, igienizat de o ”armată” de voluntari. Au fost descoperite gunoaie aruncate în anii 80

Publicat

Membrii Clubului Alpin Român, filiala Cluj, s-au mobilizat pentru o amplă acțiune de igienizare a lacului Beliș, inundat de gunoaie. 

Acțiunea s-a desfășurat în două zile și a implicat în jur de 120 de voluntari.

Aceștia au fost împărțiți în echipe de acțiune pe uscat, pe apă și sub apă.

”Sâmbătă am avut șapte grupe pe apă, trei pe uscat și scufundătorii iar duminică opt pe apă, patru pe uscat și scufundătorii, cu un număr total de 70 de locuri în caiace, canoe și 2 bărci de 6 locuri, echipele fiind coordonate de membri CAR, rangeri PNA și ghizi de aventură” au transmis reprezentanții clubului, pe siteul lor.

Actuala acțiune de igienizare este prima de amploare în cei 40 de ani de la apariția lacului, dovadă fiind mulțimea de obiecte și ambalaje găsite specifice vremii, unele fabricate prin anii 80.

Deșeurile provin din 3 surse majore, satele din amonte, pescari și turiști, potrivit cluj24.ro.

Reamintim că Beliș, unul dintre cele mai frumoase lacuri din Apuseni a fost complet acoperit de gunoaie.

Sursa/ Foto: Facebook Clubul Alpin Român Filiala Cluj, Facebook Romsilva

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate