Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Investiţii de peste 1,7 milioane de lei în echipament medical performant, la Spitalul Municipal Blaj

Publicat

Spitalul Municipal Blaj a realizat, în 2018, cele mai mari investiții din venituri proprii din ultimii 15 ani. Acestea sunt în valoare de 1.774.020 lei, suma provenind din serviciile medicale decontate de Casa Județeană pentru Asigurări de Sănătate Alba. Una dintre cele mai importante investiții o reprezintă achiziționarea unui aparat laparoscopic, care permite secției chirurgie să efectueze, începând din luna iulie, așa-zisele operații cu laser, care scurtează și simplifică, din toate punctele de vedere, intervențiile chirurgicale.

„Acestea sunt cele mai importante investiții făcute în ultimii 15 ani la Spitalul Municipal Blaj din venituri proprii. Meritul aparține exclusiv personalului medical, medici și asistenți medicali, care, în urma serviciilor contractate și realizate cu Casa Județeană pentru Asigurări de Sănătate Alba, au reușit, și prin acest mod, să întoarcă în beneficiul pacienților serviciile medicale prestate. Aceste investiții vor duce cu siguranță la creșterea calității actului medical în spitalul nostru”, afirmă managerul Spitalului Municipal Blaj, economist Iacob Suciu.

Din punct de vedere medical, cea mai importantă achiziție pare a fi aparatul laparoscopic pentru chirurgie generală, pentru care s-au plătit 361.020 lei. Acesta funcționează de aproximativ două săptămâni, așa cum ne-a declarat directorul medical al Spitalului Municipal Blaj, medicul Mihai Nemeți: „Avem un colectiv tânăr care este interesat de aceste tehnici, sunt tehnici laparoscopice cu foarte multe avantaje în ceea ce privește chirurgia generală, pacienții beneficiază de incizii relativ mici, trauma pacientului este mult mai redusă, le fel stând situația și în cazul complicațiilor și a zilelor de spitalizare post-operatorii. Astfel, în cazul unei apendicite rezolvate cu aparatul laparoscopic, pacientul poate părăsi spitalul în 48-72 de ore de la intervenția chirurgicală. Prima intervenție chirurgicală laparoscopică a fost o apendicectomie realizată de doctorul Barabas, iar de atunci se fac în mod cotidian intervenții laparoscopice la apendicectomii sau colecistectomii. Important de reținut este faptul că și la Blaj se fac operații chirurgicale de tipul ‘chirurgia cu laser’, așa cum sunt ele cunoscute popular.”

În afara aparatului laparoscopic, Spitalul Municipal Blaj a achiziționat deja un aparat de radiologie mobil pentru ortopedie (250.000 lei), o masă de operație pentru ortopedie (130.000 lei), care din momentul în care va intra în funcțiune va permite rezolvarea cazurilor la Blaj, o stație de oxigen medicinal (225.000 lei), care va deservi întreg spitalul, în timp ce pentru laboratorul de analize s-au cumpărat un aparat biochimie pentru ioni (21.000 lei), un aparat electroforeză automat (35.000 lei) și un analizor automat coagulare sânge (80.000 lei). Au mai fost achiziționate trei tărgi hidraulice (50.000 lei) pentru Secția UPU și o lampă scialitică (32.000 lei). Urmează să fie achiziționate un depărtător abdominal (10.000 lei) și un aspirator chirurgical (10.000 lei), iar pentru secția pediatrie vor fi cumpărate un detector de vene (30.000 lei) și un monitor funcții vitale pentru copii (10.000 lei).

Investiții s-au efectuat și în infrastructură. Astfel, a fost reamenajat spațiul fostei centrale termice, în care se va muta farmacia spitalului, conform noilor norme de autorizare, și a mai fost achiziționată o centrală telefonică nouă, care deservi întreg spitalul blăjean (80.000 lei).

Vă reamintim, la începutul anului 2018, la Spitalul Municipal Blaj, a fost reinaugurată Secţia Neurologie, cu 25 de paturi, care a fost modernizată, la cele mai înalte standarde, tot din fondurile proprii ale unității medicale blăjene, lucrările, care au durat trei luni, costând 150.000 de lei (Nicu Goga)

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax