Connect with us
Publicitate

ABRUD

Investiții de peste 6,3 milioane de lei la Spitalul din Abrud. Sistem de testare RT-PCR, echipamente și aparatură medicală

Publicat

Spitalul Orășenesc din Abrud urmează să fie dotat cu echipamente și aparatură medicală în valoare de peste 6,3 milioane de lei.

Investiția urmărește, printre altele, asigurarea unui tratament corespunzător pacienților infectați cu Covid-19, diminuarea riscului de contaminare a personalului medical și a pacienților dar și creșterea capacității de tratare la nivelul spitalului. 

Spitalul Orășenesc „Dr. Alexandru Borza” din Abrud a lansat vineri, 25 iunie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru achiziția de echipamente și aparatură medicală în cadrul proiectului „Consolidarea capacității de reacție la criza de sănătate publică cauzată de răspândirea virusului SARS-Cov-2”.

Valoarea totală estimată este de 6.307.249,06 de lei, fără TVA. 

Potrivit caietului de sarcini, proiectul urmărește dotarea cu echipamente medicale și de protecție personală, necesare pentru asigurarea unui tratament corespunzător pacienților infectați cu Covid-19.

De la debutul pandemiei și până în prezent, în cadrul spitalului au fost internați un număr de 800 de pacienți confirmați pozitiv cu Sars-Cov-2 (din care 19 pacienți au fost transferați la alte spitale).

Achiziția de echipamente și aparatură medicală este împărțită pe 4 loturi, astfel: 

Lotul 1 – ATI

 • monitor funcții vitale – 20 buc.
 • EKG portabil, 12 canale, 12 derivații – 6 buc.
 • defibrilator automat extern cu padele – 2 buc.
 • pulsoximetru – 25 buc.
 • termometre digitale cu infraroșu – 10 buc.
 • concentratoare oxigen – 5 buc.
 • injectomat – 10 buc.
 • laringoscop cu cameră video – 2 buc.
 • dispozitiv High Flow Oxigenation – 2 buc.
 • ecograf multifuncțional cu 4 sonde – 2 buc.

Lotul 2 – Diverse aparate medicale

 • mașină de spălat și dezinfectat instrumetar – 3 buc.
 • aspirator chirurgical – 2 buc.
 • carucior tratamente inox – 30 buc.
 • saltea antiescare – 6 buc.
 • dispenser prosoape hârtie – 150 buc.
 • lampă mobilă sterilizare UV – 20 buc.
 • dispozitiv dezinfectare cu nebulizare – 10 buc.
 • frigider cu congelator 270-300 l – 4 buc.
 • dispenser gel dezinfectant – 150 buc.
 • încălzitor soluții perfuzabile – 4 buc.

Lotul 3 – Laborator

 • sistem automat de testare RT-PCR pentru Covid-19 și alte virusuri respiratorii cu cartușe biochip – 1 buc.
 • cartușe pentru sistem automat de testare RT-PCR 3000 teste – 1 buc.
 • kituri de recoltare COVID cu 2 bețe recoltare pentru secreție orofaringiană și nasofaringiana

Lotul 4 – Stație producere oxigen

 • stație producere oxigen cu 4-5 butelii, 50 l/butelie – 1 buc.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ECONOMIE

CFR Călători anunţă scumpirea biletelor de tren, începând cu 1 iulie. Cât va costa o călătorie de la Alba Iulia la Constanța

Publicat

CFR Călători a anunţat, joi, că scumpeşte biletele de tren de la 1 iulie. Astfel, o călătorie Alba Iulia – București cu IR direct, clasa a II-a după 1 iulie 2022,  va costa 90,8 de lei la casa de bilete și 86,5 de lei lei Online/ATM. O călătorie Alba Iulia – Constanța cu IR, clasa a II-a va costa 136,2 de lei potrivit siteului cfrcălători.ro.

Românii vor trebui să scoată din buzunare mai mulți bani pentru călătoriile cu trenul. Mai exact, biletele se vor scumpi cu 20%, începând cu data de 1 iulie 2022, în plin sezon estival.

O călătorie pe ruta Bucureşti – Constanţa, la clasa a 2-a, va costa 67 de lei cu IR, de la 55,7 lei, iar până la Braşov va costa 54 de lei, de la 44,7 lei, de exemplu.

Decizia vine ca urmare a prevederilor Ordinului Ministrului Transporturilor şi Infrastructurii (OMT) nr. 548 din 25 mai 2022 privind aprobarea tarifelor de deservire generală din transportul feroviar public de călători.

„CFR Călători informează că, începând cu data de 1 iulie 2022, vor fi puse în aplicare prevederile Ordinului Ministrului Transporturilor şi Infrastructurii (OMT) nr. 548 din 25 mai 2022 privind aprobarea tarifelor de deservire generală din transportul feroviar public de călători.

Măsura vine în sprijinul redresării şi echilibrării activităţii economice a tuturor operatorilor de transport feroviar de călători din România pe fondul creşterii preţurilor la diferite materiale cu pondere mare în activitatea de transport feroviar: combustibil, energie, piese etc.

Ultima ajustare de tarife la călătoria pe calea ferată, aplicabilă tuturor operatorilor de transport feroviar de călători, a fost în anul 2013”, precizează CFR Călători, într-un comunicat de presă.

Prețuri bilete CFR de la 1 iulie 2022

Astfel, o călătorie Bucureşti Nord – Ploieşti Sud/Vest va costa 9 lei, de la 7,2 lei, cu trenul Regio, iar Arad – Timişoara Nord, clasa a 2-a, 17 lei, de la 14 lei, cu trenul InterRegio şi 9 lei, de la 7,2 lei, cu trenul Regio.

Persoanele care doresc să călătorească de la Bucureşti la Constanţa sau la Craiova cu clasa a 2-a vor plăti 67 de lei pentru InterRegio (de la 55,7 lei) sau 35 de lei (de la 29,3 lei) pentru Regio.

Totodată, un bilet Bucureşti Nord – Braşov, clasa a 2-a, va costa 54 de lei la IR (de la 44,7 lei) şi 29 de lei la R (de la 24 de lei).

Braşov – Mangalia, clasa a 2-a IR va costa, de la 1 iulie, 104 lei, de la 86,9 lei, iar pentru Bucureşti Nord – Timişoara, clasa a 2-a IR, persoanele vor trebui să scoată din buzunar suma de 116 lei, în loc de 97 de lei.

Pentru ruta Galaţi – Mărăşeşti, clasa a 2-a, biletul de tren va costa 19 lei în loc de 15,4 lei, la tren Regio, iar pentru Suceava – Putna, clasa a 2-a, 13 lei, în loc de 10,6 lei.

Ce se întâmplă cu facilitățile pentru navetiști, studenți și elevi

„Facilităţile de călătorie acordate de CFR Călători până în prezent sunt valabile în continuare şi după aplicarea prevederilor OMT, menţinându-se principiile de protejare a călătorilor care utilizează frecvent trenurile de persoane, prin continuarea acordării de reduceri de:

 • navetiști – până la 50% din tariful integral la abonamente
 • studenți – 50% la abonamentele şi biletele
 • elevi – gratuitate la abonamentele şi biletele

Prețul biletelor și mersul trenurilor din toate stațiile din România poate fi aflat de AICI

Reduceri și oferte comerciale pentru călătoriile cu trenul

De asemenea se vor menţine şi ofertele comerciale ale CFR Călători prin care se acordă reduceri tarifare, ca de exemplu:

 • 5% reducere din tariful de transport la cumpărarea online (direct de pe site-ul www.cfrcalatori.ro, din aplicaţia disponibilă pe telefon, de la automatele de vânzare bilete din staţii),
 • până la 10% reducere din tariful de transport la cumpărarea cu anticipaţie de peste 10 zile,
 • 10% reducere din tariful de transport pentru călătoria dus-întors

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Astăzi încep înscrierile pentru a doua etapă a programului Rabla pentru Electrocasnice. Care este valoarea voucherelor

Publicat

Persoanele fizice se pot înscrie în a doua etapă a Programului Rabla pentru Electrocasnice pentru selectarea voucherelor aferente categoriei din care fac parte laptopurile şi tabletele începând de vineri, 1 iulie, ora 10:00, a anunţat recent Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

Bugetul celei de-a doua etape este de 10 milioane lei, iar selecţia voucherelor se face în perioada 1 iulie 2022, ora 10:00 – 7 iulie 2022, ora 23:59, sau până la epuizarea bugetului.

În a doua etapă, se acordă vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, după cum urmează:

 • 500 de lei pentru laptopuri
 • 300 de lei pentru tablete

Perioada de derulare a unei etape de selecţie a voucherelor este de 7 zile sau până la epuizarea bugetului alocat etapei respective. După publicarea listei persoanelor fizice aprobate pe site-ul AFM, solicitanţii se vor prezenta la unul dintre comercianţii validaţi, de unde vor achiziţiona echipamentul dorit.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ANM: Prognoza meteo pentru luna iulie. Vreme toridă și ploi puţine. Cum va fi vremea până la 1 august

Publicat

ANM anunță că temperaturile vor fi mai ridicate decât cele specifice datei din calendar pe aproape tot parcursul lunii iulie. În prima săptămână va ploua mult, mai ales în zonele centrale şi la munte, după care aversele dispar și va fi din nou foarte cald.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis vineri prognoza meteo până pe 1 august.

Prognoza meteo – Săptămâna 4 – 11 iulie

Valorile termice vor fi uşor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile sud-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

Vezi și VREMEA în ALBA până duminică: temperaturi extreme și furtuni. Prognoza meteo de weekend, 1-3 iulie, în localități din județ

Regimul pluviometric va fi excedentar în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele centrale şi la munte. Excepţie va face sud-estul ţării, unde cantităţile de precipitaţii vor fi normale pentru acest interval.

Prognoza meteo –  Săptămâna 11 – 18 iulie

Temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, posibil uşor mai coborâte local în regiunile intracarpatice.

Cantităţile de precipitaţii vor avea o tendinţă deficitară în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în zonele montane.

Prognoza meteo – săptămâna 18 – 25 iulie

Temperaturile medii vor fi uşor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toată ţara, dar mai ales în regiunile vestice.

Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în centru şi la munte.

Prognoza meteo – săptămâna 25 iulie – 1 august

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantităţile de precipitaţii estimate pentru acest interval vor fi deficitare în toate regiunile, dar mai ales la munte.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Seceta în Europa ar putea dura 4 luni. Specialiști: Indicatorii sugerează anomalii tipice evenimentelor ușoare până la severe

Publicat

seceta floare pixabay

Europa și unele părți ale Statelor Unite vor avea parte de o vară sufocantă și uscată în acest an, consideră meteorologii.

În opinia lor, acest lucru reprezintă un risc pentru culturile agricole și va duce la o creștere a cererii de energie pentru răcire, într-un moment în care prețurile materiilor prime sunt deja ridicate.

Specialiștii de la Global Disaster Alert and Coordination System au estimat încă din primăvară o secetă de 4 luni. Indicatorii de secetă sugerează anomalii tipice evenimentelor ușoare până la severe.

Țările vizate sunt Bosnia și Herțegovina, Croația, Ungaria, Moldova, România, Serbia, Slovacia, Ucraina.

De altfel, semnele se văd clar. Temperaturile caniculare și precipitațiile sărace au caracterizat din punctde vedere meteorologic luna iunie, iar trendul va continua se pare și în iulie.

Oamenii de știință de la Copernicus Climate Change Service au declarat că este foarte probabil ca vremea să fie mai caldă și mai uscată în principalele regiuni agricole din Uniunea Europeană, într-un raport publicat recent.

Ei consideră că asta va aduce condiții de secetă pentru fermierii care se luptă deja cu impactul schimbărilor climatice.

Seceta și canicula duce la creșterea consumului de energie

Temperaturile anormal de ridicate ar putea, de asemenea, să alimenteze cererea de energie electrică pentru aer condiționat.

Războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei a dus deja la creșterea prețurilor la gaze în Europa, contribuind la o criză a costului vieții în întreaga regiune.

Oamenii de știință au declarat că există o probabilitate de 70% până la 100% ca temperaturile din nord-estul SUA, din Spania, Franța, Italia și din toată Europa, să fie mult peste medie în perioada iunie-august.

Precipitațiile, sub nivelul normal

În același timp, șansele ca precipitațiile să fie sub nivelul normal pe întinderi din Europa Centrală, Franța, Spania și nord-vestul Statelor Unite sunt de peste 50%, a precizat echipa de la Copernicus.

Modelul lor reunește date de la oameni de știință din Marea Britanie, Franța, Germania, Italia și SUA.

Programul UE utilizează miliarde de măsurători de la sateliți, nave, avioane și stații meteorologice din întreaga lume pentru previziunile sale lunare și sezoniere.

Seceta persistentă a amenințat să pună sub presiune producția de culturi precum grâul și porumbul, la fel cum războiul Rusiei din Ucraina amenință să reducă livrările.

Modelele dezvoltate de Copernicus sunt menite să ajute întreprinderile și guvernele să planifice și, eventual, să atenueze daunele cauzate de vreme.

Foto: Pixabay

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax