Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Investiţii în cultură, anul acesta: Teatru, spaţii expoziţionale, tabere de creaţie, cafenele şi cercuri literare în spaţiile din Cetatea Alba Carolina

Publicat

dumitrel

Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, a vorbit, luni, în conferinţă de presă, despre investiţiile în cultură, programate pentru anul 2012. Este vorba despre amenajarea spaţiului din apropierea Catedralei Reîntregirii, ocupat în prezent de Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean Alba şi transformarea într-unul exclusiv cultural-artistic. Aici se va construi un teatru de proiecte şi se va pune la dispoziţie un spaţiu expoziţional pentru artişti. Va fi amenajat şi sediul Centrului Militar, din zona Porţii a III-a a Cetăţii, unde se vor deschide cafenele, cercuri literare şi puncte de informare turistică. O altă destinaţie a investiţiilor în cultură pentru anul 2012 este reabilitarea clădirii vechii primării din Câlnic şi transformarea ei în „Casa Artelor”, dedicată taberelor de creaţie artistică şi literară.

Amenajarea unei clădiri ce va găzdui teatrul din Alba Iulia este în discuţiile autorităţilor de mai mulţi ani. Se pare că, de acum, teatrul are şanse mai mari să-şi găsească un loc în comunitatea albaiuliană. O locaţie pentru amenajarea acestuia a fost stabilită în apropierea Cetăţii, în spaţiul în care îşi are sediul Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean Alba. Până în prezent, Consiliul Judeţean a alocat fonduri în valoare de 300.000 lei pentru studii de specialitate în perspectiva ridicării clădirii teatrului. Pentru început, teatrul va fi unul de proiecte, în care vor putea fi invitate trupe şi companii de teatru din ţară şi străinătate. Astfel se doreşte prospectarea cererii publicului albaiulian, înaintea creării unei instituţii de teatru clasice.

Potrivit autorităţilor, Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean Alba va fi mutată din acel loc, însă până acum nu s-a ales o alternativă precisă. Clădirile din incintă vor fi reabilitate şi puse în valoare în scop cultural-artistic. Tot acolo se va amenaja şi un spaţiu expoziţional, în care artiştii să îşi poată afişa lucrările: „Este timpul să scoatem din beciuri tablourile şi lucrările de artă pe care le avem şi să le expunem”, a adăugat preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Dumitrel. De curând, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici, Traian Mârza, a anunţat, ca un obiectiv pentru 2012, inaugurarea cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Judeţean a unui Muzeu de Artă Contemporană la Alba Iulia şi a unor spaţii suplimentare ale Galeriei de Artă, expoziţionale şi ateliere, în apropierea Catedralei Ortodoxe.

Un alt spaţiu din Cetate va fi reamenajat şi deschis pentru cultură: clădirea Centrului Militar, din apropierea Porţii a III-a a Cetăţii. Acesta va fi dedicat cafenelelor literare, unor cercuri literare şi informării turistice. În acest scop se alocă 15 miliarde lei.

„Casa Artelor” este încă un obiectiv de investiţii pentru autorităţile locale. Acestea vor aloca 900.000 lei pentru reabilitarea clădirii vechii primării din Câlnic şi transformarea sa într-un spaţiu care va găzdui tabere de creaţie artistică şi literară.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. muresan florin

    marți, 24.01.2012 at 08:38

    Oameni buni , cind o sa-l dam jos si pe cocotatul asta de oltean ratacit prin ardeal , PDL-ist cu state vechi si sa-l trimitem pe strada bucuresti la sectia de prelucrari mecanice prin aschiere sa care span cu roaba , ca asta ii este meseria!!!

  2. has

    marți, 24.01.2012 at 13:00

    Cand o face plopul pere……. Se vede ca esti tare frustrat

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax