Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Investiții în echipamente și utilaje forestiere noi, finanțate de stat. Cine poate beneficia de schema de ajutor. Condiții

Publicat

Investiții în echipamente și utilaje forestiere noi, finanțate de stat. Firmele care se ocupă cu exploatarea forestieră și ocoalele silvice vor putea beneficia de o schemă de ajutor de stat pentru achiziția de utilaje și echipamente moderne. Valoarea maximă a ajutorului este de 500.000 de euro pentru operatori economici și 250.000 de euro pentru ocoale silvice. 

Ordinul ministrului Agriculturii pentru aprobarea schemei de ajutor de stat „Investiții în tehnologii forestiere care îmbunătățesc reziliența și valoarea de mediu a ecosistemelor forestiere” a fost publicat în Monitorul Oficial joi, 23 mai.

Procedura instituie o schemă transparentă de ajutor de stat cu titlul „Investiții în tehnologii forestiere care îmbunătățesc reziliența și valoarea de mediu a ecosistemelor forestiere”.

Ajutorul constă în acordarea de sprijin financiar pentru dotarea operatorilor economici și a ocoalelor silvice cu echipamente și utilaje cu impact de mediu redus, care nu necesită o evaluare a impactului asupra mediului, pentru activitatea de exploatare forestieră și realizarea lucrărilor de îngrijire și conducere a arboretelor, utilaje pentru creșterea gradului de utilizare a resurselor de biomasă, echipamente de management al riscului sau pentru monitorizarea managementului forestier, precum și cu programe informatice pentru gestionarea echipamentelor și utilajelor achiziționate și/sau gestionarea proceselor de exploatare, transport și depozitare a materialului lemnos.

Investiții în echipamente și utilaje forestiere noi, finanțate de stat. Beneficiarii schemei și condițiile de eligibilitate

Solicitanții / beneficiarii schemei sunt:

  • operatorii economici atestați și reatestați pentru activitatea de exploatare forestieră de către comisia de atestare a operatorilor economici pentru activitatea de exploatare forestieră, cu excepția operatorilor economici din structura Regiei Naționale a Pădurilor — Romsilva;
  • ocoalele silvice de regim autorizate de către autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură.

Pentru a fi eligibili în cadrul schemei, solicitanții ocoalelor silvice trebuie să aibă în administrare și/sau să asigure servicii silvice pentru cel puțin 2.000 de ha de teren forestier pentru care este/sunt în vigoare un amenajament/amenajamente silvic(e). Amenajamentul se consideră a fi în vigoare începând cu data avizării procesului-verbal al conferinței a II-a de amenajare.

Pentru a fi eligibili în cadrul schemei, solicitanții operatori economici trebuie să demonstreze la momentul depunerii aplicației de accesare a schemei că au efectuat lucrări de exploatări forestiere în ultimul an pentru cel puțin 30% din capacitatea atestată.

Achiziția de echipamente de tipul funicularelor este eligibilă numai pentru solicitanții care au efectuat lucrări de exploatări forestiere în anul premergător depunerii aplicației de accesare a schemei pentru cel puțin 10% din capacitatea atestată în județe în care zona de munte reprezintă cel puțin 30%.

Costurile eligibile, costurile neeligibile, intensitatea ajutorului și valoarea maximă a ajutorului

Sprijinul acordat în cadrul schemei se realizează prin rambursarea costurilor eligibile efectuate în prealabil de beneficiar.

În cadrul schemei sunt eligibile următoarele costuri:

  • achiziția de echipamente și utilaje noi pentru colectarea și sortarea, încărcarea, manipularea lemnului în șantierele de exploatare;
  • achiziția de echipamente noi pentru efectuarea lucrărilor de îngrijire și conducere a arboretelor;
  • achiziția de utilaje noi pentru tocarea lemnului;
  • achiziția de echipamente de management al riscului, respectiv pentru monitorizarea și prevenirea incendiilor și monitorizarea, prevenirea și combaterea bolilor și insectelor dăunătoare, și de echipamente pentru monitorizarea managementului forestier;
  • achiziția sau utilizarea unor programe informatice pentru gestionarea echipamentelor și utilajelor achiziționate prin schemă și/sau gestionarea proceselor de exploatare forestieră, transport și depozitare a materialului lemnos;
  • costuri generale ale proiectului.

În cadrul schemei următoarele costuri sunt neeligibile:

  • costurile conexe contractelor de leasing, cum ar fi marja locatorului, costurile de refinanțare a dobânzilor, cheltuielile generale și cheltuielile de asigurare;
  • taxa pe valoarea adăugată (TVA), cu excepția cazului în care nu este recuperabilă în temeiul legislației naționale privind TVA-ul;
  • capitalul circulant;
  • achiziția de bunuri secondhand;
  • alte tipuri de costuri identificate în etapa de implementare a schemei, dacă este cazul.

Intensitatea ajutorului public nerambursabil acordat în baza prezentei scheme este de 65% din totalul costurilor eligibile.

În cazul operatorilor economici, valoarea maximă a ajutorului este de 500.000 euro. În cazul ocoalelor silvice, valoarea maximă a ajutorului este de 250.000 euro.

Investiții în echipamente și utilaje forestiere noi, finanțate de stat. Avans de până la 50%

Beneficiarii sprijinului acordat prin schemă pot opta pentru primirea, după semnarea contractului, a unui avans în procent de până la 50% din ajutorul public aferent proiectului.

Plata avansului este condiționată de constituirea unei garanții în procent de 100% din valoarea avansului, prezentată sub formă de scrisoare de garanție bancară sau, în cazul beneficiarilor publici, sub formă de scrisoare de garanție bancară sau scrisoare de garanție emisă de o instituție financiară nebancară înregistrată pe toată perioada de valabilitate a garanției în Registrul special al Băncii Naționale a României.

Implementarea schemei se realizează de către AFIR

Implementarea schemei se realizează de către AFIR, având în vedere prevederile ghidului solicitantului, regulamentului de organizare și funcționare a procesului de evaluare, selecție și a procesului de verificare a contestațiilor pentru cererile de finanțare, procedurilor operaționale de evaluare-selectare, contractare, verificare-control, achiziții, aplicare sancțiuni, plată și monitorizare, aprobate prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale.

Schema se aplică până la data de 31 decembrie 2029.

Valoarea totală estimată a ajutorului de stat acordat în cadrul schemei, angajat pe durata de aplicare a acesteia, este de 86.641.134 euro, echivalentul în lei la cursul Băncii Centrale Europene de la 1 ianuarie 2024, respectiv 431.091.626 lei, din care contribuția FEADR este de 73.644.963 euro, respectiv 366.427.878 lei, iar contribuția națională este de 12.996.171 euro, respectiv 64.663.748 lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax