Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Investiții în infrastructura preșcolară, la Roșia de Secaș. Grădinița cu Program Normal din localitate va fi modernizată


Publicat

Preșcolarii din Roșia de Secaș vor beneficia în curând de o grădiniță modernă, cu spații optime pentru desfășurarea activităților educaționale. 

Primăria Roșia de Secaș a lansat marți, 16 iunie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), o licitație pentru achiziția lucrărilor de reabilitare și dotare la Grădinița cu Program Normal Roșia de Secaș. Valoarea totală estimată este de 546.502 de lei, fără TVA.

Potrivit documentației, clădirea actuală (demisol parțial și parter), având o surprafață construită de 150 mp, care se propune pentru reabilitare și modernizare, a avut încă de la început destinația de grădiniță, păstrându-și această destinație pe întreaga perioada de existență. La ora actuală imobilul nu beneficiază de spațiile și dotările necesare pentru a asigura buna desfășurare a activitățiilor educaționale, în acest sens fiind nevoie de mai multe intervenții la nivel funcțional, la nivelul dotărilor, al finisajelor.

Astfel este necesară realizarea a două săli de clasă, a unui vestiar, a unui birou poentru personalul de conducere și cadre didactice, a unui grup sanitar, a unui spațiu pentru centrala termică, a unei rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități locomotorii precum și aducerea clădirii în concordanță cu legislația în vigoare în ceea ce privește securitatea la incendiu și sănătatea publică.

De-a lungul timpului, la nivelul imboilului s-au realizat mai multe intervenții precum refacerea tâmplăriilor exterioare – parțial, refacerea tâmplăriilor interioare – parțial, amenajarea unui grup sanitar, amplasarea unor sobe pe lemn în sălile de clasă pentru încălzirea spațiilor. Având în vedere vechimea clădirii, în timp au apărut unele fenomene de comportare neconformă: degradări ale finisajelor exterioare, degradări ale finisajelor interioare, degradări ale pardoselilor, etc.. De asemenea, elementele de construcție specifice perioadei de edificare a clădirii nu asigură confortul utilizatorilor, fiind necesară reducerea consumului de combustibil pentru încălzirea spațiilor, prin utilizarea unor soluții moderne de izolare termică.

 

Menținerea clădirii în starea actuală poate conduce în timp la afectarea elementelor structurale și implicit creșterea costurilor pentru punerea în stare normală de utilizare a acesteia. Toți acești factori fac necesară și oportună intervenția asupra construcției pentru aducerea acesteia la condiții normale de siguranță și confort.

Scenariul aprobat în cadrul documentației de avizare a lucrărilor de intervenții constă în reabilitarea și modernizarea clădirii grădiniței astfel încât să corespundă normelor și legislației în vigoare și să se ridice la standardele europene.

Lucrări propuse:

 • Amenajarea demisolului sub forma a două spații de depozitare și a unei încăperi pentru centrala termică
 • Curățarea pardoselilor la demisol și turnarea unei șape din beton slab armate ca strat suport pentru montarea pardoselii din gresie antiderapantă
 • Amenajarea unor grupuri sanitare conform normelor în vigoare: grup sanitar copii, grup sanitar profesori, grup sanitar persoane cu dizabilități locomotorii
 • Amenajarea unui vestiar pentru copii
 • Amenajarea unui birou pentru profesori/personal de administrație
 • Amenajarea a două săli de clasă dotate corespunzător
 • Demolarea unor pereți interiori și realizarea unor pereți de compartimentare din BCA cu scopul refuncționalizării spațiului
 • Asigurarea accesului în clădire și pentru persoanele cu dizabilități locomotorii prin realizarea unei rampe dn beton armat în dreptul accesului principal, prevăzută cu balustradă metalică pentru protecția utilizatorilor;
 • Turnarea unei centuri din beton armat la partea superioară a pereților existenți
 • Demontarea și refacerea șarpantei și a planșeului din grinzi de lemn de peste parter. Realizarea învelitorii din țiglă ceramică și montarea sistemului de captare a apelor pluviale – jgheaburi și burlane.
 • Realizarea unor platforme din beton în dreptul acceselor atât la demisol cât și la parter
 • Înlocuirea tâmplăriei existente din lemn cu tâmplărie din PVC. Ferestrele din PVC existente se vor păstra. Ușile interioare și exterioare se vor înlocui în totalitate
 • Montarea ușilor rezistente la foc – la centrala termică și la spațiul de depozitare unde se va monta central ECS
 • Termoizolarea clădirii cu polistiren expandat ignifugat pentru fațade pe toată anvelopa clădirii, polistiren expandat densitate mare la nivelul soclului, vată mineral 20 cm la nivelul planșeului de lemn de peste parter.
 • Refacerea tuturor finisajelor interioare și exterioare : se vor monta pardoseli din gresie și parchet dublustratificat trafic intens, se vor reface tencuielile interioare la nivelul pereților și a tavanelor. Pereții din zidărie și tavanele de beton se vor finisa prin gletuire și zugrăvire sau placare cu plăci ceramice în cazul pereților din grupurile sanitare iar tavanele de la nivelul parterului vor fi prevăzute cu tavane false din gips carton pe structura metalică, rezistente la foc 30 min și finisate cu glet și zugrăveli lavabile
 • Realizarea finisajelor exterioare, prin aplicarea peste sistemul termo propus a tencuielilor decorative de exterior la nivelul fațadelor și a placajelor din piatră la nivelul soclului
 • Cămăsuirea intersecțiilor de zidărie cu plase sudate 8 x 100 x 100 prinse cu conectori în rosturile de zidărie , care se vor tencui cu mortar de ciment
 • Refacerea instalațiilor electrice
 • Refacerea instalațiilor sanitare
 • Realizarea sistemului centralizat de instalații termice
 • Realizarea unui trotuar de garda și a unor alei din dale de beton
 • Realizarea unor terasări la nivelul terenuluiȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Când vor primii elevii cele 250.000 de tablete. Pregătiri pentru școala online, din toamnă

Publicat

Ministerul Educației a stabilit 10 septembrie ca dată limită pentru livrarea celor 250.000 de tablete și laptopuri achiziționate prin licitație, către elevii și profesorii fără acces la tehnologie pentru școala online.

În această perioadă, se desfășoară cursuri pentru pregătirea cadrelor didactice astfel încât să poată preda online din data de 14 septembrie, dacă se va continua școala de acasă, potrivit edupedu.ro.

”Am pus termenul limită 10 septembrie. Acum, este și o rugăminte din partea Ministerului Educației către Oficiul Național de Achiziții Centralizate să urgenteze achiziția și să ajungă acele tablete la copii în momentul în care vom începe școala”, a spus ministrul Monica Anisie.

Potrivit sursei citate, formarea cadrelor didactice a început din luna mai; casele corpului didactic organizează cursuri de formare pentru profesori în sistem online.

În același timp, sunt în pregătire ghiduri metodologice pentru profesori.

”Ministerul Educației pregătește niște ghiduri metodologice pentru a veni în sprijinul cadrelor didactice și în același timp pentru a veni în sprijinul elevilor, având în vedere că există această posibilitate de recuperare a materiei în perioada de recapitulare la începutul anului școlar. Avem prevăzute în aceste ghiduri metodologice și activități remediale și așteptăm să finalizăm la nivelul grupurilor de lucru la Centrul Național pentru Politici în Evaluare și Educație, le vom prezenta foarte curând. Pentru un draft al acestor ghiduri, termenul este chiar astăzi, 15 iulie, urmând ca ele să fie finalizate până la 15 august”, a precizat ministrul.

sursă: edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Președintele, premierul și membrii Guvernului se întâlnesc miercuri pentru a decide cu privire la prelungirea stării de alertă

Publicat

Preşedintele Klaus Iohannis se întâlnește miercuri la Palatul Cotroceni, cu prim-ministrul Ludovic Orban, viceprim-ministrul Raluca Turcan, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Aceștia se întâlnesc înaintea ședinței extraordinare de guvern în care urmează să fie decisă prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, pe întreg teritoriul României, care va începe tot miercuri, la ora 17:30.

Tot astăzi are loc și o reuniune a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, la ora 16:00.

Citeste mai mult
Publicitate

ZLATNA

Accident pe DN 74 la Poiana Ampoiului. Căruță răsturnată în afara șoselei, după ce a fost lovită de o mașină

Publicat

Un bărbat a fost rănit într-un accident rutier petrecut marți pe DN74 Alba Iulia – Zlatna, la Poiana Ampoiului. O căruță s-a răsturnat în afara drumului, după ce a fost lovită de o mașină. Conducătorul atelajului nu a dat prioritate la ieșirea de pe un drum secundar.

Potrivit IPJ Alba, marți, în jurul orei 6.30, polițiștii din Zlatna au intervenit pentru soluționarea unui accident rutier produs pe DN 74, pe raza localității Poiana Ampoiului.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a rezultat un bărbat de 44 de ani, din Poiana Ampoiului, în timp ce circula cu o căruță trasă de cal pe un drum secundar, nu s-a asigurat la pătrunderea în drumul național, împrejurare în care atelajul a fost acroșat de un autoturism condus de un bărbat de 38 de ani, din comuna Almașu Mare.

În urma impactului, căruța s-a răsturnat în afara carosabilului, iar căruțașul a suferit leziuni corporale ușoare la un braț și a fost transportat la spital.

Atât conducătorul auto cât și căruțașul au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ în ambele situații.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

A spart ecranul unui aparat de jocuri de noroc și a plecat din local. Tânăr din Zlatna, cercetat pentru distrugere

Publicat

sala jocuri de noroc

Un tânăr din Zlatna este cercetat de polițiști pentru distrugere. A lovit ecranul unui aparat de jocuri de noroc și plecat din localul aflat în municipiul Alba Iulia, încercând să scape de răspundere.

Potrivit IPJ Alba, la data de 14 iulie 2020, polițiștii din Alba Iulia au fost sesizați cu privire la faptul că la un local public din municipiu, un client a distrus ecranul unui aparat de jocuri de noroc și a plecat.

În urma investigațiilor efectuate, polițiștii l-au identificat pe un tânăr de 32 de ani, din Zlatna, care ar fi lovit cu pumnii ecranul aparatului, provocând un prejudiciu care a fost evaluat de reprezentanții localului la 200 de lei.

Față de tânăr, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere.

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate