Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

”Investiții pentru viitorul dumneavoastră”: Seminar de informare la ADR Centru pentru beneficiarii de proiecte finanțate din POSCCE și contractate în vara acestui an


Publicat

Foto1ADR Centru a finalizat în luna august procesul de contractare a proiectelor selectate pentru finanțare în cadrul Axei Prioritare 1 – Operațiunea 1.1.1 ”Sprijin pentru consolidarea şi modernizarea sectorului productiv prin investiţii tangibile şi intangibile pentru întreprinderi”. Apelul de proiecte lansat în luna octombrie 2014 a oferit, pentru 72 de firme din Regiunea Centru, posibilitatea de a accesa fonduri nerambursabile pentru achiziția de utilaje destinate sectorului productiv. Prin seminarul organizat la Alba Iulia pentru reprezentanții beneficiarilor contractelor de finanțare semnate recent s-a urmărit diseminarea metodologiei de lucru pentru derularea rapidă a proiectelor.

Cele 66 de contracte de finanțare întocmite pentru proiectele depuse și selectate din Regiunea Centru în cadrul acestui apel, au o valoare totală de circa 244 milioane lei, prin care firmele vor beneficia de un ajutor financiar nerambursabil de peste 122,6 milioane lei, din fonduri nerambursabile alocate prin Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice 2007-2013. Ultimul lot de proiecte contractate a inclus 38 de cereri de finanțare din Regiunea Centru, în valoare totală de 132,2 milioane lei. În cadrul apelului de proiecte lansat la finalul anului 2014 pentru finanțarea sistemelor de producţie inovative şi eco-eficiente ale întreprinderilor, IMM și întreprinderile mari au depus, în întreaga țară, un număr de peste 900 de proiecte. Valoarea finanțării nerambursabile maxime a fost stabilită la suma de 4.450.000 lei pentru IMM și 17.800.000 lei pentru întreprinderi mari, iar cheltuielile eligibile vizează achiziția de echipamente și active intangibile, necesare proceselor de producție.

Foto2În urma semnării contractelor de finanțare, beneficiarii de fonduri au fost invitați la sediul ADR Centru pentru a participa la discuții pe tema implementării proiectelor. Cei prezenți la seminar au primit informații punctuale despre documentele ce trebuie prezentate pe parcursul derulării investițiilor. De asemenea, a fost prezentat și Ordinul 1120/2013, privind aprobarea Procedurii simplificate aplicate de beneficiarii privaţi pentru atribuirea contractelor de furnizare, servicii sau lucrări. S-a pus un accent deosebit pe detalierea mecanismului cererilor de plată, dar și asupra prevederilor Manualului de identitate vizuală, ce sunt aplicate de către toți beneficiarii. Monitorizarea proiectelor finanțate prin POSCCE, adică respectarea prevederilor contractuale cu privire la implementarea proiectului, identificarea şi tratarea specifică a problemelor în derularea proiectelor; respectarea graficelor de activităţi şi rambursări, au fost temele care au generat dezbateri intense cu participanții la seminarul de la sediul ADR Centru. La finalul întâlnirii de lucru, pentru cei ce doresc să mai acceseze și alte fonduri nerambursabile, au fost prezentate oportunitățile pentru finanțarea firmelor din fonduri europene în perioada 2014-2020.

”Acest apel de proiecte reprezintă o oportunitate pentru economia Regiunii Centru de a atrage fonduri nerambursabile pentru mediul privat. Faptul că s-au admis spre finanțare și proiectele care au avut punctaj mai mic, dar sunt de actualitate și reflectă nevoile de investiții ale solicitanților, va fi de bun augur pentru credibilitatea sistemului de finanțare din următorii ani. La nivel regional, datorită activității noastre în calitate de Organism Intermediar pentru câteva domenii ale POSCCE, dar și datorită serviciilor de sprijin pentru firme, întreprinderile mici și mijlocii știu că au în noi un partener serios, orientat spre dezvoltare. Proiectele care deja se implementează – și, iată, a trecut mai puțin de o lună de la semnarea ultimelor contracte – vor genera efecte imediate în economia regională. Am discutat cu beneficiarii despre cum îi putem sprijini să-și implementeze cât mai bine proiectele și considerăm că gradul de utilizare a sumelor nerambursabile pentru proiectele contractate și finalizate pe care le gestionăm pe POSCCE va depăși 90% până la sfârșitul anului”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Legea prin care este interzisă vânzarea de acțiuni de la companiile de stat timp de doi ani, promulgată

Publicat

iohannis masca

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică.

De la data intrării în vigoare a legii se interzice, pentru o perioadă de doi ani, înstrăinarea participaţiilor statului la companiile şi societăţile naţionale, la bănci, precum şi la orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de participaţie deţinută, conform actului normativ.

„Se suspendă pentru o perioadă de doi ani orice operaţiuni privind înstrăinarea participaţiilor statului la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la societăţile la care statul are calitatea de acţionar, începute anterior intrării în vigoare a prezentei legi. Dispoziţiile nu se aplică operaţiunilor post-privatizare şi operaţiunilor specifice privatizării, în cazul în care transferul dreptului de proprietate asupra participaţiilor deţinute de stat s-a realizat”, mai prevede legea.

Statul român poate dobândi, în oricare dintre modalităţile prevăzute de lege, participaţii la societăţile care desfăşoară activităţi economice în domeniile:

a) producţia şi comercializarea de medicamente, dispozitive medicale, seruri şi vaccinuri, servicii medicale şi paramedicale;

b) industria constructoare de maşini, metalurgică, alimentară, agricultură, silvicultură, exploatarea forestieră;

c) producţia, transportul, distribuţia şi furnizarea de energie electrică şi energie termică;

d) explorarea, exploatarea, extracţia, producţia şi prelucrarea resurselor minerale;

e) transportul, construcţia şi administrarea de infrastructură rutieră, feroviară, navală şi aeriană;

f) captarea, tratarea şi distribuţia apei potabile şi a apei pentru irigaţii;

g) poştă, comunicaţii şi tehnologia informaţiei.

„Dobândirea de participaţii de către stat se face cu respectarea dispoziţiilor privind ajutorul de stat, concurenţa şi competitivitatea”, se mai stipulează în lege.

Liberalii au contestat această lege la CCR, încă sesizarea a fost respinsă.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Primăria Alba Iulia vrea să dea bani pentru echipa de rugby. Suma propusă de Voicu Paul

Publicat

Viceprimarul cu atribuții de primar al municipiului Alba Iulia, Voicu Paul, a transmis joi că va propune Consiliului Local alocarea a 60.000 de lei pentru CS Universitatea, secția de rugby. 

„Din 1991 n-a mai trecut niciun balon dincolo de limita de țintă, în Alba Iulia. Transloc a fost ultima echipă de rugby care a format o grămadă pe un astfel de teren. Cu ambiție și multă pasiune, istoricul Marius Rotar ne-a convins că acest sport poate avea un viitor.

Luni, în ședința de Consiliu Local, voi propune alocarea a 60 000 de lei pentru CS Universitatea, secția rugby. Prima și cea dintâi condiție este să crezi. Rezultatele vin!”, a transmis Voicu Paul, într-0 postare pe rețeaua de socializare Facebook.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Liceul Tehnologic Aiud, reabilitat și dotat printr-un proiect de 16 milioane de lei. Turnul clădirii, transformat în observator

Publicat

Primăria Aiud a câștigat cel de-al 10-lea proiect cu finanțare europeană, au anunțat reprezentanții instituției. Este vorba despre reabilitarea și dotarea Liceului Tehnologic Aiud, proiect cu o finanțare în valoare de aproximativ 16 milioane lei.

Potrivit reprezentanților administrației locale, prin proiect se vor reabilita interiorul și exteriorul „Frumoasei Venețiene” și se vor dota sălile de clasă cu aparatură modernă de învățare.

De asemenea, turnul clădirii va deveni observator, deci un nou punct de atracție turistică.

Implementarea proiectului va începe după semnarea contractului de finanțare.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Sănătății: Suntem în apropierea unei perioade în care va trebui să prelungim starea de alertă

Publicat

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat joi că România se află într-o perioadă în care va trebui să prelungească starea de alertă din cauza noului coronavirus, transmite Agerpres.

„Suntem într-un moment cu un număr crescut de cazuri de la o zi la alta. Suntem în apropierea unei perioade în care va trebui să prelungim o stare de alertă. Suntem într-un moment în care pregătim începerea unui nou an şcolar şi pregătim o serie de evenimente electorale sau nu ce va, eu ştiu, accentua această manifestare pandemică la sfârşitul acestui an”, a spus Tătaru la Academia Română.

Întrebat când va avea loc şedinţa Consiliului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, ministrul Nelu Tătaru a răspuns: „Înaintea şedinţei de guvern, fiindcă la şedinţa de guvern va trebui să dăm şi o hotărâre de guvern şi sensul prelungirii stării de alertă, dacă ea este luată în calcul de CNSU şi de domnul premier Ludovic Orban”.

În ceea ce priveşte începerea şcolii, el a afirmat că trebuie observată evoluţia din a doua jumătate a lunii august.

„A doua jumătate a lunii august este cea care ne va da efectiv şi evoluţia. Trebuie să vedem evoluţia de atunci. Noi avem scenarii care pot fi aplicate în funcţie de evoluţia de atunci. Nu putem şti care este evoluţia de atunci. O previzionăm în contextul în care dacă toată lumea ar respecta regulile, ar trebui să avem o săptămână în care să stabilizăm. Prezenţa măştilor şi a dezinfectantului, chiar dacă ar fi acea distanţare de un metru, credeţi că copiii vor păstra acea distanţare de un metru? Noi trebuie să adaptăm suplimentând cu obligativitatea măştii şi a dezinfectantului, precum şi observarea inclusiv în pauzele dintre ore, precum şi în curtea şcolilor, acolo unde este aglomeraţie”, a susţinut Tătaru.

Referindu-se la programul teraselor, ministrul a spus că acesta va rămâne cum este în prezent, în măsura în care va fi propusă şi prelungirea stării de alertă.

„Programul teraselor va rămâne în acest context, în măsura în care vom propune şi prelungirea stării de alertă”, a afirmat Tătaru.

sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate