Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Investițiile imobiliare din România, în scădere în primul semestru din 2023

Publicat

Piața de investiții imobiliare din România a înregistrat o valoare de 168 de milioane de euro în primul semestru al anului 2023, conform raportului publicat de Colliers.

Aceasta reprezintă o scădere semnificativă în comparație cu nivelul din 2022, reflectând o dinamică mai lentă a investițiilor în acest sector.

Segmentele industriale și de birouri domină piața

În cadrul acestei sume, segmentul industrial și logistic a reprezentat aproximativ 36% din total, în timp ce segmentul birourilor a însumat aproximativ 31%.

Una dintre cele mai semnificative tranzacții din acest an a fost vânzarea și reînchirierea depozitelor FM Logistic, cu un portofoliu de aproximativ 100.000 de metri pătrați, către CTP, liderul pieței locale de spații industriale și logistice.

Deși valoarea exactă a tranzacției nu a fost făcută publică, estimările indică un nivel de aproximativ 60 de milioane de euro.

Această tranzacție a reprezentat aproape 36% din volumul total de investiții imobiliare înregistrat în primul semestru.

Birourile au continuat să atragă interesul investitorilor și au reprezentat aproximativ 31% din volumul total de investiții în prima jumătate a anului 2023.

În același timp, sectorul retail a contribuit cu aproximativ 23% din total, iar hotelurile au înregistrat aproape 11% din investiții.

Creșterea chiriilor și influența costului de finanțare

Creșterea constantă a chiriilor a fost influențată în principal de rata inflației, dar și de tranziția către o piață a proprietarilor, care a contribuit la limitarea presiunilor de creștere a randamentelor.

Cu un cost de finanțare all-in de peste 5,5% în regiunea ECE, costul banilor este un aspect crucial, în special din cauza creșterii ratelor de pe piața monetară.

Această situație face ca băncile românești să rămână deschise la finanțarea tranzacțiilor, sub rezerva confortului cumpărătorilor cu aceste rate.

Perspectivele pentru investițiile imobiliare din a doua jumătate a anului

Raportul Colliers indică că mai multe tranzacții majore se află în diverse stadii de desfășurare și ar putea fi încheiate în a doua jumătate a anului. Acest lucru ar putea duce volumul total al investițiilor imobiliare pentru întregul an la cifra de 500 – 600 de milioane de euro, reprezentând aproximativ jumătate din nivelul înregistrat în 2022, de 1,2 miliarde de euro.

La nivelul Europei Centrale și de Est, investițiile imobiliare au înregistrat o scădere semnificativă în primul semestru al acestui an, cu un volum total de aproximativ două miliarde de euro.

Cu toate acestea, se estimează că volumul total al investițiilor pentru întregul an va ajunge la 5 miliarde de euro, reprezentând unul dintre cele mai slabe rezultate din ultimii 10 ani și mai puțin de jumătate din media ultimilor 5 ani, care a fost de aproximativ 12 miliarde de euro.

Colliers, o companie de consultanță imobiliară și management al investițiilor cu prezență globală, rămâne la curent cu evoluțiile din piața imobiliară și observă o preferință crescută pentru activele de calitate superioară, care sunt aliniate cu standardele ESG (Environmental, Social, and Governance).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax