Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ioan Dîrzu, deputat PSD Alba: Noul program de guvernare răspunde și mai bine realităților sociale din România

Publicat

ioan darzu

Anul 2017 a fost unul dintre cei mai buni ani post decembriști din punct de vedere al tabloului macroeconomic, scrie deputatul PSD, Ioan Dîrzu într-un comunicat de presă.

 

Pentru 2017 avem următoarele date oficiale:

-creștere economică de 7%, primul loc în UE28.

-deficit bugetar de 2,8% din PIB (mai mic decât în 2016).

-datorie publică de 36,4% din PIB (în scădere față de 2016 cu mai mult de 1% din PIB).

-rată a șomajului la minim istoric.

-puterea de cumpărare a câștigului salarial mediu a fost mai mare cu 14% față de 2016.

-puterea de cumpărare a pensiei medii de asigurări sociale de stat a crescut cu 9%.

-13 din 14 criterii respectate din Procedura de Dezechilibru Macroeconomic instituită de Comisia Europeană.

Obiectivul strategic 2018 – 2020 este acela ca, în următorii 3 ani, în plan intern, să realizăm o creștere economică inteligentă, sustenabilă și incluzivă, care să asigure premisele consolidării unui stat puternic, proactiv și a unei societăți echilibrate, cu o clasă de mijloc extinsă.

OBIECTIVE MACROECONOMICE 2018

-deficit bugetar sub 3% din PIB

-datorie publică sub 60% din PIB

-creștere economică de peste 5,5%

-continuarea strategiei de creștere a veniturilor, astfel încât tot mai mulți români să ajungă în clasa de mijloc.

PRIORITĂȚI:

CREȘTEREA INVESTIȚIILOR

-Reprezintă miza majoră a perioadei 2018-2020. Vor fi atât investiții finanțate din buget sau prin accelerarea absorbției de fonduri europene, cât și prin stimularea investițiilor private.

-Înființarea FSDI ( Fondului Suveran de Investiții și Dezvoltare) va asigura dezvoltarea sau construcția de la zero, de afaceri, în domenii prioritare pentru statul român.

-peste 8 mld. € vor intra în economia României în următorii 3 ani prin FSDI, care vor finanța apariția de numeroase fabrici în agricultură și industrie, dar vor contribui și la capitalizarea unor firme precum Tarom, CFR, Șantierul Naval Constanța, C.E.C., Nuclearelectrica, astfel încât acestea să-și poată extinde activitatea sau, după caz, să achiziționeze noi capacități: flotă de avioane, nave, garnituri de tren.

Cele mai mari investiții ale FSDI în următorii 3 ani se vor realiza în sănătate – 3,5 miliarde de euro- prin construcția unui spital republican și a 8 spitale regionale.

Alte 3 mld. € vor viza construcția de autostrăzi și căi ferate rapide, având prioritate autostrăzile care nu pot fi finalizate sau demarate din fonduri europene până în 2020.

Exemple: o autostradă care să străbată munții între Transilvania și Moldova (Târgu Mureș – Iași), o a 2-a autostradă prin Sudul României, care să unească Transilvania cu Oltenia și Țara Românească (Timișoara – București) și o a 3-a care să unească Moldova cu Țara Românească (Iași – Bucureşti).

În ceea ce privește calea ferată rapidă, finanțarea prioritară se va face pentru refacerea căii ferate și modernizarea acesteia, astfel încât să avem în România trenuri care circulă cu viteze de peste 100 km/h, din direcția Vest – 24 București, Chișinău – Iași – București, București – Constanța, București – Brașov.

Altă industrie dezvoltată prin FSDI va fi cea de armament, prin modernizarea și extinderea capacităților fabricilor existente.

MĂRIREA ABSORBȚIEI FONDURILOR EUROPENE

Absorbția integrală a fondurilor europene este stringentă pentru creșterea competitivității României.

-în 2017 gradul de absorbție a fost de 11%.

-obiectivul este accelerarea ritmului de cheltuire a fondurilor europene pentru a ajunge la o rată de absorbție de 72,5% până la 31 decembrie 2020 și 100% până la 31 decembrie 2023.

REDUCEREA FISCALITĂȚII

Guvernul va propune modificarea cotei TVA de la 19% la 18%, începând cu 1 ianuarie 2019. Astfel, România va avea a doua cea mai redusă cotă din UE, după Luxemburg cu 17%.

Se va extinde cota 5% de TVA pentru vânzarea de locuințe (cele cu o suprafață mai mică de 120mp) şi pentru inputuri în agricultură, cel târziu începând cu 1 ianuarie 2019.

Plafonul pentru plata TVA crește de la 220.000 lei, în prezent, la 300.000 lei.

Începând cu 2019 se extinde neimpozitării venitului și pentru medici.

Se încurajează munca tinerilor în agricultură; cei cu vârste mai mici de 40 de ani, în primii 4 ani de la angajare, vor fi scutiți de plata impozitului pe venit.

Pentru terenul agricol lucrat se propune eliminarea impozitului, concomitent însă cu dublarea impozitului pentru terenul agricol nelucrat timp de 2 ani consecutiv.

Impozit zero pentru tractoare și utilaje agricole, de la 1 ianuarie 2019.

Rezultatul aplicării reducerii impozitului pe dividende de la 16% la 5% a dus la creșterea veniturilor din impozitul pe profit cu 7%; prin urmare impozitul pe dividende va fi eliminat.

SIMPLIFICARE

Se va realiza “Codul Economic al României” care va cuprinde Codul Fiscal, Codul de Procedură Fiscală, Legea de Înființare a Societăților Comerciale, Legea Evaziunii Fiscale și toate celelalte legi cu caracter economic

este un pachet legislativ unitar care include toate legile care vizează domeniul economic din care vor fi eliminate prevederile care care se bat cap în cap, dar se va reduce la jumătate numărul de articole și capitole din legislația actuală

LOCURI DE MUNCĂ

Se vor crea peste 640.000 de noi locuri de muncă

50 000 în construcții, și ca urmare a reducerii TVA-ului pentru vânzarea de locuințe (5% pentru locuințele cu o suprafață mai mică de 120 mp).

Alte 30.000 – 40.000 de noi locuri de muncă vor apărea în industria IT, pentru care Guvernul PSD-ALDE a extins neimpozitarea veniturilor pentru toți IT-știi.

Peste 50.000 de noi locuri de muncă vor fi create în domeniul sănătate, prin cele 9 mari spitale ce vor fi construite până în 2020, dar și prin deblocarea tuturor posturilor de medici din toată țara și scoaterea lor la concurs.

Și în industrie vom avea sectoare cu zeci de mii de angajați în plus: industria extractivă, industria prelucrătoare, industria auto, industria procesării agroalimentare, industria siderurgică, industria de armament și de apărare. Măsurile de încurajare a industriei țin de reducerea TVA-ului, dar și de alocarea resurselor din FSDI pentru acest tip de companii, concomitent cu creșterea salariului minim pe țară.

O altă sursă bugetară foarte importantă, care împreună cu FSDI va genera peste 300.000 de noi locuri de muncă în economie, o reprezintă fondurile europene.

VENITURI MAI MARI. MAI MULTI ROMÂNI ÎN CLASA DE MIJLOC.

OBIECTIV: Peste 1 milion de români să aibă salariul brut mai mare de 1000 de euro, în 2020.

Salariul minim net va crește anual cu 100 lei, astfel încât în 2020 acesta să fie mai mare decât echivalentul a 300 euro.

Se va introduce salariul minim pentru cei cu studii superioare. Acesta se va majora, anual, cu 150 lei, net.

Punctul de pensie va crește în următorii 3 ani; în 2018 va fi 1.100 lei, în 2019 1.265 lei, iar în 2020 punctul de pensie va fi 1.775 lei.

Pentru vârstnici va crește alocarea de la 1.400 lei/luna/persoană pentru cazarea în locuințe, cămine, pensiuni pentru bătrâni administrate privat, începând cu 2019. Începând cu 2020 această sumă va fi egală cu valoarea punctului de pensie, dar nu mai mică de 1400 lei. În primul an se vor acorda aceste sume pentru 50.000 locuri de cazare și va crește cu câte 50.000 anual, până la 200.000. Cazarea se va face în cameră/locuințe cu confort ridicat, stabilit prin lege. (Maxim 2 persoane în cameră/locuințe). Pentru pensionarii cu handicap și cei trecuți de 75 ani suma va fi majorată cu 50%.

DEBIROCRATIZARE și RESPECT pentru CETĂȚENI

Începând cu 1 ianuarie 2019 numărul taxelor, tarifelor si comisioanelor (cu aplicare generala) în România nu va fi mai mare de 50.

-pentru populație vor exista cel mult 10 taxe, generale, dintre care CASS, CAS, impozitul pe venit, impozitul pe teren, impozitul pe bunuri imobile, impozitul pe mașină, etc. Toate celelalte taxe, tarife si comisioane vor fi eliminate sau comasate.

-pentru agentii economici numărul taxelor fiscale și nefiscale (cu aplicare generală), va fi de maxim 40.

Introducerea obligativității pentru autoritățile statului de a oferi posibilitatea plății online a taxelor va fi însoțită și de obligativitatea acceptării tuturor documentelor care sunt transmise online de către contribuabili, dar și de reducerea numărului de formulare solicitate de ANAF.

Un formular pe an pentru cei care au venituri independente și 5 formulare pe an pentru IMM-uri.

De asemenea, toate procedurile din interiorul unei instituții publice se vor simplifica și se vor face electronic în proporție de cel puțin 90%. (folosire semnătură electronică).

APĂRAREA NAȚIONALĂ

Armata României, pe termen scurt, trebuie să devină capabilă să mențină un nivel ridicat de reacție pentru apărarea națională, reacție adaptată provocărilor de tip clasic, hibrid sau asimetric.

Pe termen mediu, Armata României trebuie să devina o structură de forțe modernă, capabilă să facă față amenințărilor, inclusiv celor impredictibile astăzi, pentru a respinge orice tip de agresiune la adresa României și să constituie garantul suveranității și independenței naționale

COOPERARE INTERNAȚIONALĂ

Obiectivul fundamental pentru perioada 2018-2020 este consolidarea parteneriatelor strategice, în special cu SUA.

În relația cu UE principalul obiectiv al României, va trebui să fie acela de racordare la noile formule de cooperare consolidată, și de participare activă la dezbaterile privind viitorul Europei, în paralel cu o politică externă activă, care să țină cont și de mutațiile din lumea euro-atlantică.

Preluarea primei președinții a Consiliului UE, în 2019, imediat după aniversarea de anul acesta a centenarului Marii Uniri, va reprezenta o oportunitate pentru crearea unui profil european consolidat al României.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: CSM Unirea Alba Iulia, locul 2 la Campionatul Regional Rugby R7’s U14

Publicat

Etapa disputată sâmbătă, la Oarda de Jos, în cadrul Campionatului Regional U14 R7’S, aduce pentru echipa de rugby CSM Unirea Alba Iulia locul al doilea.

„Felicităm toate echipele participante, mai ales echipa Rugby Cluj Florești Dechathlon, în fața căreia a trebuit să ne recunoaștem învinși în finala pentru locurile 1-2”, au transmis reprezentanții CSM Unirea Alba Iulia. 

Grupa 1: CSM UNIREA ALBA IULIA (câștigătoarea grupei), RC Arieșul Mihai Viteazul, CSȘ Bega Timișoara.

Grupa 2: Rugby Club Juniorul Florești Dechathlon (câștigătoarea grupei), RC Vulturul Negru Oradea, CSM CSR Sibiu, Șiomii Câmpia Turzii.

Rezultate în meciurile pentru clasament

Locurile 1-2: CSM UNIREA ALBA IULIA – Rugby Club Florești Junior Dechathlon 0-45.

Locurile 3-4: CSȘ Bega Timișoara – RC Vulturul Negru Oradea 10-40.

Locurile 5-6:  RC Arieșul Mihai Viteazul – CSM CSR Sibiu 30-0.

Șoimii Câmpia Turzii a terminat pe locul 7.

„Ne declarăm mulțumiți de această etapă și acest loc al doilea care ne dă încredere și speranța unor jocuri mai bune pe viitor. Totodată felicităm copiii care au jucat primele lor meciuri de rugby, aceștia având doar două luni și jumătate de pregătire. De asemenea, mulțumim părinților care au fost prezenți la turneu și care își încurajează copiii să facă rugby. Rezultate în faza grupelor pentru echipa noastră: CSM Unirea Alba Iulia- RC Arieșul Mihai Viteazul 25-15, CSM Unirea Alba Iulia-CSȘ Bega Timișoara 25-15.

Finala pentru locurile 1-2: CSM Unirea Alba Iulia – RC Cluj Junior 0-45.

Clasament final:

1. Rugby Cluj Junior

2. CSM Unirea Alba Iulia

3. RC Vulturul Negru Oradea

4. CSS Bega Timișoara

5. RC Arieșul Mihai Viteazul

6. CSM CSR Sibiu

7. Șoimii Câmpia Turzii

Felicitări tuturor!” este mesajul postat pe pagina de facebook CSM Unirea Alba Iulia rugby junior.

Comunicat de presă CSM Unirea Alba Iulia

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

Spitalul din Abrud vrea să obțină peste 9,6 milioane de lei, prin PNRR, pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale

Publicat

Spitalul Orășenesc „Dr. Alexandru Borza” din Abrud vrea să obțină peste 9,6 milioane de lei, prin PNRR, pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale în cadrul unității medicale.

Consilierii locali din Abrud au votat în ședința de joi, 24 noiembrie, aprobarea proiectului „Reducerea riscului de infecții nosocomiale în cadrul Spitalului Orășenesc „Dr. Alexandru Borza” Abrud”, investiție prin PNRR, dar și încheierea unui acord de parteneriat între UAT Abrud și unitatea medicală.

Dosarul de finanțare urmează să fie depus în cadrul apelului de proiecte aferent Investiției specifice I2.4 Echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale.

Valoarea totală a proiectului este de 9.688.655,96 de lei. Contribuția proprie a Spitalului Orășenesc „Dr. Alexandru Borza” Abrud este de 23.800 lei, cu TVA inclus, reprezentând cheltuielile neeligibile ale proiectului.

Rata infecțiilor nosocomiale raportate de către Spitalul Abrud în anul 2021:

  • rata infecțiilor nosocomiale raportate și declarate – 1,81 %
  • rata infecțiilor Clostridium difficile depistate și declarate – 17,65 %
  • numărul de probe analizate de microbiologie – 3.095 probe
  • rata infecțiilor microorganisme MDR depistate și declarate – 1,6 %
  • gradul de ocupare al unității sanitare – 36,20 %

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: La 92 de ani, locul 3 la Crosul Unirii. Veronica Negreanu, un medic pensionar din Constanța, pe podium la Alba Iulia

Publicat

Veronica Negreanu, un medic pensionar în vârstă de 92 de ani din Constanța, a reușit sâmbătă să ocupe locul III la categoria de vârstă 70+ ani, la Crosul Unirii desfășurat în municipiul Alba Iulia. 

Născută în anul 1930, atleta este multiplă campioană a Romîniei și deținătoare a mai multe recorduri naționale. Aceasta și-a descoperit pasiunea de a alerga după pensionare, sub îndrumarea unui alt atlet veteran, profesorul Traian Petcu.

„Ediția din acest an, a 53-a, ne-a oferit o experiență aparte, plină de emoții și învățăminte.

Venită tocmai din Constanța, special pentru a participa la acest cros, doamna Veronica Negreanu este născută în anul 1930.

La vârsta de 92 de ani a reușit să ocupe locul III la categoria 70+ ani. Ce exemplu mai bun de ambiție și de a ne bucura de viață vrem? Cu siguranță, niciunul. Felicitări și multă sănătate, doamnă Veronica Negreanu”, a scris viceprimarul din Alba Iulia, Marius Filimon.

Citește și VIDEO Campionul Ilie Cioca, la aproape 78 de ani: Aleargă zilnic 10 km, după un „mic dejun” cu 500 de flotări și 500 de abdomene

sursa, foto: Marius Filimon.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Campionul Ilie Cioca, la aproape 78 de ani: Aleargă zilnic 10 km, după un „mic dejun” cu 500 de flotări și 500 de abdomene

Publicat

La aproape 78 de ani, campionul Ilie Cioca din Alba Iulia aleargă zilnic 10 kilometri, după un „mic dejun” cu 500 de flotări și 500 de abdomene, fiind un adevărat exemplu pentru cei tineri. Rutina sa zilnică este o dovadă că vârsta nu trebuie să fie un impediment pentru mișcare.

Pensionarul din Alba Iulia are deja în spate 60 de ani de când aleargă. În acest timp a obținut peste 240 de titluri de campion național și peste 100 de medalii balcanice. Spune că a reușit să alerge 270.000 de kilometri, adică de aproximativ de 6,7 ori lungimea Pământului la Ecuator.

Sâmbătă, 26 noiembrie, acesta a luat startul la ediția cu numărul 53 a Crosului Unirii, desfășurată în Șanțurile Cetății din Alba Iulia.

„Astăzi alerg să cinstesc sărbătoarea României, 1 Decembrie și pentru mișcare în general. Anul acesta a fost foarte frumos, am luat 7 titluri de campion național, la sală, la alergare pe șosea am făcut record național. La Balcaniadă am luat 6 medalii, trei de aur, două de argint și una de bronz.

Sâmbăta trecută am câștigat Crosul Revoltei de la Brașov, care a fost în cinstea eroilor care au pus scânteia pentru Revoluție.

Peste o lună și ceva fac 78 de ani. Alerg din 1962. Anul acesta am făcut 60 de ani de alergare. Am 245 de titluri de campion național, peste 100 balcanice și am 270.000 km alergați.

Mă antrenez 10 km în fiecare zi. Și așa, mobilitate, 500 de flotări și 500 de abdomene. Acesta e meniul, micul dejun. Acum sper să fim sănătoși și să mergem înainte”, a spus Ilie Cioca, la startul Crosului Unirii.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax