Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ioan Dîrzu, deputat PSD de Alba: 16 elemente noi în lista medicamentelor compensate și gratuite

Publicat

Ioan Dirzu, deputat PSD de Alba

Deputatul social-democrat Ioan Dîrzu a transmis că PSD își respectă promisiunea din campania electorală de a facilita accesul pacienților la medicamente compensate și gratuite, în special pentru pacienții care au nevoie de un tratament foarte costisitor (tuberculoză, cancer, HIV/SIDA).

„Se include în listă medicamente inovatoare, extrem de scumpe, pe care pacienţii erau obligaţi să le cumpere pentru tratamentul unor afecţiuni oncologice grave: leucemie limfoblastică acută, mielom multiplu şi mielom multiplu recidivant. Personal m-am îngrijit de această problemă, adresând anul trecut întrebări parlamentare către ministrul Sănătății și întrebându-l despre nevoile de compensare a unor medicamente pentru cancer și tuberculoză.

Noile medicamente asigură accesul tuturor pacienţilor la tratament, în momentul în care nu vom mai beneficia de finanţarea externă pentru tratamentul tuberculozei și rezolvă criza medicamentelor pentru tratamentul HIV/SIDA.

De asemenea, asigură accesul pacienţilor la o gamă mai largă de medicamente inovatoare în cazul unor boli pentru care medicamentele aflate pe listă nu asigurau un tratament extrem de eficient: astm bronşic, poliartrită reumatoidă, dermatită atopică gravă.

În ceea ce privește criza de imunoglobulină, Guvernul a adoptat o Ordonanţă de urgenţă pentru încredinţarea către CN Unifarm SA a activităţii de aprovizionare cu imunoglobulină şi acordarea unui ajutor de stat, suplimentar, în vederea acestor achiziţii.

Guvernul a luat măsuri clare ca imunoglobulina să fie produsă la noi în țară, de o companie națională, astfel încât statul român să nu mai fie șantajat de privații speculanți de pe piața de medicamente.

Criza de imunoglobulină a fost declanșată ca urmare a șantajului unor producători privați de pe piața de medicamente pentru a determina Guvernul să renunțe la taxa de clawback (Taxa care impune producătorilor de medicamente să returneze o parte din profitul realizat în urma vânzării de medicamente compensate peste suma alocată acestora de către Fondul Național de Asigurări de Sănătate). Am propus și propun o anchetă, la nivelul Guvernului, pentru a vedeacine se face vinovat de asta și ce instituții trebuie sesizate.

Pentru a urgenta primele achiziţii, Guvernul a modificat legislaţia astfel încât statul să poată compensa diferenţa de preţ pentru achiziţiile urgente de imunoglobină.

Serviciul de aprovizionare cu imunoglobulină a fost declarat serviciu de interes economic general. În aceste condiţii, aprovizionarea va fi făcută de un singur operator, respectiv de Unifarm SA. Din punctul meu de vedere, aceeași soluție trebuie impusă și în privința unor medicamente de tratare a cancerului care uneori întârzie să apară în farmacii.

Ordonanţa rezolvă actuala criză a imunoglobulinei, asigură aprovizionarea continuă în următoarele 12 luni şi oferă o perioada suficientă de timp pentru ca procedurile normale de achiziţie să fie modificate în aşa fel încât astfel de crize să nu mai existe”, a transmis, într-un comunicat, deputatul PSD de Alba, Ioan Dîrzu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax