Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ioan Dîrzu, deputat PSD de Alba: „Funcționarii publici din ministere au prea multă putere”

Publicat

Dirzu parlament

Moștenirea administrației de stat din regimul comunist este mai vie ca niciodată în administrația publică centrală de astăzi, transmite deputatul PSD de Alba, Ioan Dîrzu. Potrivit acestuia, criticile primarului Gabriela Firea față de lipsa de cooperare a unor ministere sunt întemeiate. „Ele nu se referă la inactivitatea miniștrilor, ci la capacitatea de rezistență la schimbare a funcționarilor publici”, a transmis Ioan Dîrzu.

„Funcționarii publici din ministere au prea multă putere, putere care, de prea multe ori, subjugă autoritatea demnitarului. Am ajuns în situații nefericite în care funcționarii publici decid ce autostrăzi se fac, ce medicamente se subvenționează sau câți bani se dau pentru construcția de școli și licee. Am ajuns în situații absurde în care funcționarii publici decid ce avize se dau autorităților administrației publice locale, avize care, de multe ori, întârzie lucrări impotrante pentru comunitățile locale.

Foarte multe dintre dosarele penale pe abuz în serviciu ale unor aleși locali sunt rezultatul unei activități defectuase a funcționarilor publici care, de multe ori, din dorința de a se răzbuna, instigă la săvârșirea de infracțiuni prin falsificarea de înscrisuri, prezentarea unor neadevăruri, inducerea în eroare a alesului sau simpla abstențiune în a-și îndeplini atribuțiile de serviciu.

În altă ordine de idei, descentralizarea competențelor și serviciilor publice întârzie nepermis din cauză că unii funcționari se tem să-și piardă funcțiile din ministere și să fie transferați în teritoriu. România stagnează din punctul de vedere al reformei administrative din cauza unor oameni lipsiți de viziune, lacomi și care uită că sunt în slujba cetățeanului.

Codul Administrativ trebuie să înăsprească tragerea la răspundere disciplinară a funcționarului public și să ofere demnitarului mai multă autoritatea în ceea ce înseamnă destituirea din funcția publică a funcționarului care, cu rea-credință sau gravă neglijență, boicotează implementarea Programului de guvernare, îngreunează bunul mers al administrației publice sau nu efectuează anumite operațiuni administrative dispuse de demnitar.

Fac un apel public către toate forțele politice parlamentare să-și dea mâna în vederea adoptării unui Cod Administrativ care să întărească autoritatea demnitarului atât la nivelul administrației centrale, cât mai ales la nivelul administrației locale. România a avut experiența nefericită de a fi condusă de tehnocrați, oameni fără responsabilitate politică și viziune, foști funcționari, iar efectele catastrofale ale guvernării s-au resimțit în economie și societate. Astăzi, este menirea noastră, a Parlamentului, să redefinim rolul politicului în actul guvernării și al administrației publice. Politicile publice trebuie să fie voința omului politic ales, nu a unui funcționar public numit.

În 10 martie va avea loc Congresul extraordinar al Partidului Social Democrat, congres la care, sper, să adoptăm o rezoluție prin care să ne asumăm reformarea administrației publice prin descentralizare, întărirea funcției de demnitate publică și creșterea autorității asupra funcționarilor publici. România nu este o tehnocrație, ci o democrație. România trebuie condusă de oameni politici, nu de tehnocrați care nu au nicio responsabilitate față de cetățeni.

Sunt convins că PSD va înțelege să schimbe optica managementului aplicat de miniștri în ministere, o optică ce trebuie să privească o activitate de coordonare, monitorizare și evaluare a funcționarilor publici mai serioasă și riguroasă. Nu ne permitem sacrificarea unui întreg Program de guvernare și a visurilor oamenilor pentru interesele particulare și setea de control despotic al funcționarilor publici”, a transmis Ioan Dîrzu, într-o declarație politică.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax