Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ioan Dîrzu, deputat PSD de Alba: Interzicerea părăsirii perimetrului şcolii, prevăzută de OMEN 4742, se traduce în lipsire de libertate, pentru elevi


Publicat

dirzuDeputatul PSD de Alba Ioan Dîrzu susţine libertatea individuală a elevilor din România, adresându-se ministrului Educaţiei Naţionale, Liviu Marian Pop, privind cazurile în care aceştia nu sunt lăsaţi să iasă din perimetrele unităţilor şcolare, pe perioada cursurilor. Consideră că aceste situaţii sunt, de fapt, lipsire de libertate, infracţiune prevăzută de Codul de procedură penală.

“Libertatea individuală a persoanei are o valoare constituţională consacrată în art. 23 din Constituţia României şi vizează libertatea fizică a persoanei, dreptul său de a se putea mişca liber, de a avea o conduită dorită şi, totodată, de a nu fi lipsită de libertate decât în cazurile şi condiţiile prevăzute de lege. Conform aceluiaşi articol şi în acord cu jurisprudenta Curţii Constituţionale a României (DCC nr. 21/2005 şi DCC 60/1994), în România, o persoană nu poate fi lipsită de libertate decât dacă cazurile şi procedurile prin care libertatea individului este grevată sunt prevăzute de lege.

În România, există un număr alarmant de unităţi de învăţământ care nu permit ieşirea elevilor din unitate, pe perioada cursurilor. Motivarea directorilor de unităţi de învăţământ care dispun o astfel de măsură este legată de protecţia elevilor minori în faţa unor riscuri care pot duce la vătămarea corporală şi care produs un atentat la siguranţa minorului. Chiar dacă motivele sunt temeinice, ele nu sunt şi legale, deoarece <închiderea şcolii> este, în fapt şi în drept, o măsură de lipsire de libertate în mod ilegal a persoanei.

Vă rog să analizaţi oportunitatea abrogării literei k a art. 15 din Ordinul ministrului nr. 4742/10.08.2016 pentru aprobarea Statutului Elevului, pentru că instituţionalizează săvârşirea de lipsire de libertate, prevăzută la art. 205 Cod Penal: Lipsirea de libertate în mod ilegal (1) Lipsirea de libertate a unei persone în mod ilegal se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 1 ani. (2) Se consideră lipsire de libertate şi răpirea unei persoane aflate în imposibilitatea de a-şi exprima voinţa ori de a se apăra. (3) Dacă fapta este săvârşită: a) de către o persoană înarmată; b) asupra unui minor; c) punând în pericol sănătatea sau viaţa victimei, pedeapsa este închisoarea cuprinsă între 3 şi 10 ani. (4) Dacă fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. (5) Tentativa la infracţiunile prevăzute la alin (1)-(3) se pedepseşte.

Apreciez că interzicerea “părăsirii perimetrului unităţii de învăţământ” se traduce cu lipsirea de libertate de a ieşi din perimetrul unităţii de învăţământ. Această lipsire / interzicere de libertate este legală doar în condiţiile legii, iar legea actuală prevede strict cazurile în care se efectuează lipsirea de libertate. O persoană poate fi lipsită de libertate, în mod legal, în următoarele cazuri prevăzute de lege:

– în condiţiile art. 202 Cod de procedură penală: Art. 202 Scopul, condiţiile generale de aplicare şi categoriile măsurilor preventive. (1) Măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o persoană a săvârşit o infracţiune şi dacă sunt necesare în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal, al împiedicării sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmărirea penală sau de la judecată ori al prevenirii săvârşirii unei alte infracţiuni. (2) Nicio măsură preventivă nu poate fi dispusă, confirmată, prelungită sau menţinută dacă există o cauză care împiedică punerea în mişcare sau exercitarea acţiunii penale. (3) Orice măsură preventivă trebuie să fie proporţională cu gravitatea acuzaţiei aduse persoanei faţă de care este luată şi necesară pentru realizarea scopului urmărit prin dispunerea acesteia. (4) Măsurile preventive sunt: a) reţinerea; b) controlul judiciar; c) controlul judiciar pe cauţiune; d) arestul la domiciliu; e) arestarea preventivă.

– în urma unei condamnări cu pedeapsă privativă de libertate, prevăzute în Codul de procedură penală.

Constat că, calitatea de elev, indiferent de vârstă, nu coincide cu cazurile pentru care lipsirea de libertate se poate face în mod legal. De aceea, susţin că actuala prevedere instituţionalizează o formă ilegală de lipsire de libertate şi de aceea trebuie eliminată dintr-un ordin de ministru, ordin ce nu poate substitui cadrul legal oferit de legea penală şi care nici nu organizează şi reglementează instrucţia penală.

Referitor la argumentul legat de calitatea de minor a elevului, în scopul ocrotirii sale, acesta nu se justifică, deoarece lipsirea de libertate nu este condiţionată de existenţa capacităţii depline de exerciţiu a persoanei, ci strict de cazurile prevăzute expres de legea penală. Cel mult, lipsirea de libertate pe parcursul cursurilor a elevului minor fără capacitate de exerciţiu se poate face dacă (1) norma va fi reglementată prin lege şi (2) clauza va fi stipulată în contractul educaţional semnat între şcoală şi părinte / tutore legal. Pentru elevii minori cu capacitate de exerciţiu restrânsă, măsura nu se justifică sub nicio formă, deoarece aceştia deţin capacitatea de a-şi exercita drepturile civile şi de a-şi angaja obligaţii corelative”, scrie Ioan Dîrzu, în textul adresei către ministrul Educaţiei Naţionale.

În acest context, deputatul de Alba a solicitat ministrului să-i răspundă următoarelor întrebări:

Câte unităţi de învăţământ preuniversitar din România nu permit, în prezent, ieşirea elevilor din unitate pe perioada desfăşurării cursurilor?

Ce măsuri veţi dispune împotriva practicilor de lipsire de libertate în mod ilegal a elevilor?

Care este poziţia Ministerului Educaţiei Naţionale referitoare la ilegalitatea art. 15 lit. k din Ordinul ministrului nr. 4742/10.08.2016 pentru aprobarea Statutului Elevului, ordin emis de guvernul tehnocrat în 2016?

Ce alte metode de garantare a siguranţei în şcoli pentru elevii minori, fără capacitate de exerciţiu, doriţi să implementaţi, altele decât închiderea unităţii de învăţământ şi lipsirea de libertate în mod ilegal a elevilor?

Consideraţi oportună intervenţia Parlamentului României, pe cale legislativă, de a reglementa noi măsuri privind siguranţa în şcoală?Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Parc fotovoltaic de 500 KW, la Ocna Mureș. Proiect pentru reducerea costurilor administrației locale cu energia electrică

Publicat

Un parc fotovoltaic cu puterea de 500 KW urmează să fie realizat la Ocna Mureș. Investiția de peste 2,8 milioane de lei va permite reducerea costurilor de administrare a sistemului de iluminat public și a clădirilor publice din localitate.

Proiectul prevede instalarea a 1.584 de panouri fotovoltaice, ce vor fi conectate la cinci invertoare. De asemenea, centrala electrică fotovoltaică va fi conectată la rețeaua electrică de distribuție.

Astfel, iluminatul public din oraș, clădirea Primăriei Ocna Mureș și alte clădiri publice din localitate vor putea fi alimentate în curând cu energie electrică obținută din surse sustenabile. 

Primăria Ocna Mureș a lansat marți, 26 octombrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru furnizarea și instalarea unui sistem fotovoltaic cu puterea de 500 KW și racordarea la centralei electrice fotovoltaice (CEF) Ocna Mureș la rețeaua electrică de distribuție (RED).

Valoarea totală este estimată la 2.884.516,85 de lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, parcul fotovoltaic urmează să fie amplasat pe un teren scos din circuitul agricol, aflat în localitatea Unirea, strada Colonia peste Mureș, nr. 9, în vecinătatea Liceului Tehnologic Ocna Mureș.

Potrivit caietului de sarcini, consumul ridicat de energie electrică al sistemului de iluminat public și al instituțiilor publice administrate de Primăria Ocna Mureș (școli, grădinițe, spital, sediul administrativ al Primăriei), a determinat luarea de măsuri privind creșterea eficienței enegetice.

O astfel de măsură este instalarea unei centrale fotovoltaice, care va permite reducerea costurilor de administrare a sistemului de iluminat public și a clădirilor publice.

Descrierea lucrărilor ce vor fi executate

Panourile fotovoltaice vor fi amplasate pe o structură din oțel, structură astfel concepută incât să asigure rezistența la încărcare și vânt. Stâlpii de susținere a structurii vor fi fixați prin batere în pământ la 2 m adâncime.

Pe această structură din oțel se vor fixa bare longitudinale și transversale pe care vor fi montate panourile fotovoltaice, utilizând cleme de aluminiu de mijloc și capăt de rând. Pentru cresterea randamentului, panourile vor fi orientate spre sud, la un unghi de înclinare de 35 de grade.

Invertoarele și tabloul electric de protecție a invertoarelor vor fi amplasate pe structura de susținere a panourilor prin intermediul unor armături metalice. Armăturile vor face parte din ansamblul de montaj al acestora, inclus în kitul de livrare a producătorului. Invertoarele vor fi cu grad de protecție IP65, pentru a facilita instalarea lor în aer liber.

Panourile vor fi grupate în 36 de rame, iecare ramă având 2 x 22 panouri fotovoltaice.

Se vor instala un număr de 1.584 panouri fotovoltaice cu putere nominală de 320W, configurate într-un grup de producere cu orientarea sud, pe structură de oțel, conectate la 5 invertoare cu putere nominală cuprinsă între 100 – 110 KW.

Șirurile de panouri vor racordate la invertoare cu conductor de cupru cu secțiunea de 6 mm. Tensiunea electrică maxim admisă pe un șir de panouri înseriate este de 1100 V/DC, la un curent de maxim 26 A/CC pe intrările invertorului.

Centrala electrică fotovoltaică (CEF) de 500KWp (puterea instalată a panourilor) cuprinde:

– Generatorul fotovoltaic (panourile fotovoltaice), inclusiv structura de susținere a acestora;

– Grupul de invertoare care vor face conversia energiei electrice din CC (curent continu) în CA (curent alternativ), la parametrii specifici ai operatorului de rețea DEER Sucursala
Alba;

– Rețeaua de cablaje și elemente de protecție a acestora;

– Instalații de protecție la descărcări electrice;

– Instalații de racord la rețea, protecție la supratensiuni și limită de curent;

– Parcul fotovoltaic va fi supravegheat cu un sistem de televiziune cu circuit închis, compus din 8 camere IP de 4MP cu infrared, montate pe 4 stâlpi din oțel zincat cu înălțimea de 8 m, amplasați în colțurile perimetrale ale parcului. Echipamentele de înregistrare și stocare NVR vor fi instalate într-un container metalic amplasat pe terenul CEF.

– Drum de access spre CEF și de incintă, amenajat cu balast sau piatră spartă;

– Gard de împrejmuire confecționat din plasă de sârmă din oțel zincat fixat pe stâlpi din oțel cu diametrul de 20 mm. Vor fi 260 bucăți de stâlpi cu înălțimea de 2 m de la sol, fixați prin batere la o adâncime de 1 m. Plasa din sârmă zincată în lungime de 52 m va avea înălțimea de 2 m;

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Maraton de vaccinare, pe muzică și atmosferă de club, la Alba Iulia: MC KOTO la butoane. Programul maratonului

Publicat

Vineri 29 octombrie și sâmbătă 30 octombrie, de la ora 20.00 la ora 03.00, DSP Alba și Crucea Roșie vă invită la un maraton de vaccinare anti COVID-19, pe ritmuri și atmosferă de muzică disco. 

Mai exact, atmosfera va fi intreținută de MC KOTO, iar asistentele vor fi pregătite să vaccineze cu Pfizer și Johnson.

”Județul Alba se află pe locul 7 în țară din punct de vedere al vaccinării anti-COVID iar acest lucru nu este întâmplător ci se datorează în primul rând cetețenilor responsabili care au înțeles importanța acestui act cât și muncii susținute a echipelor de vaccinare și evenimentelor organizate pentru susținerea vaccinării la cote ridicate chiar și în perioada când s-a simțit o relaxare în toată țara.

Credem că a venit momentul să organizăm un nou eveniment, un maraton inedit care se adresează în primul rând tinerilor dar nu numai.

Vineri și sâmbătă, în intervalul orar 20.00 – 03.00, la Sala de Sport a Liceului Alexandru Domșa, ne propunem să alungăm monotonia timpului de așteptare de după vaccinare prin crearea unei atmosfere de distracție. Astfel, MC KOTO va întreține atmosfera cu muzică de club și jocuri de lumini.

Vaccinurile folosite vor fi Pfizer și Johnson. Partener al evenimentului este CRUCEA ROȘIE – FILIALA ALBA, cu care DSP Alba are o tradiție în organizarea unor astfel de evenimente”, a precizat Alexandru Sinea, directorul DSP Alba.

Facem precizarea că orice cetățean poate să se deplaseze la centrul de vaccinare întrucât legislația în vigoare permite deplasarea în scopul vaccinării.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Accident GRAV de circulație pe DN1, la Sântimbru. O persoană și-a pierdut viața și alte două au fost rănite

Publicat

Două persoane au fost grav rănite și una și-a pierdut viața într-un accident de circulație extrem de grav, produs miercuri dimineață pe DN1, în apropiere de Sântimbru. 

UPDATE ora 7:25

Victime au fost predate echipajelor medicale pentru a fi transportate la UPU Alba.

Știrea inițială:

Detașamentul de Pompieri Alba Iulia intervine pentru descarcerare si acordarea primului ajutor medical la un accident rutier produs pe DN 1, raza localității Sântimbru.

Traficul este blocat, iar polițiștii sunt la fața locului.

Din primele informații este vorba despre 2 autoturisme implicate în accident din care au rezultat 3 victime.

În urma accidentului o victimă a fost propulsată în afara autoturismului, aflându-se în stop cardio respirator.

Salvatorii de la ISU au încercat să-i aplice manevre de resuscitare.

Celelalte 2 victime erau încarcerate, conștiente, cu multiple traumatisme.

Una dintre acestea a fost deja descarcerata, forțele de intervenţie acționează pentru descarcerarea celei de-a treia victime, au transmis reprezentanții ISU Alba.

La fața locului au fost trimise mai  mult mașini de intervenție și ambulanțe.

Știre în actualizare

Surse ISU Alba, IPJ Alba

Sursă foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Sinodul de toamnă al Bisericii Greco-Catolice se va desfășura online, din cauza pandemiei

Publicat

sfant

Sesiunea ordinară de toamnă a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, programată în 29 octombrie, se va desfășura în on-line, din cauza valului 4 al pandemiei de coronavirus.

Sesiunea sinodală se va desfășura sub președinția Preafericirii Sale Cardinal Lucian și va aborda chestiuni de ordin administrativ, pastoral și canonic.

Sinodul Episcopilor îi reuneşte pe toţi Episcopii Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, din România şi din afara granițelor țării, reunindu-se în sesiune ordinară de două ori pe an, primăvara şi toamna.

Sursă: e-communio.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate