Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ioan Dîrzu, deputat PSD de Alba: „S-au rezolvat problemele cu salariile”


Publicat

Deputatul PSD de Alba, Ioan Dîrzu, susține că salariile vor crește pentru copleșitoarea majoritate a angajaților – peste 95% – de la 1 ianuarie 2018, așa cum prevede legea salarizării unice. „Scad mega-salariile, care nu se încadrează în structura și ierarhia legii. Pentru situațiile reclamate de scădere a salariilor – cazuri speciale, punctuale și justificate – Executivul identifică problema și decide soluțiile necesare”, a explicat Ioan Dîrzu, într-un comunicat.

„Important de reținut este că Legea salarizării unice reglementează și ierarhizează într-un raport de 1/12 arhitectura salarială de stat din România.

Maximul sporurilor permise este de plus 30% din fondul de salarii, la nivelul ordonatorului de credit – adică al instituției care plătește salariile respective. Asta înseamnă cu unii angajați în funcție de performanțe, volum de muncă, condiții speciale pot avea sporuri de 50% – de exemplu, alții doar de 10%, dar pe ansamblu banii pentru sporuri nu pot depăși 30 din totalul salariilor. Decizia este a conducerii unității.

Acesta este motivul pentru care unele sporuri au fost eliminate sau diminuate, fapt reclamat incorect drept micșorare a salariilor. În alte cazuri, cum e cel al polițiștilor (8.000), care primeau spor de așteptare acasă a unei eventuale convocări în misiune, eliminarea respectivul spor s-a produs dat fiind expirarea termenului de aplicabilitate de 6 luni; acum polițiștii primesc acest spor dacă efectiv merg în misiune, după convocare, nu doar pentru că stau acasă.

Ordonanța de urgență privind transferul contribuțiilor sociale a redus de la 9 la 3 numărul plăților efectuate și a diminuat de la 39,25 la 37,25% obligația de plată. Definitoriu este însă faptul că pentru angajator nu cresc costurile odată cu transferul contribuțiilor, deci eventualele scăderi de salarii țin strict de voința angajatorului și nu au nicio legătură cu acțiunea guvernamentală.

Nemulțumiri/rezolvări

Pentru angajații part-time

Una dintre nemulțumirile publice propagate este că obligația calculării/plății contribuțiilor la salariul minim pe economie – 1.900 de lei brut – i-a ”afectat” pe cei care aveau contracte cu timp parțial și câștigau lunar mai puțin decât minimul pe economie.

Realitatea este că de la momentul adoptării actului normativ, peste 185.000 de contracte de muncă cu timp parțial au devenit full-time; asta înseamă eliminarea muncii la gri și drepturi în plus la pensie și sănătate – lucruri bune și normale pentru oameni.

Aceasta este în fapt și soluția pentru întreg sectorul de stat, avută în vedere de Executiv; transformarea contractelor part-time în full-time!

Pentru sectorul privat, ori se adoptă soluția identică ori angajatorul respectă legea în sensul că păstrează netul convenit cu angajatul în contractul part-time, dar plătește contribuțiile legale, la salariul minim; dacă procedează altfel și taie din netul angajatului își asumă decizia, iar angajatul are libertatea să rămână ori să plece!

Pentru grefieri

În urma întâlnirii cu ministrul Muncii s-a constatat că legea era interpretată eronat și din acest motiv calculul salariilor grefierilor conducea la diminuări.
Ministerul Muncii va redacta și va face public online un îndrumar/ghid de aplicare a legii astfel încât această eroare și altele similare care mai pot apărea să fie îndreptate.

Pentru IT-iști și alte categorii

Ministerul Finanțelor a găsit o soluție simplă respectiv o parte din cheltuielile angajatorilor cu contribuţiile de asigurări sociale de sănătate (CASS) vor fi suportate de la bugetul de stat. Beneficiari sunt angajaţii din sectoarele IT şi cercetare-dezvoltare, zilierii şi persoanele cu handicap.

Angajatorii care măresc cu cel puţin 20% salariile brute ale acestor angajaţi vor reţine la sursă şi vor evidenţia în Formularul 112 cheltuielile cu CASS şi nu vor mai avea de îndeplinit altfel de proceduri”, a transmis deputatul Ioan Dîrzu.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

  1. adrian negrea

    vineri, 09.02.2018 at 18:06

    CINE TE CREDE PE TINE MAI DARZULE,TU SCRI CE VEZI PE LA TV. CE AI FACUT TU PENTRU CETATENII JUD. ALBA ?RASPUND EU; NIMIC.ORGANIZATIILE PSD SUNT SLABE ,IMPLICARE ZERO ORG.DIN BLAJ A AJUNS LA 5% PIONUL PRINCIPAL ESTI TU !!!

  2. seby

    vineri, 09.02.2018 at 19:13

    Asta ii penibil ma . Poate el si-a luat salariul. E mai catolic ca si Papa.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Menţinerea în activitate a personalului angajat fără concurs în perioada stării de urgenţă, pe ordinea de zi a Guvernului

Publicat

Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de joi, prin ordonanţă de urgenţă, menţinerea în activitate, peste termenul pentru care a fost încadrat, a personalului angajat fără concurs în perioada stării de urgenţă din instituţiile din cadrul sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, Ministerului Sănătăţii şi unităţilor subordonate, unităţilor sanitare şi serviciilor de asistenţă socială în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

„În concret, prin proiectul de ordonanţă de urgenţă se propune ca personalul din instituţiile din cadrul sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, din Ministerul Sănătăţii şi unităţile subordonate, din unităţile sanitare şi din serviciile de asistenţă socială angajat fără concurs în temeiul dispoziţiilor art. 6 şi 16 din anexa 1 la Decretul 195/2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României ori, după caz, a dispoziţiilor art. 9 şi 25 din anexa 1 la Decretul 240/2020 privind prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul României, să poată fi menţinut în activitate peste termenul pentru care a fost încadrat, pentru o durată corespunzătoare celei prevăzute la art. 27 alin. (1) din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, respectiv pentru o durată determinată, ce nu poate depăşi 30 de zile de la data încetării stării de alertă”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Tot prin ordonanţă de urgenţă, Guvernul urmează să completeze OUG 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru părinţi în vederea supravegherii copiilor, în situaţia limitării sau suspendării cursurilor şcolare şi a OUG 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

„Prezentul act normativ completează OUG 147/2020 (…) cu prevederi care să asigure protecţia şi sprijinirea copiilor, a părinţilor acestora, dar şi a angajatorilor, în situaţia în care activitatea didactică în unităţile de învăţământ, inclusiv în cele de educaţie antepreşcolară şi preşcolară, se desfăşoară în scenariile 2 şi 3 prevăzute de Ordinul comun al ministrului educaţiei şi cercetării şi ministrului sănătăţii nr. 5487/1494/2020. Potrivit prezentului proiect de act normativ, numărul de zile libere se stabileşte pentru perioada stării de alertă, ori de câte ori, prin hotărâre a CJSU/CMBSU se stabileşte aplicarea unui dintre scenariile menţionate. De asemenea, se propune ca pentru aceste situaţii acordarea zilelor libere să fie limitată până la 31 decembrie 2020. Totodată, se propune reglementarea acordării zilelor libere plătite şi pentru alte situaţii stabilite prin Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de urgenţă sau ordin al ministrului educaţiei şi cercetării, situaţii care impun suspendarea temporară a cursurilor, cum ar fi, spre exemplu suspendarea cursurilor în timpul desfăşurării procesului electoral. Pentru toate situaţiile nou introduse se menţin aceleaşi condiţii de acordare prevăzute în OUG 147/2020”, conform notei de fundamentare a actului normativ.

sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Cum arată Hummer EV, ”monstrul” electric lansat de GM. Are 1000 de cai putere și ajunge la 100 km/h în 3 secunde

Publicat

General Motors a dezvăluit marți GMC Hummer EV, primul său pickup electric. Vehiculul are 1.000 CP și un preț de pornire de Prețul de start este de 112.595 de dolari.

Producătorul menționează că versiunea 2022 va scădea până la 100.000 de dolari, iar în 2023 vei mai scădea cu peste 10.000 de dolari.

Hummer EV patru uși, tracțiune integrală și trei motoare alimentate de un pachet de baterii din Ultium. Conform specificațiilor oficiale, aceste detalii sunt suficiente pentru o accelerație de la 0 la 100 km/h în doar 3 secunde. Având în vedere aspectul impozant și fapul că nu pare o mașină ușoară, nici autonomia de 560 de kilometri nu trebuie trecută cu vederea.

The 2022 GMC HUMMER EV’s design visually communicates extreme capability, reinforced with rugged architectural details that are delivered with a premium, well-executed and appointed interior.

Pare a fi cea mai fiabilă baterie a oricărui vehicul GM cu un propulsor electric. De asemenea, are direcție integrală, care îi permite să circule în diagonală într-un mod numit Crabwalk. Are panouri de acoperiș detașabile și un sistem de suspensie pneumatică care poate ridica vehiculul cu 15 centimetri.

Modelul inițial de lansare a ediției 1 vine doar în alb, cu un sistem interior „Lunar Horizon”.

Sursă foto: gmc.com

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ATENȚIE ȘOFERI: Cod Galben de ceață în județul Alba. Viziblitate redusă local sub 200 m și izolat sub 50 m. LOCALITĂȚI vizate

Publicat

ceata

O atenționare Cod Galben de ceață a fost emisă de meteorologi pentru județul Alba și alte județe din țară, joi, 22 octombrie. Până la ora 10:00, în mai multe localități se va semnala ceată care determină reducerea vizibilității sub 200 m și izolat sub 50 m.

Localități vizate în județul Alba: Alba Iulia, Aiud, Sebeș, Blaj, Ocna Mureș, Teiuș, Ighiu, Unirea, Vințu de Jos, Galda de Jos, Mihalț, Lopadea Nouă, Stremț, Sâncel, Șpring, Sântimbru, Lunca Mureșului, Ciugud, Șibot, Mirăslău, Săliștea, Bucerdea Grânoasă, Noșlac, Crăciunelu de Jos, Cricău, Rădești, Cut.

Atenționări similare sunt valabile și în localități din județele Covasna, Brașov, Mureș, Sibiu, Caraș-Severin, Arad, Hunedoara, Cluj, Teleorman, Harghita.

sursa: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Cele 27 de state membre UE au ajuns la un acord istoric cu privire la noua Politică Agricolă Comună

Publicat

Miniştrii Agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene au ajuns miercuri la un acord, după lungi negocieri, asupra unei reforme a noii Politici Agricole Comune (PAC), destinată să ţină cont mai mult de provocările climatice şi asupra mediului înconjurător.

„După o luptă îndelungată, am ajuns la un acord crucial”, a declarat miercuri dimineaţa ministrul german al Agriculturii, Julia Kloeckner, la finalul reuniunii miniştrilor europeni ai Agriculturii, care a avut loc la Luxemburg.

Oficialul german a dat asigurări că a fost găsit un echilibru între îngrijorările privind sustenabilitatea, constrângerile ecologice şi securitatea alimentară. Orientările adoptate de statele membre vor face obiectul negocierilor cu Parlamentul European, în ideea ca acestea să intre în vigoare începând din luna ianuarie 2023.

În centrul discuţiilor care au început luni a figurat sistemul „eco-schemelor”, propuse de Comisia Europeană (executivul UE) pentru a „înverzi” agricultura europeană prin remunerarea serviciilor făcute mediului înconjurător de către fermieri. Statele membre trebuie să ajungă la o majoritate calificată cu privire la valoarea, definiţia şi obiectivul acestor acestor servicii.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a susţinut la Consiliul AgriFish că România nu este de acord cu stabilirea unui procent obligatoriu pentru eco-scheme în noua Politică Agricolă Comună (PAC), mai ales pentru statele membre ale căror plăţi directe sunt sub 90% din plata medie europeană.

„Legat de arhitectura verde, de eco-scheme, România reiterează că statele membre ar trebui să aibă flexibilitatea de a decide în funcţie de nevoile specifice.

Am prefera să nu existe o alocare distinctă pentru eco-scheme. Oricum 20% din plăţile directe pentru eco-scheme este prea mult.

Considerăm că nu trebuie să se introducă un procentaj obligatoriu pentru statele membre ale căror plăţi directe sunt sub 90% din plata medie europeană”, a declarat Adrian Oros, în prima zi a reuniunii Consiliului AGRIFISH, unde a prezentat poziţia României privind Planurile Strategice ale noii Politici Agricole Comune (PAC).

Statele membre şi eurodeputaţii ar trebui să ajungă la un acord, până la începutul lui 2021, asupra regulilor care se vor aplica începând de la 1 ianuarie 2023.

Ssursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate