Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ioan Dîrzu, deputat PSD de Alba: „Sunt medici care câştigă în prezent sute de milioane de lei pe lună”


Publicat

Dirzu parlament

Deputatul PSD de Alba, Ioan Dîrzu, transmite precizări referitoare la nemulţumirile unor angajaţi de la Spitalul Judeţean Alba în legătură cu salariile şi la situaţia, în general, din sănătate.

“Marea majoritate a salariilor din sănătate au crescut substanțial. Sunt medici care câștigă în prezent sute de milioane de lei pe lună. Aceasta este realitatea. Acolo unde sunt probleme punctuale, Guvernul și sindicatele vor găsi împreună soluții pentru rezolvarea lor. Îmi pare rău că o parte din conducerea Spitalului Județean Alba face politică în loc de sănătate publică și execută comanda venită de la PDL Alba. Conducerea Spitalului uită că PDL a închis spitalele în județul nostru și foarte mulți bolnavi au rămas afară cu paturile în care erau spitalizați. Cum pot acum medici și cetățeni de bună-credință să mai aibă încredere în PDL pe tema spitalelor? De fapt, mai poate avea cineva încredere în PDL după ce i-a sărăcit și îmbolnăvit pe români?

Problema de fond nu o reprezintă salariile, care au crescut pentru toți angajații din sănătate. Sunt doar situații punctuale unde au fost scăderi ale veniturilor salariale (adică salarii + gărzi + sporuri + prime). Readuc aminte că Legea salarizării unitare a venit să echilibreze veniturile și să le raporteze la punctul de salariu. Înainte existau cazuri în care un medic rezident câștiga clât un infirmier, diferența făcând-o cumulul de sporuri si indemnizații.

Ministerul Sănătății va emite o circulară pentru toate spitalele ca să acorde stimulente pentru cei ale căror venituri, în februarie, sunt mai mici decât cele din ianuarie. Apoi după ce vor acorda toate salariile la finalul lunii și vor putea fi identificate toate situațiile punctuale unde au avut loc scăderi față de ianuarie, va avea loc o nouă discuție cu sindicatele pentru a se stabili o grilă de sporuri pe categorii de spitale.

Pentru că tot există critici absurde ale PDL cu privire la sistemul de sănătate, ar fi de menționat faptul că în acest an au fost 4.000 de noi angajări în sistemul de sănătate.

Politica PSD în domeniul sănătății își demonstrează beneficiile. După creșterea remarcabilă a salariilor medicilor, care a oprit exodul acestora din țară, angajările masive – 4000 în ianuarie – încep să rezolve criza acută de personal lăsată de guvernările anterioare.

Salariile de debutanți pentru noii angajați este una din cauzele scăderii mediei salariilor din sănătate în februarie, față de ianuarie.

Cei mai mulți dintre cei 4000 de noi angajați din ianuarie sunt tineri. Practic ei primesc salarii de debutanți, adică salarii mai mici, fapt care la nivelul întregului sistem sanitar a determinat firesc, în condițiile în care februarie are și cele mai puține zile lucrătoare  (8 față de 11 ianuarie) și o scădere a mediei salariale în februarie față de ianuarie ( -2,1% potrivit INS). Celor 4000 de noi angajați din ianuarie li s-a adăugat un număr aproximativ similar în februarie.

Pe de altă parte, creșterile consistente de salarii pentru medici și asistenți intrate în vigoare începând cu luna martie au determinat o reducere masivă a solicitărilor de plecare din țară ale acestora.

Astfel s-a redus cu 40% numărul de solicitări depuse la Colegiul Medicilor de persoane care doresc să profeseze în altă țară.

Simultan cu majorările salariale și noile angajări în sistem s-au făcut dotări masive cu aparatură medicală de înaltă specializare (12 CT, 21 RMN, 277 aparate de anestezie) și investiții în renovarea, dotarea a zeci de Unități de Primiri Urgențe și secții de spital în toată țara.

Este în derulare un program de înnoire a parcului de ambulanțe – vor fi cumpărate peste 2000 de ambulanțe.

De asemenea, prin acordul cu Banca Mondială se vor construi secții noi ATI și UPU, centre de mari arși, blocuri operatorii. Amplul proiect de redresare a  sistemului de sănătate va fi completat prin construcția spitalului republican și a spitalelor regionale.

Ca un element de noutate, anunț în premieră că se poartă discuții pentru finanțarea Spitalului Județean de Urgență Alba în  vederea dotării tuturor secțiilor cu aparatură de specialitate de ultimă generație și extinderea specializărilor, a blocului operator și a capacității de internare.  Există foarte multe persoane, la nivelul executivului și al Parlamentului, care își doresc să facă din spitalul de la Alba unul de rang regional”, transmite deputatul Ioan Dîrzu.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Alocațiile copiilor cresc cu 20% de la 1 februarie. Ministrul Muncii a anunțat ce se întâmplă cu a doua majorare

Publicat

Alocațiile copiilor cresc, de la 1 februarie, cu 20 la sută, a anunțat, miercuri seara, ministrul Muncii, Raluca Turcan. Despre a doua creștere, Turcan a spus că va discuta când va exista bugetul aprobat.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat, miercuri seara, la TVR, că alocațiile pentru copii cresc, de la 1 februarie, cu 20 la sută.

„Alocațiile vor intra de la 1 februarie, adică de săptămâna viitoare, majorate cu 20%. Pentru calendarul de majorare a alocațiilor avem o lege în Parlament și vom vedea dacă se menține și a doua tranșă”, a spus ministrul Turcan.

A doua tranșă de majorare a alocațiilor ar trebui să aibă loc în vara anului 2021.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Un tânăr deținut în Penitenciarul Aiud susține că medicul stomatolog i-a stricat dantura când i-a scos 2 dinți. Ce s-a întâmplat

Publicat

aiud penitenciar

Un tânăr deținut în Penitenciarul de Maximă Siguranță Aiud susține că medicul stomatolog al închisorii i-a distrus dantura, în timpul unei proceduri, și din acest motiv a cerut daune morale. 

Mai exact, în plângerea forumată, deținutul a declarat în data de 31 august 2020 a fost scos la cabinetul stomatologic pentru extracția unui dinte.

Acolo doctorul i-a spus că trebuie să-i scoată și un alt dinte. După ce a fost anesteziat, la nici 2 minute medicul s-a apucat să-i scoată dintele.

”După ce i-a scos un dinte, l-a durut foarte tare, iar din această cauză tânărul a început să plângă  și susține că a fost obligat de către doctor să înghită toată saliva cu sânge. Mai mult, tânărul a declarat că doctorul striga foarte tare la el.

De asemenea, tânărul a mai spus că la extracția celui de a doilea dinte, nu a mai suportat durerea și a sărit de pe scaun, se arată în motivarea Judecătoriei Aiud.

Câteva ore mai târziu, tânărul a fost dus la cabinetul medical din cauza faptului că i s-a umflat toată fața și i s-a administrat o fiolă de algocalmin.

Câteva zile mai tarziu i s-a dat un tratament cu antibiotic, iar timp de 9 zile nu ar fi putut să mănânce nici un fel de hrană a mai susținut acesta.

Acesta a mai spus în timpul procesului că i-a rămas un rest din dinte, șidoctorul refuză să îl mai primească la cabinetul stomatologic pentru investigații”, se arată în plangerea forumată de deținut.

Mai mult de atât, în timpul intervenției, tânărul susține că ”medicul i-a vorbit pe un ton ridicat spunându-i să înghită și a înghițit cu tot cu dinți, nu i s-a asigurat un vas în care să poată scuipa ce avea în gură”, se arată în motivarea instanței.

Poziția Penitenciarului Aiud

Reprezentații Penitenciarului au specificat că deținutul ”a fost pregătit pentru efectuarea extracției, respectiv anesteziat. În timpul efectuării manoperei, brusc, s-a ridicat de pe scaun și a spus că nu mai dorește să i se facă nimic, deoarece îl doare. I s-a propus suplimentarea anesteziei, deoarece unul dintre resturi era aproape extras. Nu a mai dorit să i se facă nimic și a părăsit încăperea.

Referitor la afirmația că a fost nevoit să înghită saliva cu sânge, nu este adevărată deoarece o manoperă sângerândă în cazul de față, extracția, se realizează prin tamponare cu comprese sterile, astfel încât sângele nu avea cum să fie înghițit. Mai mult decât atât nu avea cum să înghită un dinte, deoarece extracția nu a fost finalizată.

Referitor la afirmația deținutului că medicul ar fi strigat la el, medicul precizează că atitudinea sa față de deținuți a fost întotdeauna una corespunzătoare, atât din punct de vedere moral cât și deontologic, fapt care poate fi confirmat și de către asistentul medical de stomatologie prezent la incidentul menționat.

Următoarea prezentare la cabinetul stomatologic a fost în data de 07.09.2020, când i s-au administrat 4 tablete Larofen și 4 tablete Piafen, de către asistentul medical de stomatologie. Deoarece medicul se afla în concediu de odihnă, în perioada 02.09.-30.09.2020.

Medicul stomatolog consideră că dacă ar mai fi solicitat și în alte rânduri să fie prezentat la cabinetul stomatologic, cu siguranță ar fi fost prezentat, nicidecum nu se susține afirmația lui, că a fost refuzat de către medic, în perioada respectivă medicul fiind în concediu.

Referitor la acuzația că i-a fost refuzată cererea pentru a i se face un film dentar, medicul menționează că deținutul nu a solicitat acest lucru, fapt ce reiese și din studierea dosarului de cereri”, se mai arată în documentul citat.

În data de 18 decembrie, magistrații Judecătoriei Aiud au respins cererea tânărului deținut și l-au obligat pe acesta la plata a 200 de lei cu titlul cheltuieli de judecată.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Parcare supraetajată lângă Spitalul Județean Alba, proiect comun al Primăriei Alba Iulia și Consiliului Județean Alba

Publicat

Viceprimarul municipiului Alba Iulia, Marius Filimon, a anunțat pe contul său de Facebook două proiecte importante ale administrației locale.

Este vorba în primul rând despre o parcare supraetajată care va fi construită lângă Spitalul Județean de Urgențe Alba Iulia. Parcarea, spune Filimon, va fi funcțională anul viitor.

Potrivit unor surse Alba24, o parte din viitoarea parcare va fi rezervată pentru personalul medical, iar cealaltă va fi disponibilă ca parcare cu plată și abonament.

De asemenea, viceprimarul Filimon mai anunță stadiul proiectului centurii de nord a orașului.

Potrivit temei de proiectare, traseul obiectivului propus va începe din sensul giratoriu Alba Iulia Nord, către teritoriul administrativ al comunei Ighiu și va face legătura între DN 1 (E 81) și DN 74.

Va avea 4,6 kilometri pe teritoriul municipiului Alba Iulia și 1,4 pe cel al comunei Ighiu.

Postarea viceprimarului Marius Filimon:

”Ieri am avut o întâlnire cu președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, cu administratorul public la județului, Dan Popescu și cu primarul municipiului, Gabriel Pleșa, întâlnire la care am discutat pașii concreți pe care trebuie să-i urmăm pentru realizarea a doua investiții importante care vor fi făcute în parteneriat de Primăria Alba Iulia și Consiliul Județean Alba.

Prima se referă la centura de nord a municipiului, investiție care în acest moment urmează pașii legali. În câteva zile ne așteptăm să primim PUZ-ul împreună cu avizele aferente.

Din păcate, birocrația românească a făcut să existe niște întârzieri în obținerea acestor avize. Primăria Ighiu, al treilea partener, a început realizarea PUZ-ului pentru porțiunea de pe teritoriul ei. Lucrurile se mișcă.

Poate prea încet, dar se mișcă și ne luptăm cu legile, regulile și regulamentele care de multe ori îngreunează totul.

Celălalt subiect discutat a fost legat de parcarea etajată care se va realiza pe bd-ul. Transilvaniei, lângă Spitalul Județean de Urgență.

S-au stabilit etapele care trebuie parcurse și contribuția fiecărui partener în această primă fază a dezvoltării investiției respective.

Pe lângă documentele necesare, Primăria Alba Iulia va realiza un studiu de trafic pentru acea zonă, studiu necesar pentru a vedea modul de acces și de ieșire din parcare precum și modul în care va fi influențată circulația.

Dacă lucrurile merg așa cum ne-am propus, anul viitor ar trebui să fie funcțională această parcare” a scris pe contul său, viceprimarul Marius Filimon.

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Meteș: Opt copii buni la învățătură din cinci familii modeste au nevoie de rechizite pentru școală

Publicat

Opt copii ai unor familii din Meteș (județul Alba) au nevoie de rechizite pentru a merge la școală, potrivit voluntarilor de la Fapte bune din Alba. 

Copiii, cu rezultate foarte bune la școală, provin din 5 familii modeste, fără posibilități materiale. 4 dintre familii sunt monoparentale. 

Aceștia au nevoie de 23 caiete de matematică, 19 caiete tip dictando, 5 caiete de tip 1, 8 cutii creioane colorate, 8 penare, 8 stilouri, 8 blocuri de desen, 8 cutii acuarele, 5 truse geometrice, 5 dicționare ale limbii române pentru elevi.

În limita posibilităților, copiii au nevoie și de 8 ghiozdane și eventual niște haine.

Detalii despre cum pot ajunge rechizitele la copii se pot obține pe grupul de Facebook Fapte Bune din Alba.

Toți cei 8 copii au rezultate foarte bune la școală, fiind recomandați de educatoare și învățătoare.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate