Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ioan Dîrzu, deputat PSD: În lipsă de proiecte, PNL inventează minciuni și probleme în sistemul de învățământ

Publicat

Dirzu parlament

Deputatul PSD de Alba, Ioan Dîrzu, a transmis că moțiunea simplă a PNL îndreptată împotriva ministrului Educației este fără temei.  Potrivit acestuia, acuzele nu sunt susținute de realitate și argumente. „Este ridicol să depui o moțiune în care acuzi salarizarea nestimulativă a profesorilor cu doar câteva zile după ce acestea au crescut cu 20% pe net”, a precizat Ioan Dîrzu.

„Școala reprezintă, cu adevărat, o prioritate în guvernarea PSD-ALDE și orice om de bun simț constată acest lucru măcar și din faptul că salariile dascălilor au crescut în trei rânduri – cu 15% în 2017, cu 4,3% din ianuarie 2018 și cu 20% din martie 2018 și că la 15 septembrie, anul trecut, școala a început cu manuale noi, pentru prima oară, după mulți ani (lucru nereușit vreodată de către guvernarea PDL, cea care acum face discursul public al liberalilor). Cumulat, salariile profesorilor au crescut cu 44% pe net de la începutul guvernării.

PNL face, în mod politicianist, din țânțar, armăsar! Salariile n-au întârziat; pur și simplu s-a schimbat data de acordare, urmare firească a faptului că, la solicitarea sindicatelor din învățământ, salariile din sistemul de educație sunt acum asigurate și plătite direct de ministerul Educației. Astfel data de plată a salariilor pentru MEN și toate unitățile de învățământ și din subordine/coordonare este stabilită pentru ziua de 14 a fiecărei luni. În luna februarie, salariile au fost plătite la termen, mai puțin în Municipiul București, unde – din cauza volumului mare de lucru – au fost întârzieri, de 1-2 zile, la unele unități de învățământ.

Guvernarea PSD-ALDE a organizat concursuri profesionale, pentru funcțiile de conducere – directori și directori adjuncți – pentru prima oară în ultimii 8 ani. 7164 de astfel de funcții – 83% din totalul de 8632 – au fost obținute în urma concursurilor, fără nicio ingerință politică! Reamintesc evenimentele nefericite de la momentul venirii alianței DA (PNL+PD) la guvernare când, în județul Alba spre exemplu, a fost dat afară până și personalul administrativ din școli. Nu mai discutăm despre inspectori și directori, dați abuziv afară din funcții.

Discursul PNL este penibil! Salariile tocmai au crescut cu 20%! Nu există nicio problemă, de nicio natură, care să afecteze salariile. Această gogoriță a tot fost rostogolită și anul trecut. Bugetul anului 2018 e public, a fost votat în Parlament și se poate vedea fiecare alocare.

În mod constant și voit, se face confuzia între școală ca structură arondată – respectiv clădirea unde învață copii – și unitatea de învățământ ca personalitate juridică. O școală se închide, doar de către Consiliul Local, când nu mai are sau are prea puțini elevi, situație în care se asigură transportul copiilor la o școală apropiată, dar se poate redeschide anul ulterior. Nici măcar Consiliul local, cu atât mai puțin Guvernul, nu poate închide în mod arbitrar o unitate de învățământ.

Concret, în anul școlar 2017-2018, numărul de unități care nu au școlarizat este de 159;  pentru anul școlar 2018-2019 se estimează că doar 121de unități nu vor școlariza din lipsă de elevi sau din cauza numărului prea mic de elevi. Deci, este evident, că  sunt 38 de școli care se reactivează în următorul an școlar, comparativ cu cel in curs, adică se redeschid școli și nu se închid ori desființează.

Bugetul educației în 2018 este mai mare cu 3 miliarde lei față de bugetul 2017. Niciodată PNL sau alt partid nu va putea să asigure un astfel de buget educației din România”, a transmis Ioan Dîrzu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax