Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Ioan Dîrzu (PSD Alba): “Am propus reînființarea Cancelariei Prim-ministrului în Codul administrativ”

Publicat


dirzu

Deputatul PSD de Alba, Ioan Dîrzu, consideră că România are nevoie de o strategie națională de dezvoltare, astfel că a propus reînființarea Cancelariei Prim-ministrului în Codul administrativ.

“Este imperativ necesar pentru viitorul nostru ca România să intre în rândul țărilor civilizate și să-și proiecteze strategic obiectivele, pe termen mediu și lung. Trebuie să ieșim din logica de pompier, în care guvernul doar reacționează și stinge incendii.

Există deja un proiectul de lege asumat de Guvern și trimis Parlamentului care instituie obligația elaborării şi actualizării Strategiei de dezvoltare economică şi socială a României pe termen lung, sub denumirea Strategia „România 2040”. Este un demers util și necesar asumat de PSD și propus tuturor forțelor politice.

Mai mult, cu ocazia adoptării Codului Administrativ al României de către Parlament, am propus reînființarea Cancelariei Prim-ministrului, structură fără personalitate juridică aflată în directa subordonare a prim-ministrului, care să îndeplinească funcția de planificare, coordonare și control la nivelul Guvernului. Această structură, care a mai existat în trecut, dar care a fost folosită în mod meschin de către tehnocrați, va avea menirea să creeze, implementeze, monitorizeze și controleze strategia de dezvoltare a României pe termen mediu și lung, precum și să monitorizeze și evalueze strategiile sectoriale ale ministerelor.

Pe vremea tehnocraților, Cancelaria era folosită pentru a face propagandă în favoarea lui Cioloș și deservea proiectelor și organizațiilor străine (Banca Mondială), nu intereselor strategice naționale. Vom crea o cancelarie care să fie un Strategy Unit autentic și exclusiv în folosul Guvernului și al României, nu al străinilor.

Actuala guvernare PSD-ALDE este prima care conduce țara coerent, prin aplicarea unor programe, asumarea și îndeplinirea unor obiective propuse oamenilor și votate și nu bazate pe istoricul cheltuielilor, cum se făcea până acum. În acest mod de acțiune se încadrează și alocarea, în învățământul superior, a 5000 de locuri, în acord cu domeniile prioritate de dezvoltare ale țării și cu anticipările de pe piața muncii. Regret că unele universități, din lăcomie și goană după a face politică de partid, nu înțeleg că oferta educațională se corelează cu piața muncii.

Un astfel de proiect de dezvoltare strategică a țării, pe termen lung, este nu doar vital ci și oportun. Proiectul de lege propus este pentru deschiderea dezbaterilor pe acest subiect, pentru ca România, prima oară după Revoluție, să aibă o instituție menită să conceapă și să urmărească dezvoltarea strategică.

A-i nega necesitatea din rațiuni politicianiste este o abordare obtuză și rudimentară. Din păcate, PNL, odată-n plus, face dovada că nu se poate ridica deasupra intereselor meschine de partid pentru binele României. Cei de la PNL au sărit cu critica înainte să înceapă dezbaterea, ceea ce denotă atitudinea anarhistă și distructivă pe care o promovează.

Nu există țară civilizată, responsabilă, care să nu aibă organisme speciale pentru programare economică strategică pe termen lung (Strategy Unit și Delivery Unit). Franţa are France Strategie – Comisariatul General pentru Strategie și Prognoză, Olanda are Biroul pentru analiza politicilor economice (CPB), Marea Britanie se bazează pe Departamentul pentru Comunităţi şi Administraţia Locală (Department for Communities and Local Government – UK). În SUA funcționează Asociaţia Americană de Planificare (APA). Canada se bazează pe ISED (Innovation, Science and economic development, Canada)

În România acest rol va fi preluat de Consiliul pentru Programare Economică și Cancelaria Prim-ministrului – Direcția de Coordonare Politici și Porgrame”, a transmis deputatul Ioan Dîrzu.


TOP articole in ultimele 3 zile


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO-VIDEO: PANICĂ la Sebeș din cauza unui FUM GROS și NEGRU emanat de o instalație de pe platforma Kronospan

Publicat

Mai mulți cetățeni din Sebeș au semnalat miercuri, 29 ianuarie, în jurul orei 15:15, prezența în aer a unui fum negru și gros, care ieșea din instalațiile de pe platforma Kronospan. UPDATE, ora 16:25 – Cauza incidentului. Potrivit șefului Gărzii de Mediu Alba, Dănuț Hălălai, problema a fost cauzată de un senzor defect la uscătorul […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Guvernul și-a angajat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. Replica PSD: Moțiune de cenzură, joi dimineață

Publicat

Parlamentul s-a reunit, miercuri, în şedinţă comună, în sesiune extraordinară, pentru angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Liberalii din executiv au decis ca alegerile locale, care ar urma să aibă loc în iunie, să se desfăşoare în două tururi şi nu în unul. După asumarea răspunderii, există un […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Biserica Catolică din Italia schimbă rugăciunea Tatăl Nostru: ”Și nu ne abandona în ispită”. Când intră în vigoare modificarea

Publicat

papa la blaj

Biserica catolică din Italia va folosi o nouă versiune a rugăciunii Tatăl Nostru, iar invocația ”Nu ne duce pe noi în ispită” va fi înlocuită cu ”Nu ne abandona în ispită”. Anunțul a fost dat ieri, 28 ianuarie a.c., de arhiepiscopul Bruno Forte, al arhidiecezei de Chieti, în numele Conferinței Episcopale Italiene. ”Liturghierul cu noua […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Starea pârtiilor de la Șureanu. Se anunță un sfârșit de săptămână plin de zăpadă

Publicat

Condiții perfecte pentru schi la Șureanu. Administratorii pârtiilor anunță un weekend cu multă zăpadă. Se schiază pe toate pârtiile  ”Revenim cu multă zăpadă și voie bună de la Șureanu! Datorită zăpezilor abundente căzute în ultimele zile vom ține evenimentul cu prietenii noștri de la Winter Tour (DJ, apres-ski party, plus multe activități) în acest weekend […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate