Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ioan Dîrzu (PSD Alba): Dacă e 1 Iunie trebuie să vorbim despre educația și protecția socială a copiilor din România

Publicat

Ioan Dirzu

După Ziua Națională a României, 1 iunie ar trebui să fie cea mai importantă sărbătoare din țară. Vorbim despre copii, despre viitor, despre speranțele lor și ale noastre. Trebuie să vorbim despre ce putem face noi pentru ei, cum le putem îmbunătăți traiul în România, cariera și viața în general.

Chiar Constituția României instituie un regim special de protecție din partea statului pentru copii și tineri. Astfel, trebuie să avem în vedere creşterea gradului de securitate socială, dar și responsabilizarea individuală, printr-o politică socială centrată pe copil şi familie, care să încurajeze o dezvoltare demnă, bazată pe un sistem integrat de servicii şi prestaţii sociale.

Copiii și familiile din România se confruntă în continuare cu probleme care le afectează atât prezentul, cât și viitorul. Eforturile guvernării trebuie să fie canalizate cu preponderență către: investirea în copilăria timpurie, îngrijirea sănătății, educație de calitate, precum și în îngrijirea bazată pe serviciile din comunitate și serviciile de reabilitare; sprijinirea familiilor și persoanelor care îngrijesc copii, astfel încât să se asigure condițiile de bază necesare acestora și stabilitatea familiei.

Până în anul 2020 este datoria noastră, a clasei politice din Parlament și Guvern, să aducem alocațiile copiilor din România la nivelul celor din alte state UE. PSD trebuie să continue bunele practici în privința creșterii alocației copiilor care, din punctul meu de vedere, ar trebui să ajungă la jumătate din salariul minim net pe economie. Trebuie să ne asigurăm ca, în România, creșterea și educarea copiilor să nu mai fie o povară, ci o bucurie pentru părinți. Trebuie să facem tot ce ne stă în putere să asigurăm o copilărie fericită, fără griji și neajunsuri, pentru toți copiii acestei țări.

Mă bucur că Partidul Social Democrat a reușit operaționalizarea instituției Avocatul Copilului, cu mandat clar de apărare a drepturilor copilului. Trebuie să oprim abuzurile din familie, școli și societate asupra copiilor. Nu vreau să mai văd în România de mâine copii bătuți de părinți sau profesori. Nu vreau să mai văd copii români închiși, sechestrați sau supuși muncii forțate. Nu vreau să mai văd părinți care, pe stradă, își lovesc copiii. Aceste barbarisme nu mai fac parte din lumea noastră civilizată și trebuie să le punem capăt acum.

Prin Programul de guvernare2 018-2020, PSD nu uită nici de copiii instituționalizați. Ne-am asumat asigurarea unui mediu familial de îngrijire pentru toți copiii din instituții, prin continuarea procesului de dezinstituționalizare și asigurarea tranziției către îngrijirea în comunitate. Sper ca Guvernul să accelereze înființarea celor 8 centre regionale specializate pentru asistarea copiilor instituționalizați, cu tulburări de comportament.

Pe această cale, îndemn autoritățile administrației publice locale să deschidă bine ochii la nevoile copiilor. Măriți cuantumul burselor școlare, asigurați condiții de învățare moderne, terenuri de sport și spații de agrement. 1 Iunie ar trebui să fie un moment al bilanțului și al priorităților pentru investiții locale în folosul copiilor, nu doar al împărțirii de înghețată în curtea școlii.

Nu în ultimul rând, trebuie să constatăm faptul că noile generații de copii sunt tot mai inteligente, mai mature, mai aplecate către ceea ce îi înconjoară. Discernământul lor este mult mai dezvoltat față de cel al generațiilor de acum 20 sau 40 de ani. În acest context, trebuie să ne punem serios problema acordării unor noi drepturi politice pentru copii. Dreptul de a alege de la vârsta de 16 ani trebuie să devină, în scurt timp, o realitate în statul nostru.

În final, le urez un călduros ”La mulți ani!” tuturor copiilor din România și în special celor din județul Alba și îi îndemn să fie tot mai curioși, mai critici, mai visători și să nu se abată de la idealurile lor. Politicienilor și administrației publice le doresc să fie mai preocupați de nevoile copiilor și de îmbunătățirea calității vieții lor.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax