Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ioan Dîrzu (PSD Alba): “Noua lege a pensiilor este piatra de temelie a unei echități sociale pentru pensionari”

Publicat

Ioan Dirzu

Noua Lege a pensiilor va intra în curând în procedura de dezbatere parlamentară, în regim de urgență, anunţă deputatul PSD de Alba, Ioan Dîrzu. Politicianul consideră că este o lege apreciată de federațiile de pensionari și reflectă aproape 100% dorințele oamenilor.

“Pentru a acoperi toate majorările, s-au adăugat 40 de miliarde de lei față de cei 80 de miliarde de lei pe care deja îi avem pregătiți. Nu vrem să facem o lege inaplicabilă, ci una care dublează pensiile până în 2021, cu creșteri în fiecare an.

În ultimii doi ani am pornit de la 871 lei și am ajuns la 1100 de lei punctul de pensie, anul viitor se va ajunge la 1265 lei, în 2020 se va ajunge la 1775 lei. În 2021, punctul de pensie va fi 1875 de lei, se va intra și pe noua formulă de calcul care va aduce o nouă majorare.

Legea a introdus o serie de beneficii. Cei care sunt la ora actuală pe indemnizația socială minimă de 640 de lei, nu vor mai crește în același ritm cu pensionarii care sunt acum la 640 lei, dar  care au contribuit 35 de ani. Aici va fi o departajare clară și în funcție de numărul de ani lucrați. Deja am eliminat o inechitate.

O altă măsură este ca pensiile femeilor față de cele ale bărbaților erau în avantaj. Egalizăm și asta. Nu este normal ca persoane care au lucrat același număr de ani, au același număr de puncte, să aibă pensii diferite doar pentru că sunt bărbați sau femei.

De asemenea, sunt pensionari care au lucrat la fel, același număr de ani, au contribuit la fel au același punctaj, dar pentru că au ieșit la pensie pe legislații diferite în ani diferiți până acum aveau pensii diferite. Noua formulă de calcul ne-a permis să corectăm toate aceste inechități. Ar fi sigur principalele lucruri care interesează pe pensionari.

La pensie pentru limita de vârstă va  exista o posibilitate să ieși cu 5 ani mai devreme dacă ai cu 8 ani peste stagiul de cotizare, posibil ca cineva să fi început să lucreze de la 16 ani sau să aibă perioade asimilate, facultate, masterat, armată, concediu de maternitate etc. Vor putea să se pensioneze cu 8 ani mai devreme fără să fie penalizați.

Încă sunt binevenite propunerile asociațiilor de pensionari, ale experților în legislația muncii și protecție socială, chiar și a opoziției politice. Din păcate, de când s-a lansat proiectul Legii pensiilor, PNL nu a făcut decât să dezinformeze. Înțeleg că PNL nu e în stare să scrie măcar un text de lege pe care CCR să nu-l declare neconstituțional, dar îi rog ca măcar de data aceasta să se concentreze, să nu mai mintă și eventual să vină cu soluții la problemele pensionarilor pe care îi reprezintă sau cel puțin credem că ar trebui să-i reprezinte”, precizează deputatul Ioan Dîrzu, într-un comunicat de presă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax