Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ioan Dîrzu (PSD Alba): România trebuie să-și modernizeze legislația. Un Cod al societăților, soluție optimă


Publicat

Deputatul PSD de Alba, Ioan Dîrzu, îi solicită ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, şi ministrului pentru Mediu de Afaceri, Comerţ și Antreprenoriat – Ştefan Radu Oprea, detalii despre oportunitatea adoptării unui nou Cod al societăților.

“Există o opinie generală și comună a juriștilor români conform căreia Legea nr. 31/1990 a societăților ar necesita o modificare de substanță, o modernizare și adaptare la realitățile actuale în raporturile dintre profesioniști. Legea, inițial adaptată și reflectând stadiul de dezvoltare al științei dreptului la nivelului anului 1990 (principala sursă de inspirație a legii fiind Codul comercial Carol al II-lea), a suferit numeroase modificări, datorită nevoii de adaptare la noi realități juridico-economice, pe de o parte, respectiv datorită cerințelor de implementare a directivelor europene de drept societar, pe de altă parte. Însă aceste modificări, uneori insuficient integrate în concepția unitară a legii, au cauzat în timp diminuarea coerenței interne a legii.

Aceiași juriști și doctrinari vorbesc despre adoptarea unui cod al societăților. Potrivit art. 18 din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, în vederea sistematizării și concentrării legislației, reglementările dintr-un anumit domeniu sau dintr-o anumită ramură de drept, subordonate unor principii comune, pot fi reunite într-o structură unitară, sub formă de coduri.

Un Cod al societăților nu ar reglementa doar cele cinci societăți (foste comerciale), ci ar întruni reglementările dispersate în sistemul juridic referitor la celelalte forme societare. Ar trebui să avem în vedere în primul rând societățile cooperative (Decretul-lege nr. 66/1990 privind organizarea și funcționarea cooperației meșteșugărești, Legea nr. 566/2004 a cooperației agricole, Legea nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației). De asemenea, și normele referitoare la grupurile de interes economic ar trebui incluse în noul Cod al societăților, reglementate, în prezent, total neadecvat, printr-o lege care privește măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, pentru prevenirea și sancționarea corupției (respectiv Legea nr. 161/2003), ceea ce nu are nicio legătură cu grupurile de interes economic. Reglementările privitoare la statutul instituțiilor de credit, al societăților de asigurare ar putea fi integrate de asemenea în acest nou cod, respectiv prevederile care se referă la organizarea și funcționarea internă a societăților emitente de valori mobiliare. În schimb, reglementările de drept public, privind înregistrarea sau autorizarea societăților nu trebuie incluse în acest nou Cod, fiindcă privesc condițiile de acces și funcționarea externă a societății, pe piață, făcând obiectul reglementării din alte ramuri de drept, și nu a dreptului privat. În schimb, reglementarea generală a registrului comerțului, care poate fi redenumit registrul profesioniștilor, dacă se dorește o consecvență terminologică, ar trebuie introdusă în noul Cod.

Desigur, adoptarea acestui Cod, bazându-se doar la cuprinderea unor texte de lege aflate deja în vigoare în prezent într-o nouă reglementare unitară, ar avea avantaje minime, doar de sistematizare, fiind de fapt un codex, dacă la baza noii reglementări nu s-ar afla și o concepție unitară de reformă. România trebuie să-și modernizeze legislația societăților, pentru că altfel se va regăsi într-o situație de dezavantaj competițional accentuat față de alte state europene.

Un Cod al societăților ar reprezenta o soluție optimă. Domeniul de reglementare al unui nou cod îndeplinește cerințele impuse de prevederile art. 18 din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, respectiv este vorba despre un domeniu subordonat unor principii comune, care poate fi reunită într-o structură unitară, sub forma unui cod.

Partidul Social Democrat, prin Programul de guvernare 2018-2020, și-a propus Codificarea pe domenii de activitate şi eliminarea normelor metodologice din legi”, transmite deputatul.

Acesta solicită răspuns la următoarele întrebări:

“1.  Există o intenție/ inițiativă a Ministerului Justiției, respectiv a Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat privind elaborarea unui proiect de lege privind un cod al societăților?

2. Cum apreciați inițiativa inițierii unei astfel de inițiative legislative de către Parlament?

3. În cazul în care răspunsul la prima întrebare este unul negativ, puteți dispune constituirea unui grup de lucru ministerial care să analizeze propunerea elaborării unui cod al societăților?”ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. vitan.sandu

    miercuri, 02.05.2018 at 10:51

    Corect, incorect coane darzule! Legea 31, asa cum a fost completata si modificata in timp, este una din cele mai bune pe care le mai avem. Codul fiscal l-ati cam facut varza (mai ales cu interventiile puberului misa). La legile justitiei si la codurile penale sapati din greu. A ramas legea 31. Dati-i la cap si asteia.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Raed Arafat, declarații despre imunitatea dată de vaccin. Deplasările în străinătate, fără carantină pentru persoanele vaccinate

Publicat

Secretarul de Stat, Raed Arafat, a spus că analiza perioadei de imunizare după vaccinul anti-Covid este încă în analiză: ”nimeni nu poarte să vină să zică cu certitudine că imunitatea durează trei ani pentru că vaccinul nu există de trei ani”. 

Acesta a mai adăugat că cei care se vaccinează împotriva COVID-19 au şansa ca la vară să meargă în concedii, în străinătate, fără a fi obligaţi să stea în carantină.

Principalele declarații ale lui Raed Arafat:

„La acest moment, până acum, din momentul în care am început să ne vaccinăm și de când au fost testările înainte știm că imunitatea continuă.

Pentru că persoanele care au fost testate și au intrat în studii, ele în continuare sunt evaluate la numărul de anticorpi, la imunitate – dacă scade, dacă rămâne, dacă dispar anticorpii, dacă nu dispar.

Cu cât trece timpul mai mult și semnalele sunt că imunitatea este valabilă și acum înseamnă că timpul se prelungește. Deci la acest moment chiar vreo 6-8 luni, deja au făcut teste pentru cei care au fost vaccinați și nimeni n-a venit să zică – «Atenție, a scăzut!».

Și cu cât timpul trece și testele demonstrează că anticorpii sunt prezenți, cu atât valabilitatea acestei vaccinări este mai lungă.

În acest moment nimeni nu poarte să vină să zică cu certitudine că imunitatea durează trei ani pentru că vaccinul nu există de trei ani, ci există de câteva luni.

Din cauza asta spunem că analiza pe durata imunității, dovada ei este trecerea timpului și testele care se fac pe cei care au participat la studii și care, din ce am înțeles, urmează să fie testați periodic timp de doi ani cel puțin.”

Declarații făcute la Digi24.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Aproape 700 de persoane imunizate anti-COVID, luni, în județul Alba. Nu au apărut reacții adverse și nu s-au irosit doze

Publicat

Luni, 18 ianuarie, în județul Alba au fost imunizate anti-COVID în total 690 de persoane, potrivit reprezentanților DSP Alba.

540 de cetățeni u fost vaccinați în centrele fixe din județ amenajate pentru faza II (240 la Alba Iulia, 66 la Aiud, 60 la Sebeș, 60 la Blaj, 60 la Cugir, 54 la Câmpeni).

Alte 102 de persoane au fost vaccinate în centrele din faza I (72 cadre medicale imunizate la Centrul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia și 30 de cadre medicale imunizate la Centrul Spitalului Municipal Sebeș).

De asemenea, 48 de persoane au fost imunizate de echipele mobile în centre rezidențiale din județ.

Nu au fost raportate pierderi de vaccin și nici nu au fost semnalate reacții adverse imediate.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Uniunea Europeană a început discuțiile cu privire la certificatele de vaccinare anti-Covid pentru călători

Publicat

Țările membre ale Uniunii Europene au început, luni, să discute dacă cei care se vaccinează anti-Covid ar trebui să aibă o libertate de mișcare mai mare vara aceasta față de restul populației, transmite Reuters.

Miniștrii celor 27 de state membre au discutat și despre o coordonare mai bună pentru distribuția vaccinurilor după ce mai multe ţări au spus că primesc stocuri de vaccinuri pentru Covid-19 mai mici decât se aşteptau şi s-au plâns de incertitudinea privind livrările viitoare, însă, subiectul va fi reluat la sfârșitul acestei săptămâni.

Păreri împărțite din partea liderilor țărilor UE despre existența certificatelor de vaccinare

Săptămâna trecută, ministrul de externe al Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a propus ideea unui certificat european de vaccinare, care să permită deținătorilor să reia călătoriile transfrontaliere care au fost grav afectate de pandemie și astfel, să ajute la revitalizarea turismului.

Totodată, ministrul german de externe, Heiko Maas, a susținut că persoanele vaccine ar trebui să revină curând în restaurante și cinematografe, în timp ce alți miniștri au criticat acest punct de vedere.

La rândul său, vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a declarat că este foarte important să se sublinieze faptul că vaccinarea este voluntară și astfel fiecare alege dacă vrea sau nu să fie vaccinat. De asemenea, a mai adăugat că persoanele care nu pot sau nu doresc să se vaccineze nu ar trebui să aibă drepturi limitate.

Cu toate acestea, vaccinarea ar putea deveni o condiție pentru călătorie, la fel cum este în momentul de față cu testele Covid.

„Vor exista diferite opțiuni pentru modul în care ne ocupăm de călătorie, s-ar putea adăuga posibilitatea certificatului electronic de vaccinare”, a mai spus președintele Comisiei Europene.

În ce măsură pot transmite virusul cei vaccinați?

Pe de altă parte, reprezentantul Germaniei, Michael Roth, a susținut că este foarte important să se stabilească dacă persoanele vaccinate pot transmite sau nu virusul altor persoane.

Pentru moment, UE lucrează pentru a se asigura că datele privind vaccinarea pot fi colectate electronic într-o formă comună. Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor va începe să colecteze date din această săptămână cu privire la vaccinurile livrate şi vaccinările pe ţară.

Totodată, Sefcovic a spus că ţările UE trebuie să se sincronizeze într-o mai mare măsură pentru a ajuta la menţinerea deschiderii pieţei sale unice, care permite libertatea de circulaţie a persoanelor şi a lucrătorilor.

sursa: reuters.com, digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Un angajat din doi ia în calcul schimbarea locului de muncă în acest an. Care sunt motivele

Publicat

Mai mult de jumătate dintre angajaţii români (54%) spun că se gândesc să-şi schimbe locul de muncă anul acesta, iar 28% au făcut chiar paşi concreţi în această direcţie, potrivit unui sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs.

„Chiar dacă 2020 a fost plin de provocări din punct de vedere profesional, cu mult efort şi stres, numărul celor care iau în calcul o schimbare de job este mai mic decât la începutul anului trecut, când şase din zece angajaţi români se declarau nemulţumiţi de situaţia lor profesională şi se gândeau să-şi schimbe locul de muncă”, susţin autorii sondajului.

Aproape 29% dintre respondenţii la sondajul BestJobs afirmă că aveau în plan să-şi schimbe locul de muncă de dinainte de pandemie, pentru că îşi doresc o nouă provocare în carieră, deşi perspectivele salariale rămân în continuare principalul criteriu în funcţie de care cei mai mulţi angajaţi români (39%) aleg un job sau altul.

Pentru 27%, însă, principalul motiv pentru care schimbarea jobului a devenit o prioritate în noul an este că nu consideră că au suficiente oportunităţi de dezvoltare profesională la actualul loc de muncă.

Totodată, mai mult de 15% dintre respondenţi analizează chiar opţiunea de a-şi schimba complet domeniul de activitate, iar 19% se gândesc acum mai mult decât înainte de pandemie la perspectiva unui job în străinătate.

Potrivit sondajului, în privinţa beneficiilor extrasalariale, cei mai mulţi angajaţi îşi doresc ca angajatorul să le ofere în acest an bonusuri de performanţă (58%) şi programe de dezvoltare profesională (48%), dar contează pentru mulţi dintre ei şi asigurările de sănătate private (24%), pensiile private (22%) sau programele de mentorat şi de dezvoltare personală (21%).

Cea mai mare temere a angajaţilor români în ceea ce priveşte situaţia profesională în 2021 este că le vor scădea veniturile (28%), în timp ce 27% se tem că ar putea prelua mai multe responsabilităţi din cauza lipsei de personal.

„Dacă în acest moment angajatorul i-ar anunţa că urmează să le scadă salariul, aproape 57% dintre respondenţii la sondajul BestJobs spun că ar accepta, dar şi-ar căuta imediat un alt job. Doar puţin peste 15% dintre angajaţii intervievaţi afirmă că şi-ar da demisia pe loc”, se menţionează în comunicat.

Sondajul a fost efectuat în perioada 5 – 12 ianuarie, pe un eşantion de 1.171 de utilizatori de internet.

BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România. Cu o experienţă de peste 18 ani în domeniu, BestJobs a fost implicată în transformarea şi inovarea industriei de recrutare online şi integrează astăzi tehnologii digitale de ultimă generaţie pentru a oferi cele mai eficiente soluţii de angajare.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate