Connect with us
Publicitate

POLITICA

Ioan Dîrzu (PSD): „Atacul BNR la adresa Guvernului îmi aduce aminte de ce Isărescu a pierdut alegerile”

Publicat

Ioan Dirzu, deputat PSD de Alba

„Pentru un bugetar care câștigă 43.000 lei pe lună, lui Mugur Isărescu îi e ușor să spună altora ”să strângă cureaua”. Este singurul lucru pe care știe să-l spună acest om cu gândire neoliberală care, atunci când a avut șansa să guverneze România, a înfometat-o. Politica neoliberală a lui Isărescu, de a nu cheltui banul public pe servicii sociale, ci doar pe salarii nesimțite ale unor șefi de instituții, e filosofia pe care au moștenit-o Boc și Cioloș mai târziu.

Oficialii BNR vorbesc despre posibilitatea unei noi crize economice în România, o criză născută din ura unor neoliberali împotriva celor mulți și neajutorați. Mugur Isărescu a atras atenția Guvernului că dacă nu ține cheltuielile în frâu, atunci riscăm o aterizare forțată a economiei.

BNR se comportă din ce în ce mai mult ca un partid de opoziţie, unul neoliberal și antiromânesc. În loc să își facă datoria și să manifeste o atitudine echilibrată, BNR acționează din ce în ce mai mult în maniera unor vendete personale cu diverși politicieni.

Rolul principal al BNR este politica fiscală şi controlul inflaţiei prin supravegherea preţurilor. Orice problemă care există în această privinţă trebuie lămurită cu Guvernul într-un cadru instituțional, nu prin mesaje publice apocaliptice care generează panică în piață și ură de clasă.

Guvernul și-a făcut datoria. A asigurat creșterea economică, a respectat criteriile de stabilitate macroeconomică: s-a încadrat în țintele de deficit, a diminuat datoria publică și a redus ponderea împrumuturilor pe termen scurt la 5% din totalul datorie guvernamentală. De asemenea, politicile fiscale ale Guvernului au avut un impact scăzut asupra inflației: doar 0,3 puncte procentuale din inflație sunt în urma revenirii accizelor la nivelul lăsat de Guvernul Cioloș.

Prin urmare, evoluția inflației nu poate fi aruncată de BNR în sarcina Guvernului. BNR trebuie să își asume eșecurile repetate în politica monetară în ceea ce privește gestionarea inflației și a cursului valutar. În ultimii 10 ani, într-un singur an, BNR a reuşit să se încadreze în ţintele de politică monetară. Cu toate acestea oficialii BNR au încasat bonusuri de performanță deși au eșuat în principala lor sarcină.

BNR trebuie să se abțină să mai lanseze mesaje apocaliptice în spațiul public pentru că mesajele BNR generează mișcări și consecințe în piața românească. Dacă are unele observații privind politicile guvernului trebuie să le lămurească cu miniștri de resort înainte de a face anunțuri publice. Cred că e momentul să-l invităm pe guvernatorul BNR în fața Parlamentului, instituție pe care a frecventat-o din ce în ce mai puțin în ultimii ani. BNR se află sub control democratic parlamentar iar Parlamentul trebuie să-și exercite acum acest control”.

Ioan Dîrzu, Deputat

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax