Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ioan Dîrzu (PSD): Realizarea programelor ce revin agriculturii din Programul de Guvernare 2017-2020

Publicat

ioan darzu

Deputatul PSD de Alba Ioan Dîrzu a prezentat realizarea programelor ce revin agriculturii, din Programul de Guvernare 2017-2020. Totodată, acesta a transmis și o situație a producțiilor la culturile la care s-a încheiat recoltatul.

„În acest an, am reușit cu pași modești să aducem agricultura românească pe locul său bine meritat în Europa. Agricultura a devenit din nou o prioritate națională iar Partidul Social Democrat va face tot ce-i stă în putere pentru a-și respecta angajamentele față de agricultorii români.

Pentru că, și de această dată, cifrele vorbesc de la sine, permiteți-mi să vă prezint câteva obiective atinse în domeniul agriculturii:

1.Creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene

În anul 2017, România a fost de trei ori pe primul loc în accesarea fondurilor europene: în lunile martie și august la accesarea sumelor din FEGA și în trimestrul II la accesarea sumelor din FEADER.

Pe trimestrul II 2017, Romania a ocupat primul loc la absorbția celei mai mari sume din FEADER cu 313, 7 milioane euro (înaintea Poloniei, Italiei, Germaniei si Franței).

2. Implementarea primului program de sprijinire a produselor deficitare: Tomate în spații protejate.

Programul reprezintă o reușită și este foarte apreciat de legumicultori. Până în prezent s-au înscris în program un număr de 9.350 legumicultori. Au beneficiat de ajutorul de 3000 euro un număr 4.397 fermieri care au încasat 59,3 milioane lei. Aceștia au obținut o producție de 25.000 tone roșii, fără pesticide, livrate pe piața, diminuându-se importul cu acestă cantitate. În 23 octombrie 2017 a început ciclul II al programului, unde participă încă 4.950 legumicultori.

3. Reabilitarea infrastructurii principale de irigații prin Planul Naţional de Irigații

S-au început investiții de 1,015 miliarde euro ce vor fi finalizate până în anul 2020 și s-au reabilitat un număr de 86 amenajări de irigaţii viabile care vor iriga în final o suprafaţă de 2 milioane ha.

4. Asigurarea apei gratuite la stațiile de punere sub presiune

Lungimea canalelor cu apă puse la dispoziție este în prezent de 1.700 km. Din această vară sunt în funcțiune 290 motopompe ale fermierilor.

5. Dezvoltarea sistemului național antigrindină și de stimulare a precipitațiilor

Prima etapă a programului a fost dată în funcțiune la 15 aprilie 2017 cu 34 puncte de lansare care acoperă 500.000 ha. Până la sfârșitul anului sunt în diferite faze de execuție încă 26 puncte de lansare care vor fi operaționale la data de 15 aprilie 2018, acoperind o suprafață de 835 mii ha. În lunile aprilie – septembrie a.c. s-au folosit un număr de 927 rachete antigrindină pentru prevenirea căderilor de grindină și protejarea culturilor valoroase viticole și pomicole în zonele Iaşi, Vrancea și Prahova.

6. Implementarea programului de acordare credite de dezvoltare pentru stimularea producției vegetale, zootehnice, industrie alimentară și acvacultură; acordarea de garanții de stat prin Fondul de garantare pentru agricultura de 80% și o dobânda egală cu ROBOR plus două puncte procentuale

Au fost acordate, în perioada 1 iulie – 12.10.2017, credite pentru un număr de 321 de fermieri, cu garanții de stat prin Fondul de garantare pentru agricultură, de 20, 9 milioane lei. Pe 9 luni 2017, au fost acordate credite sectorului agro-alimentar și beneficiarilor PNDR 2014- 2020 în valoare totală de 621,7milioane lei, pe seama garanțiilor acordate de Fondul de Garantare a Creditului Rural pentru:

  • realizarea producției agricole si procesarea produselor agricole;
  • realizarea investițiilor cu finanțare europeană;
  • realizarea altor investiții in ferme;
  • achiziția de teren agricol.

Valoarea garanțiilor acordate în aceasta perioada, comparativ cu cele acordate în perioada aferentă din anul 2016, a crescut de aproximativ 4 ori.

7. Acordarea în timp a subvențiilor pentru Campania 2016

Suma plătită pentru Campania 2016, din fonduri externe și bugetul de stat, a fost de 2,764 miliarde euro. La 31 martie 2017, când ne-am angajat că vom încheia plata plăților directe, s-au autorizat la plata, din fonduri externe și bugetul de stat, suma de 2,065 miliarde euro, față de 255,5 milioane euro plătiți la 31 martie 2016.

În calitate de vicepreședinte al comisiei parlamentare pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaților sunt direct implicat în modul de implementare a programului de guvernare în domeniul agriculturii. Ținând cont de rezultatele legate de implementarea programelor din agricultură, îi felicit pe cei din echipa ministrului Agriculturii și pe toți reprezentanții asociațiilor profesionale ale agricultorilor care au cooperat excelent și au soluționat acele probleme urgente și importante pentru noi toți”, a transmis Ioan Dîrzu.

Vezi AICI Situația producțiilor la culturile la care s-a încheiat recoltatul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax