Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ioan Lazăr: „Sper să vedem din nou Bălţata românească în târguri”. Proiect pentru crescătorii de taurine

Publicat

Ioan Lazar

Liderul ALDE Alba, Ioan Lazăr, s-a referit, vineri, într-o conferinţă de presă, la un subiect de interes pentru fermieri. A amintit de un proiect depus la Camera Deputaţilor, prin care se sprijină activitatea crescătorilor de taurine.

“Sper ca târgurile să fie populate de adevăraţii fermieri şi să vedem din nou Bălţata românească în târgurile din Alba”, a punctat Lazăr.

Este vorba despre proiectul de lege pentru Programul național de susținere a crescătorilor de taurine din rasele Bălțată Românească și Brună şi Sura de stepă, ce se află în dezbaterea parlamentară.

“Referitor la acest proiect, este pe rol în Camera Deputaţilor, este vorba despre o schemă de ajutor de stat pentru construire de adăposturi pentru animalele de reproducţie de rasă. Aşteptăm sa intre pe ordinea de zi, după aprobare va fi aplicat pentru perioada 2018-2020, şi să producă efecte pozitive”, a precizat Lazăr.

Prin acest program, se sprijină investiții pentru realizarea de ferme noi/adăposturi noi pentru animale de reproducție, inclusiv pentru prima populare, precum și de stimulare a asocierii în cooperative.Ajutorul de stat se acordă pentru înființarea și/sau modernizarea de ferme și adăposturi pentru animale de reproducție cu capacități cuprinse între minim 50 de locuri de cazare și de maxim 300 de locuri de cazare/beneficiar, o singură dată în cadrul acestui ajutor de stat.

“V-am mai spus ce se întâmplă în târgurile din judeţul Alba, nu mai vedem rasa Bălţată, ce era mândria zonei, sunt foarte puţini ţărani cu animale, vin cetăţeni de etnie romă cu o vacă ce seamana mai mult cu o capră… Am văzut în ultimele săptămâni că DSV şi Poliţia au luat în serios problema, nu ştiu dacă în urma sesizării mele şi le-a fost interzis celor care nu deţineau acte pentru animale, să mai intre în târguri”, a completat Lazăr.

Preşedintele ALDE Alba a amintit şi că anul acesta s-au făcut plăţile la timp, prin APIA, pentru fermieri.

“Se vede că acest guvern este interesat şi pune bazele unei agriculturi subvenţionate, chiar dacă acum nu avem reprezentant la UE aşa cum a fost Dacian Cioloş”, a spus Lazăr.

A amintit şi de situaţia depunerii cererilor unice de plată: “Vreau să vă spun că mă tot întreabă fermieri – şi eu sunt fermier, ce se întâmplă cu depunerea cererilor unice de plată, s-a întârziat foarte mult. Pentru că softul care se aplică, cel în care se introduc datele, este cu probleme. Ar trebuie acordată atenţie acestui lucru, să nu o facem de oaie acum”, a completat Lazăr.

La conferinţa de presă ALDE de vineri a fost prezentă şi preşedinta organizaţiei de femei ALDE, Maria Oprea, care este şi liderul organizaţiei partidului la Cîmpeni, consilier local şi om de afaceri.

Maria Oprea a vorbit despre importanţa dezvoltării turismului în Apuseni, care va atrage după sine creşteri şi în alte domenii, în această zonă, cum sunt comerţul, agricultura şi zootehnia, transporturile, industria prelucrătoare de lemn.

“Am aflat de curând despre unul dintre obiectivele importante din Apuseni, mă refer la Gheţarul Scărişoara, a fost vizitat anul trecut de 80.000 de turişti. Ştiu din sursă sigură, de la primarul comunei. Majoritatea acestora au luat masa în zonă, ducând la creşterea potenţialului pensiunilor, agroturismului, din punct de vedere financiar”, a precizat Maria Oprea, evidenţiind importanţa turismului local şi a construirii şi dezvoltării de pensiuni în zonă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax