Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Iohannis retrimite la Parlament legea care reduce din pix numărul orelor în învățământ. Ar duce la mii de concedieri

Publicat

deca

Tăierea numărului de ore la învățământul primar, în gimnaziu și liceua fost respinsă de președintele Klaus Iohannis, care va trimite la Parlament pentru reexaminare legea prin care se “realizează reducerea din pix a numărului de ore începând cu următorul an școlar”. Anunțul a fost făcut de consilierul prezidențial pe Educație, la Cotroceni. Ligia Deca a avertizat că aplicarea acestor modificări ar aduce “un val de concedieri în sistemul de învățământ”.

YouTube video

 

“Am primit semnale de la federațiile sindicale, care au afirmat că orele în minus înseamnă o reducere masivă a numărului de catedre și deci a numărului de dascăli care lucrează în învățământ”, a afirmat consilierul prezidențial. Aceasta a adăugat că președinția nu a făcut o analiză exactă a posturilor afectate, dar că sindicatele “au spus că probabil vor exista mii de posturi disponibilizate”.

Creșterea salariilor în învățământ are și un revers al medaliei. Guvernul încearcă să compenseze chelutielile mai mari cu salarizarea prin renunțarea la unii dintre profesori. Un proiect de lege depus la Parlament de către 39 de senatori PSD, în frunte cu ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, va duce la concedierea unui mare număr de profesori, ca urmare a reducerii drastice a numărului de ore.

p

Prin inițiativa legislativă susținută de cei 39 de senatori, se urmărește reducerea numărului de ore la ciclul gimnazial. Practic, se merge până la tăierea a 9 ore pe săptămână la gimnaziu. Chiar și de la clasa pregătitoare dispar 2 ore. Prin urmare, această reducere a numărului de ore va avea drept consecință, rămânerea pe drumuri a numeroși profesori.

Astfel, dacă în prezent elevii de clasa a V-a au 26-28 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VI-a au 28-30 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VII-a au 31-33 de ore, iar clasa a VIII-a are 31-34 ore pe săptămână, potrivit noii legi numărul mediu d eore acordate claselor de gimnaziu va fi de 25.

La fel, la învățământul primar unde elevii au 22 de ore la clasa a IV-a, situația se va schimba, iar profesorii vor preda 20 de ore.

La nivel național este vorba despre un număr foarte mare de profesori care își vor pierde orele și deci slujbele. Deocamdată nu există nici o simulare a numărului de cadre didactice care vor fi concediate și a situației în care învățământul românesc își permite să mai piardă profesori.

De asemenea, nu există nici o evaluare a efectului asupra elevilor care vor învăța cu 8-9 ore mai puțin pe lună.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax