Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ion Dumitrel: „Iniţiatorii proiectului Alba Iulia – Capitală culturală europeană nu au nimic comun cu cultura judeţului”

Publicat

dumitrel

În opinia preşedintelui Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, iniţiatorii proiectului Alba Iulia – Capitală culturală europeană nu au nimic comun cu cultura judeţului. Acesta şi-a exprimat punctual poziţia cu privire la ce crede despre lansarea acestei idei opiniei publice de către liberali.

„Îmi doresc foarte mult ca Alba Iulia să fie respectată de toţi românii şi îmi doresc să devină chiar Capitala României, nu numai Capitală de suflet, chiar şi Capitală culturală europeană. Însă, pentru că am primit mesaje şi mi s-a transmis să particip la această idee, vreau să vă spun poziţia mea ca preşedinte al Consiliului Judeţean.

1. Mă ştiţi. De când sunt preşedinte al Consiliului Judeţean Alba am încercat să vin în faţă şi să propun populaţiei proiecte realizabile.

2. Iniţiatorii acestui proiect Alba Iulia – Capitala culturală europeană nu au nimic comun cu cultura. De şapte ani de zile de când ne străduim să creăm mediul unei vieţi culturale permanente în Alba Iulia şi în judeţ, mulţi dintre iniţiatori nu au participat măcar ca şi spectatori, nu doar ca şi organizatori, la unul dintre evenimentele culturale din judeţul nostru.

Nu i-am văzut nici la Festivalul de Teatru, nu i-am văzut nici la Festivalul de Epigrame, nici la Colocviile Romanului Românesc, nici la colocviile tinerilor scriitori, nu i-am văzut nici la Festivalul de Folk, nu i-am văzut la nicio mare manifestare pe care Consiliul Judeţean Alba împreună cu Primăria Alba Iulia le organizează de ani de zile. Deci, din punctul meu de vedere, aceşti iniţiatori nu sunt credibili.

3. Joi seara a avut loc un spectacol premergător Festivalului de Teatru al judeţului Alba şi vreau să spun că niciunul, absolut niciunul din aceşti iniţiatori nu a fost prezent la această manifestare culturală.

4. Dacă nu era perioada de precampanie electorală, această temă nu exista. Deci, este o iniţiativă politică-electorală care se va sfârşi aşa cum a început.

5. Am o dilemă şi avem toţi cei care organizăm manifestări. Ce eveniment organizăm în 2020: Olimpiada de iarnă de la Arieşeni sau Alba Iulia – Capitală culturală europeană? Teme pornite din acelaşi loc, de la Partidul Naţional Liberal. Drept urmare, consider că acest Comitet de iniţiativă nu are nici capacitatea morală, politică, nici seriozitatea de a vorbi despre aşa ceva. Repet, este o iniţiativă politică, electorală, pornită de nişte oameni care nu au făcut nici un gest pentru a promova Alba Iulia şi a dezvolta în Alba Iulia şi în judeţul Alba o viaţă culturală permanentă. O spune unul sub administrarea căruia a apărut şi Festivalul de Teatru, a apărut şi Festivalul de Epigrame s-a înfiinţat Filiala Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor, s-au înfiinţat şi au loc la Alba Iulia Colocviile Romanului Românesc, Colocviile Tinerilor Scriitori.

Săptămâna trecută am avut marea onoare să fiu contemporan şi să am responsabilitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Alba, instituţie care a organizat evenimentul dedicat sărbătoririi a 150 de ani ASTRA în judeţul nostru. Nu am văzut pe nimeni din cei care discută despre Alba Iulia – Capitală culturală europeană, asta ca să vedeţi cât de pasionaţi sunt de cultură. Nu au avut absolut nicio prezenţă şi a fost un eveniment imens pentru viaţa culturală românească. Şi de ce să-i cred că au un proiect pentru Alba Iulia? Au un proiect politic pentru ei, pentru 2012.  Ca să putem face Alba Iulia Capitală culturală europeană mai avem încă multe de făcut. Trebuie să reuşim să construim teatrul, trebuie să avem o viaţă culturală permanentă, iar asta o facem noi de ceva timp. De-a lungul timpului, atât proiectele mele culturale, cât cele ale lui Mircea Hava au fost într-o permanentă tentativă de obstrucţionare ce către cei care acum, chipurile, vorbesc de un interes mare: Alba Iulia – Capitală culturală.

Obiectivul meu este ca Alba Iulia şi judeţul Alba să aibă permanent o viaţă culturală, nu pentru a fi Capitală culturală europeana, ci pentru ca locuitorii judeţului să aibă acces la cultură în permanentă.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. eu?

    luni, 26.09.2011 at 10:35

    in schimb domnul Dumitrel nu are nimic in comun cu limba romana. O poceste ca si Mircea Hava.
    Acest personaj, oltean de origine, a fost apreciat pina de curind pentru ca nu prea vorbea, era destul de retinut in afirmatii si era destul de politicos.
    Acum, nu se stie de ce, da si el cu bita in balta, furios ca nu i-a venit ideea lansarii candidaturii orasului ca si capitala culturala (sau cum spunea „academicianul” Clement Negrut: capitala europeana)
    Si pentru ca nici lui nici lui Hava nu le-a venit ideea…de ce sa nu saboteze initiativa?
    Atitudine de politician marunt. Daca nu este ideea noastra…hai sa ii injuram pe cei care au avut-o !!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax