Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

IPJ Alba: Atenție la materialele pirotehnice. Recomandări pentru prevenirea incidentelor și cadrul legal

Publicat

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba desfăşoară activităţi de informare a populaţiei în legătură cu regimul legal al articolelor cu conţinut pirotehnic şi cu riscurile la care se expun prin folosirea necorespunzătoare a acestui tip de articole.

În această perioadă, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din IPJ Alba, împreună cu poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase şi cu poliţiştii de ordine publică, desfășoară o campanie de informare a populaţiei în legătură cu riscurile la care se expun în cazul în care deţin ilegal sau folosesc, în mod necorespunzător, obiecte cu conţinut exploziv.

Pentru prevenirea accidentelor cauzate de folosirea articolelor pirotehnice de natură artizanală, a celor din categorii de risc ridicat, sau de neluarea unor măsuri de siguranță atunci când sunt utilizate articolele pirotehnice, poliţiştii aduc în atenţia cetăţenilor prevederile legale incidente în domeniu şi le recomandă achiziţionarea obiectele pirotehnice permise de lege, doar de la societăţi autorizate.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba reaminteşte cetățenilor că operațiunile cu articole pirotehnice, efectuate fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la trei luni la un an.

Sunt interzise deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 şi F4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia integrității persoanelor, dar și a bunurilor care ar putea fi distruse ca urmare a producerii de incendii prin utilizarea necorespunzătoare.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:

  1. între orele 24:00 şi 06:00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;

  2. la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri;

  3. la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze.

  4. la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;

  5. în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;

  6. pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spațiile deschise cu aglomerări de persoane;

  7. la o distanță mai mică de 500 de metri de păduri.

Totodată, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax